Časovi fizičkog u iznajmljenom balonu

Časovi fizičkog u iznajmljenom balonu

Dve osnovne i tri srednje škole u gradu i dalje nemaju odgovarajuće fiskulturne sale. U Šangaju i Ledincima dobijaju prostor za fizičko. Za učenike "Laze Kostića" Grad izdvaja 2.000 evra mesečno za najam sale.

Od ukupno 16 srednjih škola u Novom Sadu, samo Gimnazija "Laza Kostić", Srednja tehnička škola "Pavle Savić" i Škola za dizajn "Bogdan Šuput" nemaju fiskulturne sale. Kad je reč o osmoletkama, od 34 na području grada, svega dve - "Veljko Vlahović", u Šangaju, i "Jovan Jovanović Zmaj", odeljenje u Ledincima, čekaju na izgradnju sala za fizičko.

Škola u Šangaju, kako predočavaju u Gradskoj upravi za obrazovanje, trebalo bi da je dobije do kraja godine, preko Ministarstva prosvete, iz kredita EIB za "Program modernizacije škola". Đaci iz Ledinaca će časove fizičkog vaspitanja u novoj fiskulturnoj sali imati takođe do kraja godine. Izvođač radova je uveden u posao, a iz gradskog budžeta je obezbeđen novac.

Đaci iz tri srednje škole bez sportskih hala časove fizičkog imaju u iznajmljenim salama, koje plaća grad, ili koriste preuređene školske prostorije.

U Gimnaziji "Laza Kostić", koju pohađa oko 700 đaka, po rečima direktora Vukašina Lazovića, do kraja godine bi mogla da počne izgradnja školske fiskulturne dvorane, a do tada će se časovi fizičkog održavati u iznajmljenoj "balon-sali", nedaleko od nje.

- Zbog nerešenih imovinsko-pravnih odnosa, dve decenije nemamo fiskulturnu salu - kaže direktor Lazović, napominjući da grad za najam sale mesečno izdvaja dve hiljade evra iz budžeta. Za izradu projekta je potrebno 4,7 miliona dinara.

RENTIRANjE: Školama je dozvoljeno da u terminima, koje ne koriste učenici, mogu da iznajmljuju sportske hale, u skladu sa odlukom Skupštine grada. Novac od rentiranja, novosadske obrazovne ustanove mogu da koriste za sopstvene potrebe.

U Gradskoj upravi za obrazovanje navode da je za ovu gimnaziju 2015. prikupljena dokumentacija za izradu projekta, ali da postupak nije završen zbog nerešenih imovinsko-pravnih odnosa.

Đaci Škole za dizajn "Bogdan Šuput", časove fizičkog imaju u trim kabinetu, a ukoliko vremenske prilike dozvoljavaju, na betonskom terenu u školskom dvorištu.

Jednu prostoriju u školi smo adaptirali da u njoj učenici vežbaju, a imamo i tri stola za stoni tenis - objašnjava Emina Pajić, direktorka Škole za dizajn. - Teren u dvorištu je već dotrajao i trebalo bi ga sanirati.

U Gradskoj upravi za obrazovanje dodaju da su sve fiskulturne sale uslovne za korišćenje i za njihovo održavanje se redovno izdvaja novac iz gradske kase, u zavisnosti od raspoloživih sredstava, a na osnovu potreba škola i utrđenih prioriteta.

RADOVI OBUSTAVLJENI: U STŠ "Pavle Savić" izgradnja fiskulturne sale je započeta 2005/06., ali su radovi obustavljeni. U gradskom budžetu za ovu godinu sredstva nisu obezbeđena, ali će to biti učinjeno u narednom periodu. Gimnazija "Jovan Jovanović Zmaj" ima fiskulturnu salu, ali njen kapacitet nije dovoljan za broj đaka.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

raspored sahrana i ispraćaja jkp novosadska toplana novosađani JKP Vodovod i kanalizacija jkp lisje isključenje vode isključenja struje dnevni horoskop horoskopski znaci Vreme u Novom Sadu bez vode raspored sahrana novi sad betanija servisne informacije novi sad klinika za ginekologiju i akušerstvo sahrane novi sad Republički hidrometeorološki zavod Isključenje struje bez struje novorođenčad policija novosadska policija vremenska prognoza novi sad bebe mup novi sad MUP horoskop matičar novi sad novosadsko porodilište RHMZ