CENE UDŽBENIKA ZA OSNOVCE I SREDNJOŠKOLCE: Za dva đaka roditelji da izdvoje minimalac

CENE UDŽBENIKA ZA OSNOVCE I SREDNJOŠKOLCE: Za dva đaka roditelji da izdvoje minimalac

Roditeljima dvoje školske dece za kupovinu udžbenika i školskog pribora potreban je bezmalo minimalac.

Najjeftinije će proći porodice koje žive u (malobrojnim) gradovima i opštinama koje obezbeđuju besplatne školske knjige, pa će tako roditelji budućih prvaka i drugaka iz Beograda plaćati samo udžbenike za muzičko, likovno i digitalni svet, jer one nisu deo kompleta koje finansira gradska vlast, piše Danas.rs.

U Novom Sadu besplatne udžbenike dobijaju prvaci.

Svi ostali, ako se odluče za nove knjige, za komplet za prvi razred moraju da izdvoje u proseku oko 8.000 dinara.

Još skuplji je komplet za drugi razred koji košta oko 8.800, a mnoge škole samo za srpski jezik traže čak četiri knjige – čitanku, gramatiku, radnu svesku i latinicu. U proseku oko 8.200 dinara koštaju knjige za treći i za četvrti razred.

Neke škole su iz spiskove udžbenika koje će koristiti u narednoj školskoj godini objavile i cenovnike, a računica kaže da komplet za peti razred košta oko 15.500 dinara, za šesti oko 17.000, a za sedmi i osmi i preko 18.000 dinara. U ove cene nisu, međutim, uračunate sve stavke, poput geografskog atlasa za koji treba izdvojiti oko 1.000 dinara.

Cene udžbenika se ne razlikuju mnogo među izdavačima, ali se razlikuje broj knjiga koji traže nastavnici.

Tako, recimo, istorija za peti razred izdavačke kuće Logos košta 950 dinara, Kletova 890, koliko i Freskina, BIGZ-ova je 990, Vulkanova 940, izdanje Zavoda za udžbenike 937 dinara, a Gerundijuma 891.

S druge strane, neki nastavnici srpskog jezika i književnosti za svaki razred od petog do osmog traže da učenici kupe i čitanku i gramatiku i radnu svesku (koje često ostanu prazne), a samo ovaj komplet košta od 2.000 do 2.400 dinara.

Oceni vest:
3
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan