Centar "Živeti uspravno" od 3. januara ne može da organizuje uslugu personalne asistencije namenskim gradskim sredstvima

Centar "Živeti uspravno" od 3. januara ne može da organizuje uslugu personalne asistencije namenskim gradskim sredstvima

Centar "Živeti uspravno" saopštio je u utorak da zbog blokiranog računa, od 3. januara ne može da realizuje usluge personalne asistencije.

Budući da do 31. 12. 2023. Centar nije otklonIo blokadu, čiji je ukupni iznos s provizijom banke, 5.686.000 dinara, od čega je glavnica 3.930.835,29, 15. januara smo obavešteni od strane nadležnog službenika novosadske filijale Uprave za trezor da sredstva koja Grad Novi Sad i Bačka Palanka uplaćuju Centru za rad personalnih asistenata/kinja s namenske budžetske linije za pomoć u slučaju bolesti na osnovu prošlogodišnje izmene čl. 48 Zakona o platnom sistemu, podležu blokadi  objavio je Centar.

Da bi mogao da nastavi organizaciju usluge personalne asistencije, koju je u Novom Sadu inicirao i čijim je zastupničkim radom uvedena u gradski sistem socijalne zaštite, peer podršku i podršku u donošenju odluka, koju od maja 2022. organizuje, i da bi u roku mogao da završi prošlogodišnje izveštaje  i nesmetano nastavi s radom, nužno je da do 30.1. odblokira račune.

Pozivaju sve koji su u mogućnosti, da doniraju na osnovni račun 340-5350-79 s koga se direktno izmiruje blokada ili preko stranice kampanje

U međuvremenu, dok smo čekali odgovor resorne gradske uprave i Uprave za trezor, 11 od 17 korisnika/ca kojima je Centar organizovao uslugu 2023, opredelil su se za to da je koriste u organizaciji Škole Milan Petrović. Takođe, 28. 12,. deo članova tima Centra obavestio je ostatak tima, korisnike/ce i asistente o tome da su formirali novu organizaciju, koja je podnela zahtev za licencu za organizaciju PA, što je povoljna okolnost jer će se povećati mogućnost izbora. Povećavanjem broja licenciranih pružalaca ove usluge među organizacijama za samostalni život i samozastupničkim organizacijama, korisnici/e imaju mogućnost unapređivanja i blagovremenih promena svojih životnih prilika. U ovom trenutku za sve licencirane pružaoce ove usluge i usluge ličnog pratica detetu, najveći izaazov predstavlja to što gradovi i opštine rad personalnih asistenata/kinja i ličnih pratilja i pratilaca ne finansiraju po ugovoru o radu ili se eksplicitno opredelju za ugovor o delu, što je za stalnu i licenciranu delatnost u suprotnosti sa Zakonom o radu ili, kao u Novom Sadu, licencirani pružaoci mogu potpisati bilo koji od Zakonom o radu predviđenih ugovora, a Grad, zbog zabrane zapošljavanja u javnom sektoru, čiji je Škola Milan Petrović deo, finansira samo neto i pripadajuće doprinose po odrađenom satu asistencije, ne pokriva praznične dane, sem kad u toku njih osoba koristi asistenciju i nijednu drugu naknadu iz radnog odnosa – pojašnjavaju iz Centra "Živeti uspravno".

Oni dodaju da, za sada, samo Centar pokriva sva radna prava asistentima/kinjama, ali zaposleni u njemu, zbog blokade, imaju redukovanu mogućnost podiznja kredita i pozajmica banke.

– Pokrivanje troškova radnih prava, način pružanja podrške i opravdana nespremnost na to da nam je organizuje specijalna škola, razlozi su što se 6 korisnica odlučilo da do licenciranja nove organizacije i dalje koristi asistenciju u organizaciji Centra, a deo nas želi da nam je Centar i nadalje organizuje – navodi se u saopštenju.

Centar do 31. januara treba da preda 4 narativna i 6 finansijskih izveštaja, od kojih 4 resornoj gradskoj upravi, koje ne može do deblokade da završi jer je nepunih 7.000 dinara ukupno iz oba odobrena izvora zakočeno ili prinudno naplaćeno nakon što je u avgustu 2023. namenski podračun za indirektne troškove usluge personalne asistencije takođe u prinudnoj naplati, pa s njega na namenski podračin za direktne troškove asistencije nisu mogli da prenesu odobrena sredstva za naknadu Uprave za trezor, koja je sve vreme naplaćivana.

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan