CENA RADA U EU: U kojim zemljama su satnice najviše, a u kojim najniže

CENA RADA U EU: U kojim zemljama su satnice najviše, a u kojim najniže

Podaci o platama i troškovima rada najbolje pokazuju koliko je veliki jaz između razvijenih država članica Evropske unije i onih siromašnijih.

To se najbolje vidi kroz iseljavanje i useljavanje radne snage iz jedne zemlje u drugu, omogućeno kroz slobodu kretanja radnika u Evropskoj uniji.

Odliv mozgova za jednu zemlju znači dolazak mozgova drugoj, i to poslednjih nekoliko godina oseća i susedna nam Hrvatska iz koje se iseljavaju lekari, medicinske sestre, vozači, mašinbravari, mahom u Nemačku, Irsku, skandinavske zemlje, a veća plata za to je glavni, iako ne i jedini, razlog.

Prema podacima Eurostata, bruto satnica u Evropskoj uniji varira od 4,1 evro, koliko iznosi trenutno u Bugarskoj, do 40,7 evra, koliko je u Nemačkoj.

Radnik u Nemačkoj prema tim podacima zaradi gotovo pet puta više nego u Hrvatskoj gde je prosečna satnica 9,6 evra.

Treba pomenuti i Norvešku koja nije članica Evropske unije, ali je evropski rekorder sa satnicom u iznosu od 51,2 evra.

Uz Bugarsku i Hrvatsku među zemljama koje imaju najniže satnice u Evropi su Rumunija (5 evra), Litvanija (6,8), Letonija(7,1 evro), Mađarska (7,5) i Poljska (8,6).

Na suprotnoj strani ove lestvice su, uz spomenutu Nemačku, Belgija sa satnicom od 39,1 evro, bogati Luksemburg (36,2) i Švedska (37,4), kao i Irska, gde je prosečna cena sata rada 30 evra.

Svaki treći radnik u Evropi jedva spaja kraj s krajem, istakli su krajem prošle godine evropski sindikati okupljeni u Evropsku konfederaciju sindikata (ETUC), dogovarajući na sednici svog izvršnog odbora pokretanje kampanje kojom će se kroz celu 2017. godinu boriti za povećanje plata za sve evropske radnike.

- Profiti i plate menadžera odavno su se oporavili od krize, ali plate radnika još se uvek nisu vratile na onaj nivo pre krize – upozorava vođstvo ETUC.

Oceni vest:
1
1

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

bez struje isključenja struje novosađani bebe vremenska prognoza novi sad Noć muzeja JKP Vodovod i kanalizacija novorođenčad novosadsko porodilište horoskopski znaci klinički centar vojvodine novi sad konkurs betanija Isključenje struje klinika za ginekologiju i akušerstvo Republički hidrometeorološki zavod Srbija istraživanje zdravlje servisne informacije novi sad horoskop vremenska prognoza Vreme u Novom Sadu medicinski fakultet RHMZ isključenje vode bez vode gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević elektrovojvodina