CENA RADA U EU: U kojim zemljama su satnice najviše, a u kojim najniže

CENA RADA U EU: U kojim zemljama su satnice najviše, a u kojim najniže

Podaci o platama i troškovima rada najbolje pokazuju koliko je veliki jaz između razvijenih država članica Evropske unije i onih siromašnijih.

To se najbolje vidi kroz iseljavanje i useljavanje radne snage iz jedne zemlje u drugu, omogućeno kroz slobodu kretanja radnika u Evropskoj uniji.

Odliv mozgova za jednu zemlju znači dolazak mozgova drugoj, i to poslednjih nekoliko godina oseća i susedna nam Hrvatska iz koje se iseljavaju lekari, medicinske sestre, vozači, mašinbravari, mahom u Nemačku, Irsku, skandinavske zemlje, a veća plata za to je glavni, iako ne i jedini, razlog.

Prema podacima Eurostata, bruto satnica u Evropskoj uniji varira od 4,1 evro, koliko iznosi trenutno u Bugarskoj, do 40,7 evra, koliko je u Nemačkoj.

Radnik u Nemačkoj prema tim podacima zaradi gotovo pet puta više nego u Hrvatskoj gde je prosečna satnica 9,6 evra.

Treba pomenuti i Norvešku koja nije članica Evropske unije, ali je evropski rekorder sa satnicom u iznosu od 51,2 evra.

Uz Bugarsku i Hrvatsku među zemljama koje imaju najniže satnice u Evropi su Rumunija (5 evra), Litvanija (6,8), Letonija(7,1 evro), Mađarska (7,5) i Poljska (8,6).

Na suprotnoj strani ove lestvice su, uz spomenutu Nemačku, Belgija sa satnicom od 39,1 evro, bogati Luksemburg (36,2) i Švedska (37,4), kao i Irska, gde je prosečna cena sata rada 30 evra.

Svaki treći radnik u Evropi jedva spaja kraj s krajem, istakli su krajem prošle godine evropski sindikati okupljeni u Evropsku konfederaciju sindikata (ETUC), dogovarajući na sednici svog izvršnog odbora pokretanje kampanje kojom će se kroz celu 2017. godinu boriti za povećanje plata za sve evropske radnike.

- Profiti i plate menadžera odavno su se oporavili od krize, ali plate radnika još se uvek nisu vratile na onaj nivo pre krize – upozorava vođstvo ETUC.

Oceni vest:
1
1

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

bebe novorođenčad servisne informacije novi sad vojvodina ns seme Isključenje struje isključenja struje Miroslav Antić elektrovojvodina novosadski sajam Spens Centar "Živeti uspravno" JGSP "Novi Sad" OK Vojvodina novosađani novi sad bez vode zdravlje istraživanje Mika Antić odbojka isključenje vode nedžad osmankač klinika za ginekologiju i akušerstvo novosadsko porodilište matičar Vreme u Novom Sadu vremenska prognoza novi sad betanija JKP Vodovod i kanalizacija bez struje