Nenad Čanak je, javlja Beta, na brifingu sa novinarima kazao da bi time Novi Sad izgubio "ogromnu količinu novca".

- To je nova, i nova, i nova centralizacija, s ciljem da se sve to zatvori u jedan kabinet i predsoblje ispred njega, a ako se takva centralizacija nastavi, onda Srbija ne može ostati u formatu u kojem jeste – ocenio je Čanak.

On je rekao da je Energetski sporazum koji je potpisan sa Rusijom, a kojim je NIS prešao u ruke Gaspromnjefta, "jedna od najštetočinskijih stvari koja je ikada urađena Vojvodini i Srbiji i velika svinjarija".

Prema njegovim rečima, ako se tako nastavi, od čitave Srbije će opstati samo "megastruktura Novi Sad-Beograd", koja će "usisati sve", dok će se ostatak Srbije pretvoriti u "zaleđinu koja trune i iz koje se beži".

On je ponovio zahtev LSV da se Srbija decentralizuje i da to bude garantovano i novim Ustavom i dodao da uzrok za današnju situaciju u kojoj se Srbija nalazi leži u činjenici da nakon rušenja Miloševićevog režima nisu sprovedene reforme.

- Nije LSV napravila Srpsku naprednu stranku, nego ju je napravila Demokratska stranka (DS). Nismo mi bili ti koji smo im ostavljali mandate kada su napuštali Srpsku radikalnu stranku, već je to radio DS – naveo je Čanak.