BUVLJAK UDŽBENIKA U JEVREJSKOJ: Isplati li se kupovati školske knjige na ulici?

BUVLJAK UDŽBENIKA U JEVREJSKOJ: Isplati li se kupovati školske knjige na ulici?

Svake godine od kraja avgusta pa do kraja septembra, a nekad i duže, na trototoaru duž dela Jevrejske ulici pojavljuje se svojevrsna pijaca polovnih udžbenika.

Preskupi novi udžbenici doveli su do toga da ovaj neformalni buvljak svake godine opstaje, a sve više je i malih knjižara koje se bave otkupom i prodajom polovnih udžbenika. 

Najveća gužva je uvek u objektu u Vase Pelagića, gde u popodnevnim časovima teško može da se probije do trgovaca. Osim toga u dva pasaža u Jevrejskoj takođe imate objekte za otkup i prodaju udžbenika i u njima je retko gužva, a ponuda je podjednako dobra. U blizini je još i knjižara u Gajevoj, koja takođe u ponudi ima polovne udžbenike, a ove godine smo primetili i jedan novi objekat – na Limanu, na kraju Bulevara oslobođenja (kod mosta Slobode).

Najviše se trguje knjigama za više razrede osnovne škole i srednju školu. Knjige za niže razrede su manje tražene, te je njihova ponuda slabija, a donekle su i jeftinije ( od 200 do 300 dinara).

Cene polovnih udžbenika se kreću od 300 do čak 500 dinara. S tim da je najčešća cena 300 dinara na ulici i u knjižari, ali poneki traženi udžbenici na ulici dostižu čak i cenu od 500 do 600 dinara. Prodavci na ulici tačno znaju koji su to ređi primerci i za njih traže najvišu cenu.

Naš savet vam je da prvo obiđete prodavnice polovnih udžbenika i kupite po povoljnim cenama sve što vam treba, a ako nešto ne nađete – onda pogledate i na uličnom buvljaku.

Osim toga, polovne udžbenike možete naći i na internetu. Sajtovi Limundo i Kupindo imaju prilično bogatu ponudu polovnih školskih knjiga, a ima i prodavaca iz Novog Sada. Ne zaboravite da ako poručite nešto od prodavca iz drugog grada na cenu udžbenika treba da dodate i cenu poštanskih troškova (oko 90 dinara po knjizi).


Otkupa udžbenika
 što se tiče, tu ponuda i tražnja diktiraju cenu. Do ove nedelje, radne sveske su se otkupljivale za 100 i 150 dinara, a udžbenici od 200 do 300 dinara (za pojedine knjige za srednju školu), a ove sedmice, budući da su se knjižare napunile, cene otkupa su pale na od 100 do 150 dinara u zavisnosti od toga koliko je određena knjiga tražena ili koliko je u očuvanom stanju.

Ako niste zadovoljni otkupnom cenom možete da zauzmete svoje mesto na buvljaku u Jevrejskoj i prodajete svoje knjige po cenama za koje vi mislite da su u redu, a kupci će vam reći da li ste bili u pravu.

Oceni vest:
4
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan