Budući šefovi: Kako to izgleda kada se mladi kuvari "bace u vatru"

Budući šefovi: Kako to izgleda kada se mladi kuvari "bace u vatru"

Vreme neumoljivo teče, tenzija u vazduhu seče se nožem, a atmosfera je dodatno podgrejana  mešavinama mirisa, začina i pare koja izlazi iz ogromnog lonca na šporetu. Sudije prate svaki pokret, love i najmanju grešku koju zapisuju u svoje tabele. Rezultat neizvestan, a učesnice skoncentrisane i usredsređene.

Ovakva atmosfera vladala je na ovogodišnjem Republičkom takmičenju iz kulinarstva i usluživanja održanom ovog vikenda u školskom restoranu Srednje škole "Svetozar  Miletić", gde je učestvovalo ukupno 8 škola sa 22 takmičara, što kuvara što ugostiteljskih tehničara. Takmičari su se nadmetali u disciplinama pripremanja i serviranja jela po utvrđenom meniju gde se, prema rečima profesora kuvarstva sa praktičnom nastavom Milana Kneževića, ocenjuje poštovanje određenih standarda kada je u pitanju higijena, korišćenje alata i pravilna upotreba namirnica, pravilno seckanje utvrđeno po recepturi, sama toplotna obrada hrane i na kraju ukus i prezentacija. Članovi komisije koji ocenjuju rad učenika su bili profesori  srednjih škola, ali i predstavnici privrede i šefovi kuhinja.

Kompletan meni posluživali su konobari koji su se takođe takmičili, a njihov rad ocenjivala je druga komisija. Njihov zadatak je bio postavljanje stola na temu svečani ručak.

Najzanimljviji deo takmičenja je bila disciplina pripreme jela po sopstvenom izboru od zadatih namirnica.  U ovom segmentu po dvoje takmičara imali su sat i po vremena da dokažu svoje kulinarsko umeće, pripreme i serviraju jelo.

Tada tišina i koncentracija vladaju u kuhinji, a nervozu takmičarki moguće je primetiti samo po drhtanju ruke kada presipaju sadržaj iz jedne šerpe u drugu. Kada je vreme pri kraju sve se ubrza, sosovi kipte, meso se vadi iz velikih pećnica i sa preciznošću časovničara postavlja na zagrejane tanjire. 

Marija Tričković iz ugostiteljsko turističke škole u Nišu kaže za naš portal da je takmičenje i pored sve nervoze i stresa odlično mesto da mladi kuvari steknu novo iskustvo.

- Pripremala sam se sa profesorkom nekoliko meseci pre takmičenja. Vežba se sa namirnicama, radi se dekoracija,  uvežbava rutina ali nemoguće je sve predvideti jer na kraju nikada ne znaš kakvo parče ćeš dobiti, hoće li slanina biti fina ili masna, a i jednostavno ne poznaješ kuhinju. Ja sam spremala svinjski file sa slaninom, suvom šljivom, prilogom i sosom od bibera serviran na palenti sa sotiranim pečurkama - kaže Marija.

Kad takmičari predaju tanjire, iza zatvorenih vrata komisija stavlja pripremljena jela na probu. Seciraju svako parče, ispituju termičku obradu, jednostavno rečeno - traže dlaku u jajetu. Na kraju sledi najstresniji deo. Takmičari sa svojim mentorima se pozvaju pred komisiju kako bi im se obrazložila presuda i dala mogućnost da odbrane svoje izbore. 

Ovoga puta, na 12. Republičkom takmičenju, prednost domaćeg terena je prevagnula, te su od tri prva mesta, dva osvojili učenici škole "Svetozar Miletić". Jovan Simić bio je najbolji u disciplini usluživanja, a Marko Radivojša u pripremanju jela po utvrđenom meniju. Učenik srednje škole iz Novog Beograda Ognjen Đurović osvojio je prvo mesto u pripremanju jela po izboru.

Profesor kuvarstva Milan Knežević kaže da su ovakva takmičenja bitna jer izgrađuju mlade kuvare i pripremaju ih za rad u stvarnom svetu ugostiteljstva.

- Mi takođe organizujemo i tematske večeri gde naši učenici pripremaju francuske ili italijanske gozbe - objasnio je Knežević.

Glavni sponzori ovogodišnjeg takmičenja su bili Univereksport koji je obezbedio sastojke, vinarije Kovačević i Molovin,  kao i Promont grupa.

Oceni vest:
3
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan