CECINI MEDENJACI: Slatka, mala umetnička dela iz kućne radinosti (FOTO)

CECINI MEDENJACI: Slatka, mala umetnička dela iz kućne radinosti (FOTO)

Tradicionalni slatkiš postao pravi hit na dečjim rođendanima u Novom Sadu.

Naša sugrađanka Svetlana Pavlović ima zanimljiv hobi. Ceca se, naime, već godinu dana aktivno bavi izradom medenjaka. Kao majka troje dece, prvo je pravila medenjake u okviru porodice kako bi obradovala decu. Ona su joj ujedno najveća inspiracija i najviše zaslužni za ovaj hobi, koji se razvio u jedan vid dodatnog posla.

- Uvek mi je spremanje slatkiša bilo uživanje, dok kuvanje slanih jela više smatram obavezom. Kod spremanja slatkiša ima više prostora za kreativnost. Kao dete sam imala privilegiju da mi je majka bila izuzetno kreativna u pravljenju rođendanskih torti, toliko da je vremenom, osim nama, počela da ih pravi i svim našim prijateljima. Ja sam bila nemi posmatrač tih procesa, u kojima je ona sa mnogo ljubavi pravila svaku tortu. Verujem da je na taj način uspela da na mene prenese zainteresovanost za takav vid stvaranja. Nadam se da ću i ja uspeti da prenesem tu ljubav na ćerku, budući da spremanje bilo kakvog testa ne može da prođe bez njene pomoći. Izrada medenjaka nije prvi hobi koji je okupirao moju pažnju. Bavila sam se dekupažom i izradom nakita, a sa decom često organizujem razne aktivnosti koje podrazumevaju razvoj mašte. To je naročito izraženo pred praznike kad sami smišljamo i pravimo dekoracije – započela je svoju slatku priču naša sagovornica.Kako kaže, izrada medenjaka objedinjuje dve njene velike ljubavi, a to su slatkiši i ukrašavanje. Bavljenje ovim hobijem daje joj veliku umetničku slobodu jer su varijante oblika i metode izrade nemerljive. Sve što se zamisli, nacrta, vidi, može da se prenese na medenjak. Ceca to upoređuje sa slikarskim platnom kome je samo mašta granica. I zaista svaki medenjak je poput malog umetničkog dela. Svaki je unikatan s posebnom pričom. Često joj kažu da ih je šteta pojesti, pa je stoga i dobra stvar što su dugotrajni, te se mogu pojesti kasnije.

- Postoje razne tehnike kojima se može ukrasiti jedan medenjak, a i mnogo tutorijala se može pronaći na internetu. Takođe, postoje radionice i kursevi na kojima možete da se obučite za izradu medenjaka. Lično nisam pohađala kurseve, pa se može reći da sam samouka. S druge strane sam dobijala ponude da sama držim kurseve, tako da smatram da sam i na ovaj način stekla veliko znanje i veštinu na tom polju. Pritom, konstantno nailazim na nove, zanimljive stvari i mogu reći da postoji još mnogo neistraženih mogućnosti koje su preda mnom i što je bitno, imam volju da ih istražim. Koristim tradicionalni recept koji sam dobila od jedne bake i on ne uključuje jaja. Sam med je prirodni konzervans, pa je rok trajanja medenjaka spremljenih po ovoj recepturi veoma dug. Mušterijama obično govorim da je rok trajanja mesec dana od izrade, iako u realnosti medenjak traje i duže – navodi Ceca.


- Moram da napomenem, da za izradu koristim 100 odsto prirodan med iz košnica mog svekra tako da je i kvalitet samog medenjaka na nivou. U dosadašnjem radu, recept koji koristim se pokazao kao najbolji jer keksići budu meki, nisu krti, a njihova svežina je dugotrajna. Medenjak ima isti ukus posle mesec dana kao i prvog dana ukoliko se čuva pravilno odnosno u zatvorenoj kutiji. Kako nisam naišla na takav recept kod mojih koleginica koje se takođe bave izradom medenjaka, čuvam ga kao tajnu –
dodala je Svetlana.Prema Cecinim rečima, vreme za izradu medenjaka zavisi od tehnike i samog dizajna. Što je motiv detaljniji, potrebno je više vremena. Proces izrade podrazumeva da svaki urađeni sloj motiva bude potpuno osušen pre nanošenja drugog, pa je vreme za izradu jedne serije medenjaka, dva do tri dana. Medenjaci se nakon finiširanja pakuju po želji kupaca. Obično su to plastične vrećice, za čiju je izradu zadužen njen suprug. Za nešto luksuznija pakovanja tu su kartonske ili plastične kutije koje su pogodnije za transport.

- Medenjaci su u poslednje vreme postali hit na dečijim rođendanima. Za takve prilike izrađujem medenjake na štapiću koji se mogu upotrebiti i kao toperi za torte. Pretpraznično raspoloženje pozitivno utiče na obim posla. Medenjaci i jesu više božićna poslastica, ali dekorisani mogu da se prilagode svakoj prilici. Umesto čokolade ili bombonjere možete poneti kutiju lepo ukrašenih, personalizovanih medenjaka kao poklon za posebne prilike. Možete poželeti srećno rođenje medenjakom s imenom novorođenčeta i datumom rođenja. Kao i venčanje, krštenje, slavu, polazak u školu, maturu, poneti kao suvenir prijateljima... Medenjak kao poklon ide uz svaku priliku. Trenutno je moja radionica moja kuhinja, a vreme će pokazati da li će moj san o radionici koja bi bila namenjena samo za izradu medenjaka biti ostvarljiv – čuli smo od Svetlane.


Ove posebne medenjake možete da pronađete na "Novosadskom noćnom bazaru", ali i na drugim tradicionalnim manifestacijama koje se održavaju u Novom Sadu. Svetlana je redovni izlagač na svim događajima ovog tipa, pa poziva sve Novosađane da posete "Novogodišnji noćni bazar", koji će biti održan 22. i 23. decembra, u Master centru Novosadskog sajma.

- Učestvovanje na ovim događajima je jedno veliko i pozitivno iskustvo, tako da će me zainteresovani i dalje viđati u tom ambijentu. Osim manifestacija, oni kojima se sviđa moj rad, mogu da me pronađu i na Fejsbuku pod imenom Magična pijaca. Nameravam, u narednom periodu malo više da se posvetim marketingu na drustvenim mrežama koje su mi se do sad pokazale kao odličan saradnik. Smatram da ljubav na usta ulazi, a ljubav jeste snaga – zaključila je u dahu Svetlana, vrsni majstor u izradi medenjaka.

Oceni vest:
16
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan