ČESTITAMO: FK Vojvodina danas slavi 106. rođendan

ČESTITAMO: FK Vojvodina danas slavi 106. rođendan

Pre tačno 106 godina, 6. marta 1914. godine, u Temerinskoj ulici broj 12, u tadašnjoj štrikerskoj radionici Save Šijakova, grupa učenika nekadašnje Velike srpske pravoslavne gimnazije (današnje gimnazije "Jovan Jovanović Zmaj"), praktično u ilegali, osnovala je prvi srpski klub u Novom Sadu.

U to vreme, neposredno pred početak Prvog svetskog rata, u gradu su postojala još samo dva mađarska i jedan jevrejski klub.

Osnivači kluba, među kojima su bili budući univerzitetski profesor Vladimir Milićević, budući hemičar Milenko Hinić, budući pravnici Radenko Rakić, Kamenko Ćirić i Kosta Hadži, budući tekstilni industrijalac Milenko Šijakov, zatim njegov brat Đorđe i otac Sava, kao i Gojko Tošić, Đorđe Živanov, Branko Gospođinački i Živojin Bajazet, odlučili su da ime kluba bude Vojvodina, kao omaž i asocijacija na nekadašnje Vojvodstvo Srbija i Tamiški Banat, krunovinu Austrijskog carstva koje je postojalo između 1849. i 1861. godine, a koje je nastalo u skladu sa privilegijama koje je austrijski car dao Srbima još davne 1691. godine, podseća RTV.


Tim povodom, u Temerinskoj 12, pre šest godina je postavljena spomen-ploča u čast osnivačima Vojvodine, a danas u 12 časova predsednik FK Vojvodina Vojislav Gajić i predstavnici Sekcije veterana su na nju postavili lovorov venac i na taj način odali počast onima koji su osnovali klub, te istovremeno simbolično obeležili 106. rođendan "stare dame".

ČESTITKA GRADONAČELNIKA NOVOG SADA: "Fudbalski klub Vojvodina ima mnogo razloga za slavlje. Na današnji dan, čuvena Voša obeležava 106 godina svog postojanja, a mi, Novosađani, se radujemo zajedno s njom. Razlozi za slavlje se prvenstveno tiču uspeha koji postiže, a zatim i očuvanja svojevrsnog novosadskog brenda, duže od veka, koji uvek ima pozitivan prizvuk. To je klub koji se voli, klub za koji se navija iz srca i koji ćemo uvek podržavati, ponosni na sve njegove uspehe. FK Vojvodina brižljivo čuva svoje vrednosti i neguje sećanje na igrače i upravu u dugoj tradiciji postojanja. Takođe, navijači "stare dame" predstavljaju uvek igrača više na terenu i bez njih ne bi bilo istog poleta u samoj igri. Neka vas uvek prate borbenost i kvalitet, i neka vlada atmosfera sloge u timu FK Vojvodina. Srećan vam 106. rođendan!" – rekao je Miloš Vučević, a preneo njegov Kabinet.

Oceni vest:
4
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan