Četiri faktora koji određuju da li ćete se zaraziti, iako ste vakcinisani

Četiri faktora koji određuju da li ćete se zaraziti, iako ste vakcinisani

Na osnovu studije "Covid Symptom", najčešći simptomi korona virusa su glavobolja, curenje iz nosa, kijavica, bol u grlu i gubitak čula mirisa i ukusa.

Neki od tih simptoma najviše pogađaju nevakcinsane, s tim što oni obično imaju i temperaturu i učestalo kašljanje. Za razliku od nevakcinisanih, vakcinisani su u mnogo manjem riziku od hospitalizacije, ukoliko se i posle dve doze vakcine zaraze koronom.

Na sajtu "SciTechDaily.com" izdvajaju četiri faktora koji utiču na to koliko ste dobro zaštićeni vakcinom od korone.

Vrsta vakcine

Svaka vakcina je dobra, ponavljaju stručnjaci, s tim što neke jednostavno imaju malo bolji procenat efikasnosti, odnosno uspešnije blokiraju razvoj bolesti kod onih koji su primili tu vakcinu. Istraživanja su pokazala da vakcina Fajzer smanjuje rizik kod osobe do 95 odsto da razvije simptomatski oblik kovida. AstraZeneka vakcina je nešto ispod, oko 81 odsto, pod uslovom da je razmak između dve doze duži.

Vreme od vakcinacije

Davanje treće, buster doze, sve je aktuelnije, jer se pokazalo da vreme koje prođe od vakcinacije utiče na našu zaštitu od kovida. Istraživanje koje tek treba da bude potvrđeno kaže da dejstvo Fajzer vakcine bledi posle šest meseci od vakcinacije. Još je rano da se kaže kolika je zapravo zaštita koju nam vakcine pružaju šest meseci nakon što smo je primili.Sojevi

Koliko će nas vakcina štititi zavisi i od toga kom soju korone smo izloženi. Vakcine su uglavnom nastale na osnovu podataka o prvobitnom alfa soju, te recimo, efikasnost Fajzera kod delta soja pada sa 95 na 88 odsto. Ali i to je svakako boilje nego nula, što je situacija kod nevakcinisanih. Dakle, ako ste recimo, potpuno vakcinisani Fajzerom, šanse su oko 88 odsto da nećete dobiti deltu.

Imuni sistem

Na sve ovo navedeno na kraju se nadovezuje naš imunitet. Svi smo mi različiti i svako telo drugačije reaguje na bilo šta, pa i na viruse. Imunitet pada s godinama, a i hronična oboljenja mogu da umanje efekat vakcine koju ste primili.

Starije osobe i one sa narušenim imunitetom mogu razviti slabiju zaštitu od virusa posle vakcinacije nego potpuno zdrave osobe ili im pak ta zaštita može brže proći. Sve u svemu, vakcine odlično smanjuju rizik da se zarazimo koronom, a u ogromnom procentu smanjuju rizik od hospitalizacije i smrti.

Oceni vest:
3
6

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • ana

  pre 385 dana i 1 sat

  "vakcine ODLIČNO smanjuju rizik da se zarazimo koronom, a u OGROMNOM procentu smanjuju rizik od hospitalizacije i smrti". To nisu činjenice, to je lobiranje.

  Oceni komentar:
  3
  8
 • Aps

  pre 384 dana i 3 sata

  Cinjenica je da si ti nekopetentna da pricas o virusologiji, imunologiji....itd a takodje je cinjenica da volis da se mesas u tudji posao!

  Oceni komentar:
  4
  2