Čemu služi i koliko treba da iznosi džeparac

Čemu služi i koliko treba da iznosi džeparac

Povratak u školske klupe, uz kupovinu knjiga, pribora i garderobe, donosi još jedan simboličan trošak za roditelje – džeparac za đaka.

Iako njegova visina uvek zavisi od porodičnog budžeta, mnogi imaju dilemu kada je pravo vreme da ga daju detetu, koje potrebe on treba da pokriva i da li količina novca treba da zavisi od školskog uspeha.

Dete bi trebalo da dobije džeparac u skladu sa uzrastom i finansijskim mogućnostima porodice, ali ne od prvog razreda osnovne škole. Prvačići, jednostavno rečeno, nisu "obučeni" za baratanje novcem, jer ne znaju gde bi on trebalo da se drži, a često ne umeju da sabiraju i oduzimaju, pa ne znaju ni da li im je prodavac dobro vratio kusur ili je tražio više novca za neki proizvod. Sasvim mala deca su sklona da gube stvari, pa se često dešava da novčanice sakupljamo po učionicama i školskim hodnicima, zajedno sa olovkama, gumicama i ostalim školskim priborom. Dakle, dete bi pre svega trebalo da nauči da novac stoji u novčaniku, novčanik u posebnoj pregradi školske torbe, a tek kada roditelj zaključi da je dete savladalo osnovne računske operacije neka mu da džeparac – savetuje školski psiholog Branka Tišma.

Sagovornica "Politike" ističe da suma koju dete dobija treba da bude fiksna – za nedelju dana ili ceo mesec, ali ukoliko ceo mesečni džeparac potroši za sedam dana, neka zna da neće dobiti ništa do kraja meseca. Zbog toga je, dodaje ona, bolja ideja da se mlađoj deci daje dnevno ili nedeljno sledovanje novca, dok ne savladaju koncept da mesec traje 30 ili 31 dan. I još nešto – deci valja davati sitnije apoene umesto krupnijih novčanica.


Džeparac ne treba da služi za užinu već za kupovinu sitnica koje njih čine srećnim
. Zbog toga i suma koja se daje treba da bude simbolična – u nižim razredima osnovne škole ne bi trebalo da bude više od 200 dinara nedeljno, a stariji osnovci mogu da raspolažu sa 500 dinara nedeljno, rekla je Tišma za "Politiku".

Nikada ne treba kažnjavati ili nagrađivati dete novcem za dobar ili loš uspeh u školi – džeparac ne treba da zavisi od jedinice ili petice u dnevniku, baš kao što je besmisleno ispisivati dete sa sporta zbog lošeg uspeha u školi. Takođe, dete ne treba da bude nagrađeno novcem za obavljanje kućnih poslova, jer je zajedničko spremanje domaćinstva samo još jedna cigla u temelju izgradnje porodične sloge.

Anketa sprovedena na finansijskom portalu "Kamatica" otkriva da školarci u Srbiji dobijaju manje od 200 dinara džeparca nedeljno, a neka deca ga ni nemaju. 

Oceni vest:
3
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan