Buduće majke uskoro dobijaju knjižice za trudnice

Buduće majke uskoro dobijaju knjižice za trudnice

U medicinsku dokumentaciju se, prvi put u Srbiji, uvode knjižice za trudnice, saznaju "Novosti".

U novom dokumentu, na 32 strane, koji će već do kraja nedelje biti distribuiran porodilištima, vodiće se kompletna medicinska dokumentacija o aktuelnoj, i prethodnim trudnoćama, što znači da će se upisivati svaki pregled i analiza, kao i terapija. I to sa potpisom i faksimilom lekara, jer će trudnička knjižica biti i sudsko-medicinski dokument.

Za početak je odštampano 12.000 knjižica za trudnice. One se uvode u okviru pilot-projekta, a najverovatnije će biti predstavljene na otvaranju porodilišta u Čačku.

- Najveća prednost knjižice za trudnice je što će svi medicinski podaci biti sistematizovani na jednom mestu, i gde god da se trudnica pojavi akušer će imati kompletan uvid u rezultate – kaže za "Novosti" dr Predrag Sazdanović, direktor KC Kragujevac, koji je i nosilac ovog projekta.

Knjižica za trudnice biće obavezan dokument, i trudnica bi uvek trebalo da je ima uz sebe. Uvođenjem knjižice prvi put se među preglede koje treba obaviti u trudnoći uključuje i pregled lokomotornog sistema, unutrašnjih organa...

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

havarija na vodovodu betanija porodilište isključenja struje novosađani bebe raspored sahrana novi sad elektrovojvodina novosadsko porodilište RHMZ gradsko groblje EPS radosne vesti novorođenčad telep jkp lisje sahrane servisne informacije almaško groblje matična knjiga rođenih servisne informacije novi sad raspored sahrana i ispraćaja horoskopski znaci dunav bez vode jkp novosadska toplana Miloš Vučević gradonačelnik Miloš Vučević bez struje horoskop