Cena ličnih podataka građana na darknetu prava jeftinoća

Cena ličnih podataka građana na darknetu prava jeftinoća

Svesno ili nesvesno, razmišljajući ili ne, građani mnoštvo ličnih podataka ostavljaju na internetu. Njihovi podaci ili bolje reći identitet se prodaju na crnom tržištu. U prevodu, naš život je itekako jeftin na darknetu.

Prema najnovijem istraživanju kompanije "Kasperski" pristup ličnim podacima za ličnu kartu ne košta više od 50 američkih centi, zavisno od količine i važnosti ponuđenih podataka dok detalji kreditne kartice koštaju između šest i 20 dolara, pišu "Novosti".

U istraživanju je navedeno i da je skenirana vozačka dozvola između pet i 25, skeniran pasoš između šest i 15 dolara, a podaci o uslugama neke pretplate (mobilni, kablovska…) kreću se između 50 centi i osam dolara. Ime, JMBG, imejl adresa i broj mobilnog se prodaju po ceni od 50 centi do 10 dolara, selfi sa ličnim identifikacionim dokumentima je skuplji i košta između 40 i 60 dolara, medicinski izveštaji se "valjaju" između dolar i 30, on lajn bankarski računi se kreću do 10 odsto od vrednosti iznosa na njima, a  pej pal računi dostižu i 500 dolara.

Zloupotreba ovih podataka može dovesti do krađe identiteta žrtve ili korišćenje različitih usluga na bazi tog njenog identiteta. Podaci koji se prodaju na crno mogu da se koriste i za iznudu, sprovođenje prevara i “fišing“ (prevare pod lažnim identiteom), kao i direktnu krađu novca. Određene vrste podataka, kao što su pristup ličnim nalozima ili baze podataka sa lozinkama, mogu da se zloupotrebljavaju ne samo zarad novčane dobiti, već i za narušavanje nečije reputacije i ostale tipove nanošenja društvene štete, uključujući i doksing.

Doksing se dešava kada osoba podeli privatne podatke o drugoj osobi bez njene saglasnosti, sa ciljem da je osramoti, povredi ili na neki drugi način ugrozi. Doksing potencijalno može da dovede do hakovanja naloga žrtve – usluge koja se danas nudi na crnim tržištima.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan