Broj zaposlenih u "Stanu" prepolovljava se do kraja godine

Broj zaposlenih u "Stanu" prepolovljava se do kraja godine

Do kraja 2016. godine u JKP "Stan" radiće 137 radnika, od 249 koliko ih je sada na platnom spisku preduzeća. Ali, u tabelarnom prikazu o zaposlenosti po mesecima vidi se da preduzeće već od aprila ima 137 sistematizovanih radnih mesta. Podaci se nalaze u Programu poslovanja tog komunalnog preduzeća za ovu godinu, koji je pre nekoliko dana usvojila Skupština grada.

Plan je da u 2016. godini najveći broj zaposlenih bude u kategoriji od deset do 15 godina radnog staža – 38, što je 28 odsto od ukupnog broja, da najveći odliv radne snage po programu tehnološlog viška bude iz strukture sa srednjom stručnom spremom, kojih je u "Stanu" sada 97, i kvalifikovanih radnika – 77, što predstavlja 70 odsto zaposlenih. Namera je da se njihov broj svede na 20 odsto.

Programom poslovanja predviđeno je da ove godine „Stan” ostvari prihod od 410 miliona dinara, da ukupni rashodi budu blizu 354 miliona i da dobit bude malo veća od 56 miliona dinara. Nisu planirane tekuće i kapitalne subvencije.

Sa znatno manjim brojem radnika preduzeće će i nadalje se baviti svim dosadašnjim poslovima, nijednog se neće odreći, premda se iz programa poslovanja za 2016. godinu mogu videti i podaci da je obim poslova – ugovora sklopljenih sa skupštinama stanara tokom lanjske godine – znatno smanjen u odnosu na planirani. Razlog za to je, navodi ovogodišnji program poslovanja, niska motivisanost zaposlenih jer od januara do aprila 2015. godine nije bilo isplate zarada. To je najviše doprinelo da račun "Stana" bude blokiran (od maja) , budući da su zaposleni pokušali da svoja prava ostvare putem izvršitelja.

Grupa od dvadesetak radnika u oktobru prošle godine podnela je Privrednom sudu zahtev za otvaranje stečaja, a ročište tim povodom je tri put odlagano. Novo je zakazano za 22. mart, računajući na to da će do tada biti završen plan reorganizacije preduzeća.

U Programu poslovanja navodi se i to da će firma dugoročne kredite kod AIK i Komercijalne banke otplaćivati po otplatnom planu, a kod Poreske uprave – po reprogramu. Dugovi "Stana" kreću se oko 750 miliona dinara.

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan