CAKE NOVOSAĐANA: Kako uštedeti koji dinar u vreme poskupljenja

CAKE NOVOSAĐANA: Kako uštedeti koji dinar u vreme poskupljenja

Da finansijski ovo vreme spada u jedno od izazovnijih, komentariše se na sve strane. Ljudi se žale kako im je teško da"izvuku" mesec i da je poskupljenje namirnica, usluga i praktično svega ostalog donelo popriličnu teskobu. Kao i uvek u doba inflacije, oni domišljatiji i snalažljiviji upražnjavaju određene cake kako bi u kupovini ili pri plaćanju računa prošli što jeftinije.

Na društvenim mrežama poslednjih dana mogu se sresti razni saveti za štednju, a i mi smo priupitali naše čitaoce na koje sve načine pokušavaju da uštede, odnosno, da što manje novca potroše.


Najveći broj naših sugrađana naveo je da prati akcije.

U komšiluku imam tri veća marketa, pa me ne mrzi da obiđem sva tri i kupim šta je gde na akciji. Pratim i Cenoteku, i onda s namerom odem u određenu radnju po određenu stvar. Uvek napravim spisak i ništa mimo toga, jer akcije umeju biti i mač sa dve oštrice – savetuje Marija Z.

Veliki broj njih smanjio je upotrebu mesa i sira, neki su prešli da kuvaju na plin, a oni koji imaju dvorište, pripremaju hranu na roštilju, ispod sača, u kotliću...sve na drva.

Planiram obroke svaki dan, više mesim, mašine palim noću, hemije trošim duplo manju meru – nabraja jedna Novosađanka.

Jedna od žena kupuje sržne koske, pa njih koristi za čorbice od povrća, druga od mleka pravi sir, treća kupuje veća pakovanja koja su jeftinija.


Vratili smo se staroj dobroj Kvantaškoj pijaci. Dok je njih sa hemijom, jajima, povrćem, biće i nas – kaže Marijana T. G.

Naši sugrađani štede i tako što odeću i obuću kupuju na kraju sezone, a mnogi su shvatili i da su do sada kupovali gomilu bespotrebnih stvari, pa su sada spisak sveli na najosnovnije.

Sudove perem ručno, ne koristim više mašinu. Šporet mi najviše troši, pa izbegavam rernu, a gledam da nakuvam odjednom za više dana. Mašinu za veš uključujem tek kada se nakupi dovoljno veša za punu mašinu i perem na kraćim programima. Sušilicu više ne uključujem – opisuje Jelena G.


Neke od ideja su i guglanje recepata za jeftinija jela, pa i ubacivanje u jelovnik papaka, koski, džigerice, kožurica, svinjskog repa umesto mesa, a neke od domaćica počele su da mese rezance, kao i kore za pite.

Napravila sam nedeljni meni i u kupovinu idemo jednom nedeljno i to najčešće na akcijama. Svakodnevnim odlaskom u kupovinu uvek se kupi i potroši više – veli  Ana P.

Neke od sugrađanki su počele same da se farbaju, sređuju nokte i neguju, dok vozači sve ređe koriste automobile, idući na posao peške ili biciklom. Određeni broj sugrađana primećuje da manje potroši ukoliko deo novca pretvori u evre.

Sva sreća, pa se nekolicina još seća devedesetih i starih dobrih recepata za domaći eurokrem i čokoladu (sa trećeraztrednim kakaom i mlekom u prahu), kesten pire ili kompot (od krompira) i sličnih, nadajući se, ipak, da neće morati da ih vade iz naftalina.


Novosađani ne bi bili Novosađani, da čak i u ovakvu situaciju nisu ubacili duhovite komentare.

"Umočio sam noge u lavor i vršim fotosintezu", "Deci smo izbacili obroke, jedu zgubidani a ne rade", "Žvaćemo duže da budemo siti ceo dan", "Strogo kucam na vrata, zvonce ne koristim", "Odem u radnju, vidim da nema onoga po šta sam došao, vratim se kući, uštedim", "Lažem kolege da imam problem sa kolima, pa me voze na posao, a usput se kao setim da sam u kolima zaboravio novčanik sa parama za doručak", samo su neki od "neozbiljnih odgovora", kakvi su ipak potrebni kako u ova teška vremena ne bismo izgubili možda jedino što nam preostaje – smisao za humor.

Oceni vest:
16
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
  • David

    pre 550 dana i 13 sati

    Isključio frižider, zamrzivač napolju je hladno, kupanje 1 u 2 meseca možda me osetite ako budete samnom u BUS-u, prvi će šofer da se izvrne :), ušteda stuje zube perem u mraku moguče je da može i sa penom za brijanje isto da se operu samo je drugačiji ukus, Ne šišam se i ne brijem (štedim struju), ne uključujem veš mašinu (štedim struju) nosim deblju majicu već se polako oseća (smrducka). I toliko od mene to što ću uštedeti to ću dati JKP Parking Novi Sad jer od oktobra počinju da uzimaju harač

    Oceni komentar:
    4
    11
  • Ko me pitao za štednju?

    pre 550 dana i 11 sati

    Već nam Toplana sprovodi uštedu. Uplašili se Vučića, pa svako malo isključuju toplu vodu.
    Kao fora rade nešto, pa tako najmanje jednom nedeljno po nekoliko sati.
    Ako budu tako simulirali havarije kao Vodovod kad krene grejanje, neće da bude dobro.
    Jer, nešto ne vidim na računu stavku oduzimanja od računa zbog uskraćene usluge.
    Dakle, kreću sve one posledice za koje nismo krivi, a u suštini predstavljaju manipulaciju građanima nametnutu sa one strane granice.

    Oceni komentar:
    1
    9
  • Zoki

    pre 549 dana i 15 sati

    Tuga....

    Oceni komentar:
    0
    7