Časovi fizičkog u iznajmljenom balonu

Časovi fizičkog u iznajmljenom balonu

Dve osnovne i tri srednje škole u gradu i dalje nemaju odgovarajuće fiskulturne sale. U Šangaju i Ledincima dobijaju prostor za fizičko. Za učenike "Laze Kostića" Grad izdvaja 2.000 evra mesečno za najam sale.

Od ukupno 16 srednjih škola u Novom Sadu, samo Gimnazija "Laza Kostić", Srednja tehnička škola "Pavle Savić" i Škola za dizajn "Bogdan Šuput" nemaju fiskulturne sale. Kad je reč o osmoletkama, od 34 na području grada, svega dve - "Veljko Vlahović", u Šangaju, i "Jovan Jovanović Zmaj", odeljenje u Ledincima, čekaju na izgradnju sala za fizičko.

Škola u Šangaju, kako predočavaju u Gradskoj upravi za obrazovanje, trebalo bi da je dobije do kraja godine, preko Ministarstva prosvete, iz kredita EIB za "Program modernizacije škola". Đaci iz Ledinaca će časove fizičkog vaspitanja u novoj fiskulturnoj sali imati takođe do kraja godine. Izvođač radova je uveden u posao, a iz gradskog budžeta je obezbeđen novac.

Đaci iz tri srednje škole bez sportskih hala časove fizičkog imaju u iznajmljenim salama, koje plaća grad, ili koriste preuređene školske prostorije.

U Gimnaziji "Laza Kostić", koju pohađa oko 700 đaka, po rečima direktora Vukašina Lazovića, do kraja godine bi mogla da počne izgradnja školske fiskulturne dvorane, a do tada će se časovi fizičkog održavati u iznajmljenoj "balon-sali", nedaleko od nje.

- Zbog nerešenih imovinsko-pravnih odnosa, dve decenije nemamo fiskulturnu salu - kaže direktor Lazović, napominjući da grad za najam sale mesečno izdvaja dve hiljade evra iz budžeta. Za izradu projekta je potrebno 4,7 miliona dinara.

RENTIRANjE: Školama je dozvoljeno da u terminima, koje ne koriste učenici, mogu da iznajmljuju sportske hale, u skladu sa odlukom Skupštine grada. Novac od rentiranja, novosadske obrazovne ustanove mogu da koriste za sopstvene potrebe.

U Gradskoj upravi za obrazovanje navode da je za ovu gimnaziju 2015. prikupljena dokumentacija za izradu projekta, ali da postupak nije završen zbog nerešenih imovinsko-pravnih odnosa.

Đaci Škole za dizajn "Bogdan Šuput", časove fizičkog imaju u trim kabinetu, a ukoliko vremenske prilike dozvoljavaju, na betonskom terenu u školskom dvorištu.

Jednu prostoriju u školi smo adaptirali da u njoj učenici vežbaju, a imamo i tri stola za stoni tenis - objašnjava Emina Pajić, direktorka Škole za dizajn. - Teren u dvorištu je već dotrajao i trebalo bi ga sanirati.

U Gradskoj upravi za obrazovanje dodaju da su sve fiskulturne sale uslovne za korišćenje i za njihovo održavanje se redovno izdvaja novac iz gradske kase, u zavisnosti od raspoloživih sredstava, a na osnovu potreba škola i utrđenih prioriteta.

RADOVI OBUSTAVLJENI: U STŠ "Pavle Savić" izgradnja fiskulturne sale je započeta 2005/06., ali su radovi obustavljeni. U gradskom budžetu za ovu godinu sredstva nisu obezbeđena, ali će to biti učinjeno u narednom periodu. Gimnazija "Jovan Jovanović Zmaj" ima fiskulturnu salu, ali njen kapacitet nije dovoljan za broj đaka.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan