Brže do operacije u Vojnoj bolnici

Brže do operacije u Vojnoj bolnici

Vojnomedicinski centar u Petrovaradinu najstarija je aktivna vojna bolnica u Evropi. Osim što može da se podiči tradicijom, ova ustanova ima i vrhunske stručnjake koji su na raspolaganju ne samo vojnim licima, nego i civilima. Načelnik Odeljenja za hirurške bolesti u VMC major dr Aleksandar Andrić kaže da je dovoljno da pacijenti imaju uput od svog lekara za ovu ustanovu.

Pacijenti ne znaju šta ih čeka iza zidina starih 229 godina i neretko se iznenade kada vide da je to savremena bolnica u kojoj pacijenti imaju komfor kakav se retko viđa u našim zdravstvenim ustanovama. Sobe su velike, sunčane, uredne, a svaka ima kupatilo. Oni bolesnici koji mogu da ustanu iz kreveta, imaju priliku i da uživaju u šetnji vrtom, koji izgleda kao da je u nekom inostranom spa-centru. Jedina razlika u odnosu na takve ustanove je što se ovde o zdravlju pacijenata brinu medicinari koji su istovremeno i oficiri.

Na hirurškom odeljenju Vojna bolnica ima 60 kreveta, a hirurzi operišu u dve sale. Treća operaciona sala je prazna, ali bi i ona trebalo da postane funkcionalna kada stigne oprema koju će bolnici donirati Grad Novi Sad. Major dr Aleksandar Andrić kaže kako im je cilj da podignu broj operacija, ali i da rasterete Klinički centar Vojvodine.

– Najmasovnije patologije, kao što su hernije, laparoskopske operacije žučne kese, tumori, heomoridi, fisule, fisture i brojne druge operacije, možemo mi da uradimo. Pacijenti dugo čekaju na red kako bi se operisali u Kliničkom centru Vojvodine, a mi praktično preuzimamo ulogu sekundarne, gradske, bolnice koju Novi Sad nema. Na najčešće operacije, kao što su laparoskopske operacije žučne kese i operacije hernije, odnosno bruha, pacijenti čekaju oko pola godine kod nas – kaže načelnik Odeljenja za hirurške bolesti dr Aleksandar Andrić i napominje da se u Vojnoj bolnici rade i ginekološke, urološke i onkološke operacije.

Vojna bolnica ima pet opštih hirurga, dva ORL hirurga, po jednog ginekologa i urologa i troje anesteziologa. Imaju i jednog očnog lekara, ali on ne operiše.

– Svako ko ima osiguranje Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje može da dobije uputnicu za operaciju u Vojnoj bolnici. Pacijenti iz celog Južnobačkog okruga imaju pravo da traže od svog izabranog lekara uput za našu ustanovu – objašnjava dr Andrić.

Načelnik hirurgije u Vojnoj bolnici veruje da pacijentima mnogo znači mogućnost operacija u ovoj ustanovi, jer im to omogućava da u razumnom roku reše svoj zdravstveni problem.

– Mi smo deo države i sistema, iako smo vojna ustanova. Imamo resurse koji mogu da budu na raspolaganju građanima, a izuzetno sam ponosan na to kako funkcioniše celo odeljenje i kako rade sestre i doktori. Verujem da je 99 odsto pacijenata zadovoljno našom uslugom. Funkcionišemo beskompromisno. Bez naših tehničara i cele ekipe, ne bismo mogli tako dobro da radimo – kaže dr Andrić.

Njegove reči potvrđuju i dve pacijentkinje koje su imale ginekološke operacije.

– Ja sam jako brzo došla na red, jer sam ovog meseca zvala da zakažem operaciju i odmah sam operisana. Znam da bih na drugom mestu čekala bar pola godine. Želela sam ovde da se operišem, jer mi je Vojna bolnica ulivala sigurnost – kaže ova pacijentkinja kojoj je urađeno skraćivanje grlića materice.

I ona i njena cimerka su oduševljene time što imaju kupatilo u sobi, jer to nisu očekivale.

– I zbog sebe i zbog roditelja sam mnogo vremena provela po bolnicama, ali ovako nešto nisam videla – priznala nam je druga pacijentkinja.

Dr Andrić kaže da treća operaciona sala ima sve priključke, ali nema opremu.

– Grad je rešio da nam izađe u susret i obezbedi nam operacioni sto, lampe, set instrumenata i sve ostalo što je potrebno za rad, kao i monitoring za praćenje vitalnih fukcija u intenzivnoj nezi. Potrebna je modernizacija i ulaganje, a prošle godine smo od vojske dobili ful HD stub sa kompletnim instrumentima za laparoskopsku hirurgiju. Uskoro bi trebalo da dobijemo i RTG aparat za intraoperaciona snimanja u urologiji i ortopediji. To znači da se tokom operacije ne pomera pacijent da bi se pratilo neko stanje, nego se uradi rendgensko snimanje dok je pacijent na operacionom stolu. To ranije nismo imali i nismo mogli da radimo takve intervencije i takvo zbrinjavanje pacijenata. Kada dobijemo svu tu opremu, bićemo zaista potpuno opremljeni za sekundarnu hirugiju – ispričao je dr Andrić.

Hirurgija Vojne bolnice sarađuje sa svim ustanovama u gradu, odnosno sa Kliničkim centrom Vojvodine, Urgentnim centrom i institutima u Sremskoj Kamenici, ali i sa nadležnom vojno-zdravstvenom ustanovom Vojnomedicinskom akademijom u Beogradu. Tek, ukoliko se realizuje nova ideja da Vojna bolnica postane nastavna baza Medicinskog fakulteta u Novom Sadu, uslovi rada i mogućnosti Vojne bolnice biće na još boljem nivou.

Treća operaciona sala skraćuje čekanje
Tokom 2015. godine u Vojnoj bolnici urađeno je 1.200 operacija i oko 600 manjih intervencija, a zbrinuto je i pregledano na Odeljenju za hirurške bolesti više desetina hiljada ljudi. Trenutno na operacije u Vojnoj bolnici čeka oko 500 pacijenata, te bi im u velikoj meri pomoglo kada bi imali funkcionalnu i treću operacionu salu. Sa trećom salom mogli bi da ukupan broj operacija godišnje podignu za više stotina.

Oceni vest:
12
2

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Milan Todorov

  pre 658 dana i 22 sata

  Gradu je neophodna gradska bolnica. Vojna bolnica uliva poverenje i trebalo bi to da postane što pre. Umesto što se državne pare arče na...zna se!

  Oceni komentar:
  0
  8
 • MILENKO KVRGIĆ iz Subotice

  pre 405 dana i 8 sati

  Poštovani ,
  Primate li pacijente za operaciju preponske hernije bez uputa svog lekara i koja je komercijalna cena takve operacije.
  S poštovanjem,

  Oceni komentar:
  1
  8
 • Marija

  pre 326 dana i 11 sati

  VMC Petrovaradin, ne prima civile na specijalisticki pregled.
  Danas sam zvala, i kazu da treba da obnove ugovor.

  Oceni komentar:
  0
  0
 • Milenko petrovic

  pre 33 dana i 5 sati

  Svaka castr doktorima i osoblju pogotovi urologu Paunel Popov Sto je toliko dobar pre svega kao covek i kao doktor pomogao mi je i jos me luvek me leci zivot bi mu dao da treba za njega takvi kao on su nazalost retki nek je ziv i zdrav Sto godina!

  Oceni komentar:
  0
  0
 • Divna Basaric

  pre 7 dana i 8 sati

  Koliko kosta operacija preponske kile bez uputa.

  Oceni komentar:
  0
  0
horoskopski znaci elektrovojvodina horoskop klinika za ginekologiju i akušerstvo Republički hidrometeorološki zavod porodilje JKP Vodovod i kanalizacija vojvodina ns seme isključenje vode betanija Spens RHMZ Isključenje struje novosađanin novosađani servisne informacije novi sad fk vojvodina Vreme u Novom Sadu trg slobode Vreme u Srbiji novorođenčad gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević isključenja struje matičar bez struje prognoza vremena novosadsko porodilište vremenska prognoza Hitna pomoć bebe