BUĐENJE EKOLOŠKE SVESTI U NS: Separacija otpada kao zalog za budućnost

BUĐENJE EKOLOŠKE SVESTI U NS: Separacija otpada kao zalog za budućnost

U Novom Sadu juče je i zvanično krenuo pilot projekat separacije otpada. U početku, akcija selektivnog odvajanja smeća odvijaće se na području šireg centra grada, a podzemni kontejneri već su obeleženi odgovarajućim nalepnicama.

Plava boja označava mesto za odlaganje ambalažnog otpada – u ovu kategoriju spadaju karton, papir, konzerve, staklo, plastika i slično – dok u kontejner označen zelenom bojom treba bacati "mokri", odnosno komunalni otpad.

Za odnošenje ambalažnog otpada su nabavljena posebna vozila. To znači da se otpad namenjena za reciklažu neće mešati sa komunalnim smećem, što je i svrha ovog projekta.


U JKP "Čistoća" navode da je ovo samo početak projekta, koji tek treba da zaživi. Da bi se program primarne separacije otpada proširio i na preostale delove grada, potrebna su značajna ulaganja. U ovom procesu u „Čistoći“ računaju pre svega na podršku Grada.

U „Čistoći“ je za mojnovisad.com  rečeno da ovo preduzeće raspolaže sa adekvatnim kapacitetima za obradu odvojenog otpada, ima potrebnu mehanizaciju, opremu  i ljudske resurse, dok na gradskoj deponiji postoje linije za separaciju i sav prikupljeni ambalažni otpad se šalje na reciklažu.


Međutim, iako je s materijalnog i ekološkog aspekta potencijalna dobit od separacije otpada ogromna, treba podsetiti da je pre nekoliko godina već pokrenuta slična akcija, koja se prevashodno odnosila na odvajanje PET ambalaže. Projekat nije zaživeo, pre svega zahvaljujući nesavesnim građanima. Posebno postavljeni žuti kavezi konstantno su obijani i uništavani, i iz njih su pojedinci odnosili svu sakupljenu ambalažu. JKP "Čistoća" nije bila u mogućnosti da ih sačuva, a počinioci u tome nisu sprečeni. Na ovaj način  preduzeće je trpelo ogromne gubitke, te je projekat ugašen.

U sadašnjem  pilot-projektu koriste se već postojeći podzemni kontejneri, koji su manje pristupačni za sakupljače sekundarnih sirovina. Ipak pojedinci su izuzetno snalažljivi, što dokazuje i video snimak sa novosadskih ulica, koji se ovih dana proširio na društvenim mrežama.

Kako se vidi na snimku, žena čuva stražu pored podzemnog kontejnera, dok muškarac pretura po smeću. Sve to ukazuje na činjenicu da, kao društvo, ne shvatamo važnost reciklaže.

Ipak, u "Čistoći" su dobili uveravanja od Komunalne policije i nadležnih inspekcijskih službi da će pojačano kontrolisati odlaganje otpada. Tačnije, kažnjavaće se građani koji otpad odlažu pored kontejnera ili tu ostavljaju stari nameštaj, odnosno drugi krupan otpad, kao i ono koji u cilju sakupljanja sekundarnih sirovina oštećuju imovinu JKP "Čistoća" i grada Novog Sada.

Podsećamo  da je, po važećim propisima, od trenutka ubacivanja u kontejnere, otpadni materijal u vlasništvu JKP "Čistoća". Ipak, kazne se ne odnose na razdvajanje otpada, ali se od sugrađana očekuje da budu odgovorni i da pomognu u realizaciji programa – poručuju iz JKP "Čistoća".

Plan separacije otpada je dobar, ali dosadašnja iskustva ukazuju na oprez. Ne samo Novi Sad, nego i cela država mora da uloži mnogo više sredstava u podizanje ekološke  svesti građana. Naime Evropska unija traži od svojih članica da do 2020. godine više nema deponija koje nisu sanitarno sređene. Potrebno je da se do 2019. godine bar 25% ambalažnog otpada reciklira, a u našoj zemlji obrađuje se tek delić komunalnog otpada. Razlog za ovako poražavajuću činjenicu leži u nedostatku ulaganja, kao i  u niskom nivou ekološke svesti pojedinca.


Stoga, akcija separacije jeste na mestu, ali jedino će vreme pokazati jesmo li, kao društvo, dorasli standardima koje diktira Evropska unija.

Tekst: Lajoš Vajda
Foto: JKP "Čistoća", mojnovisad.com

Oceni vest:
14
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • ON

  pre 2108 dana i 4 sata

  zasto bi neko odlozio otpad pored kontejnera, zato sto su prepuni I niko nenosi posto kod nas nevazi kada se napuni onda se nosi nego imas dane kada se nosi a dotle neproizvodite otpad. a kada se nosi to smrdi iz tih kesa I sve curi, tako na zapadu nefunkcionise to a bogami ni na istoku. molok system je odlican ali mi ga nemamo, zato sto je precizan jasan I cist a to nije za muljatore

  Oceni komentar:
  4
  1
 • vesna

  pre 2104 dana i 11 sati

  Uvek je najlakse optuziti druge Ulice su nal deponije smeca ne zato sto se smece dovoljno ne otklanje nego zato sto se previse baca. I u kuci u kojoj clanovi porodice ostavljaju sve svugde bez postovanja reda, uvek je prljavo i neuredno.Kada prestanemi da bacamo kese kartone flase na trotoare i travnjake grad ce nam biti cistiji.Sto se tice razdvajanja smeca to je zaista normalan gest civilizovanih ljudi.Ali mi samo nije jasno zasto se ne zabrane improvizovani biciklovi koji prevoze otpad za reciklazu.Sad im je jos lakse naprotiv.Znaju u koji podzemni kontejner treba uskociti.A zvanicno taj otpad je novac za gradski budzet.

  Oceni komentar:
  0
  0