Budite se mamurni, a niste pili? Evo zašto!

Budite se mamurni, a niste pili? Evo zašto!

Mamurluk je posledica konzumiranja previše alkohola, ali isti osećaj mogu vam izazvati i slatkiši!

Kako "Mondo" prenosi, to nije mamurluk u bukvalnom smislu, ali ako pojedete previše slatkiša, možete imati neke simptome mamurluka: nervozu, glavobolju, vrtoglavicu.

- Mamurluk izazvan šećerom zaista postoji, u smislu da se loše osećate kada unesete veliku količinu šećera – kaže nutricionistkinja Kim Larson.

U prvom trenutku, prerađeni šećer povećava nivo endorfina u telu i čini da se osećamo dobro. - Zatim naglo pada nivo šećera u krvi, zbog čega osećamo umor, nervozu, sve nas iritira – kaže dr Larson.

Ako se tek ponekad prejedete slatkišima, to nije tako strašno, ali ako često unosite preterane količine šećera, to može da ostavi dugoročne posledice na zdravlje i može čak da dovede do promena u mozgu.

Ukoliko često unosite mnogo šećera, postoji rizik da vam to postane navika, a dr Laura Šmit smatra da ta navika zapravo postaje zavisnost.

- Nemamo nekih specifičnih istraživanja o mamurlucima, ali imamo prilično dobre dokaze o neverovatnoj želji za slatkišima i posledicama prejedanja slatkišima. U određenom vremenskom roku, možete da promenite sistem nagrada u mozgu. O tome treba razmisliti – kaže dr Šmit.

Naime, šećer povećava nivo domapina, u delu mozga koji je zadužen za osećaj zadovoljstva. Ako dopamin "spolja" ubacujemo u organizam, kroz slatkiše, tokom vremena mozak počinje da shvata da ne mora da proizvodi toliko dopamina. Zato, čim se smanji ili izbaci "spoljni dopamin", odnosno slatkiši, nastupa ona neobuzdana želja za slatkišima, prenosi "Mondo".

Najbolji način da izbegnete ove negativne posledice unosa šećera je da ograničite unos namirnica i napitaka koji sadrže šećer.

- Svakodnevno unošenje šećera organizmu nije potrebno – kaže nutricionista dr Larson.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan