Bundeva – ukusna, zdrava i niskokalorična

Bundeva – ukusna, zdrava i niskokalorična

Bundeva je idealna i nezaobilazna jesenja namirnica bogata lekovitim sastojcima, ukusna, a istovremeno niskokalorična.

Nauka je dokazala da se u bundevi nalazi veliki broj fitonutrijenata karotenoida.

Karotenoidi su zaslužni za narančastu boju ove namirnice, ali i za mnoga lekovita svojstva bundeve. Među njima su alfa-karoten i beta-karoten, poznati i kao provitamini vitamina A, jer ih je moguće pretvoriti u aktivan oblik vitamina A, piše N1.

Zašto je zdravo jesti bundevu

Među povrćem, bundeva je jedan od najkoncentriranijih izvora alfa-linolenske kiseline (ALA), omega-3 esencijalne masne kiseline koja je vrlo dobra za zdravlje srca. Ova kiselina se pretvara u EPA, masnu kiselinu kojom obiluje riba, za koju se ustanovilo da snižava trigliceride i sprečava promene ritma rada srca. ALA u ishrani i sama snižava rizik od pojave bolesti srca i kardiovaskularnog sistema.

Osim što je svojom koncentracijom provitamina A odličan izvor vitamina A, takođe je dobar izvor vitamina C. To sinergijsko delovanje antioksidansa koristi ne samo zdravlju srca, već i celokupnom zdravlju jer pomažu u sprečavanju razvoja ateroskleroze.


Kako sadrži čak 90 odsto vode, lako je svarljiva, a pored toga sadrži i vlakna. Odlična je za sve one koji imaju probleme sa probavom jer podstiče probavu i tako smiruje upale probavnog trakta, navodi N1.

Ona omogućava bolje funkcionisanje jetre i žuči, sadrži enzime koji razgrađuju masnoću u krvi. Takođe pospešuje izlučivanje mokraće, pomaže kod upala mokraćnog sistema i sprečava nastanak bubrežnog kamenca.

Bundeva se može konzumirati sirova, kuvana, pečena ili pržena. Pored mesnatog dela, koriste se i njene semenke kojih ima mnogo s obzirom na ukupnu masu ploda.


Semenke bundeve sadrže neuporedivo veću energetsku i hranjivu vrednost od mesnatog jestivog dela bundeve. One sadrže 30 odsto belančevina, od 25 do 38 odsto masnog ulja, oko 5 odsto smole, eterično ulje, šećer, pektin i enzime, kao što su kukurbitin, fitosteron i tokoferol.

Od semenki bundeva, hladnim ceđenjem, se dobija ulje koje je zapravo ekstrakt semenki sa svim njenim lekovitim svojstvima. Ulje je takođe lako svarljivo, puno nezasićenih masnih kiselina koje sadrže sve naše ćelije tela i podstiče regeneraciju ćelija, jačanje imunološkog i nervnog sistema.

Ulje od semenki bundeva sprečava nastanak i razvoj arteroskleroze, razbija krvne ugruške i naslage na zidovima krvnih sudova i tako štiti od srčanog, ali i moždanog udara, naglašava N1.

Oceni vest:
6
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan