Cena šećera ograničena na 89,99 dinara; privremena zabrana izvoza drvne građe i ogrevnog drveta

Cena šećera ograničena na 89,99 dinara; privremena zabrana izvoza drvne građe i ogrevnog drveta

Vlada Srbije usvojila je na današnjoj sednici Uredbu o izmenama i dopunama Uredbe o ograničenju visine cena osnovnih životnih namirnica.

Njome se ograničava maksimalna maloprodajna cena kristal šećera po kilogramu, u svim pakovanjima, koja ne sme prelaziti 89,99 dinara, piše portal B92.net.

Takođe, ograničava se i maksimalna proizvođačka cena kristal šećera, u pakovanjima od jednog kilograma, pet kilograma i 10 kilograma, koja ne sme prelaziti 73,00 dinara po kilogramu i maksimalna proizvođačka cena kristal šećera za sva ostala pakovanja, koja ne sme prelaziti 81,00 dinar po kilogramu, saopštilo je Ministarstvo trgovine.

Ova Uredba donosi se radi zaštite tržišta i sprečavanja deformacija u formiranju cena roba ograničenih Uredbom koje su izuzetno važne za snabdevanje potrošača, a prevashodno ugroženih kategorija.

Uredba stupa na snagu od narednog dana od dana objavljivanja u Službenom glasniku i važi narednih 150 dana.


Privremeno zabranjen izvoz drvne građe i ogrevnog drveta

Vlada Srbije je na današnjoj sednici usvojila odluku o privremenoj zabrani izvoza drvnih sortimenata od velike važnosti za Republiku Srbiju.

Privremena zabrana izvoza ograničena je na 60 dana.

Zbog povećanog izvoza u prethodnim godinama i povećane tražnje za ovom vrstom ogreva na svetskom tržištu, nestašica ovih sortimenata najviše se odrazila na proizvođače peleta i ogrevnog drveta, saopšteno je iz vlade.


Oglasio se i MUP

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srbije Aleksandar Vulin istakao je da će pripadnici policije uložiti sve svoje napore i kapacitete kako bi se usvojena Uredba o ograničenju visine cena osnovnih životnih namirnica, kojom se ograničava maloprodajna cena kristal šećera za sva pakovanja, dosledno sprovodila i poštovala.

Ministarstvo unutrašnjih poslova će pojačati sve aktivnosti u cilju sprečavanja nelegalnog izvoza šećera iz Republike Srbije, baš kao što će pojačati i kontrolu robnih rezervi, a podsećam da su i podnete odgovarajuće krivične prijave protiv lica koja su vršila malverzacije sa pšenicom i kukuruzom i drugim osnovnim namirnicama iz Republičke direkcije za robne rezerve. Sprečićemo svaki pokušaj šverca osnovnih životnih namirnica i napominjem da će policijski službenici neprestano vršiti sve potrebne kontrole u saradnji sa poreskom, tržišnom i carinskom inspekcijom i drugim nadležnim službama kako se ne bi dogodio nikakav vid zloupotrebe. Nećemo dozvoliti da bogati pljačkaju sirotinju, nećemo dozvoliti da bogati pojedinci prave ekstra profit nauštrb srpskog naroda i naše države. Baš kao što je više puta istakao i predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, jednostavno neće biti moguće da pojedinci i njihove kompanije dodatno zarađuju i prave ekstra profite na račun države i naroda – izjavio je ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin.

Oceni vest:
2
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan