Broj preminulih Novosađana rapidno uvećan poslednjih nedelja

Broj preminulih Novosađana rapidno uvećan poslednjih nedelja

Poslednjih nedelja, zvaničan broj preminulih u Novom Sadu je u stalnom porastu.

Tako je u periodu od 27. novembra do 3. decembra 2020. godine, u Matičnu knjigu umrlih upisano 150 Novosađana. Zabrinjava činjenica da ih je pre samo nedelju dana bilo osamdeset četvoro, što je takođe iznad proseka, pre tri nedelje 54, a pre četiri nedelje trideset devetoro

Preko 80 preminulih nedeljno bilo je samo u drugoj polovini jula i prvoj polovini avgusta ove godine kada je bio drugi talas epidemije korona virusa u Srbiji.
 


Kako saznaje Radio 021, na novosadskim grobljima poslednjih dana dupliran je broj sahrana u odnosu na prosek, a JKP "Lisje" sahrane zakazuje nekoliko dana nakon prijave smrti. 

Gradonačelnik Miloš Vučević kaže za 021.rs da je broj sahrana povećan, ali da sve to nisu slučajevi korone i da, što se tiče gradske vlasti, "Lisje" može da počne da sahranjuje i nedeljom. On je naveo da sahrana nedeljom nema prvenstveno iz verskih razloga i organizacije rada "Lisja", ali da je, ukoliko se odluči da se krene sa sahranjivanjem i tim danom, lokalna vlast saglasna sa tim potezom.

Da je u Novom Sadu sve više sahrana govori podatak da je od prošlog ponedeljka, 26. novembra, do petka, 4. decembra, organizovano 165 sahrana na gradskim i prigradskim grobljima, dok ih je u istom periodu lane bilo 106. Poslednja četiri dana ima po 19 ili 20 sahrana dnevno, dok je višegodišnji prosek oko 10. Takođe, među sahranjenima prethodnih dana, bila su bar dva slučaja starijih bračnih parova koji su umrli u istom danu, što se veoma retko dešava, piše Radio 021.

U JKP "Lisje" su za ovaj novosadski medij izjavili da je ovo i inače period godine kada dolazi do povećanja broja sahrana, ali da je prosek oko 14 dnevno. Oni dodaju da je uveden i vanredni termin sahranjivanja u 9 časova, kao i da su u dva navrata sahrane vršene i nedeljom.

Ukoliko se ukaže potreba, uvek postoji mogućnost da se sahranjivanje vrši i nedeljom – navode u "Lisju" i dodaju da u svakom slučaju, broj od dvadeset sahrana dnevno predstavlja izuzetak, a nikako pravilo.  

Oceni vest:
3
3

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Pinčika

  pre 621 dan i 18 sati

  ZAŠTO SE NE SAOPŠTAVA BROJ PREMINULIH OD KORONE U NOVOM SADU?

  Oceni komentar:
  2
  1