"ČEPOM DO OSMEHA": Novosađani u subotu slažu mozaik za Ginisa

"ČEPOM DO OSMEHA": Novosađani u subotu slažu mozaik za Ginisa

Misija humanitarno-ekološke organizacije "Čepom do osmeha" – očuvanje životne sredine i pomoć osobama sa invaliditetom, posebno najmlađima – uveliko ispunjava svoje ciljeve, a namera da se mozaikom sačinjenim od plastičnih čepova veličine 621 metar kvadratni upiše u Ginisovu knjigu rekorda, samo je još jedan poduhvat vredan pažnje.


Brojka od 100 tona do sada sakupljenih čepova u čitavoj Srbiji, sama po sebi deluje impozantno. Pedantno je izračunato da, kada bi se svi ti čepovi poređali jedan do drugog, stvorila bi se "kolona" duga čak 2.800 kilometara. U slučaju da se čepovi slažu jedan na drugi uvis, dobili bi 330 Alfelovih tornjeva, a ovom količinom bi se potpuno prekrilo sedam fudbalskih terena.

Čepovima razvrstanim po bojama, oko 300 volontera iz Niša, Novog Sada, Negotina, Aleksinca, Subotice, Sombora, Raške, Beograda i drugih gradova, 30. septembra će sa Trga slobode u Novom Sadu, mozaikom sa motivima grada, ekologije i zaštite životne sredine, u svet poslati najlepšu sliku veličine 621 metar kvadratni, sa jasnom porukom da ne smemo biti sebični jer nemamo rezervnu planetu, i da o ovoj moramo da brinemo i zbog budućih naraštaja.

Organizacija je u kontaktu sa Ginisovom komisijom, kojoj će biti prosleđen snimak čitave manifestacije pravljena mozaika u Novom Sadu. Sklapanje mozaika će trajati od 9 do 14 časova.

U razvrstavanju čepova prethodnih nedelja, uoči obaranja Ginisovog rekorda, pored volontera "Čepom do osmeha", učestvovali su i đaci novosadskih osnovnih škola "Žarko Zrenjanin" i "Dušan Radović", i njihovi vršnjaci iz osmoletke u Futogu. Pored njih, čepove po bojama su sortirali i novosadski planinari i građani.

 


Akcija sakupljanja plastičnih čepova, pokrenuta je 2012. godine na inicijativu Vanje Petković iz Novog Sada, diplomirane ekološkinje. Do sada je organizacija na čijem je ona čelu, sakupila 100 tona plastičnih čepova. Novosadsko udruženje "Čepom do osmeha" je zahvaljujući tome, u svojoj dosadašnjoj humanitarnoj misiji, pomoglo je 18 mališana iz čitave Srbije, kojima su za lakši i kvalitetniji život bila potrebna pomagala.

Ljudi okupljeni u ovo udruženje, vratili su osmeh na lica mnogim mališanima, a to će, nastaviti i dalje. Samo u ovoj, 2017. godini, do sada su uspeli da obezbede pomagala za petoro dece. Uručivali su prenosivi laptop za slepe koji koristi Brajovo pismo i transformiše tekst u glas, elektromotorna invalidska kolica, dečja invalidska kolica, medicinski aspirator na struju, invalidska kolica.

Humanitarnu misiju su prepoznali i priključili joj se mnogi pojedinci, firme i institucije. Među njima su Vladimir Mandić, rukometaš, Milica Dabović, košarkašica, Nenad Pagonis, kikbokser, ekipa "Državnog posla", Vuk Kostić, glumac i drugi.

Oceni vest:
3
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan