Četkica za zube: Kako je dubinski očistiti, a kad je vreme da je bacite

Četkica za zube: Kako je dubinski očistiti, a kad je vreme da je bacite

Iako mislite da je brzo ispiranje četkice za zube pod mlazom vode dovoljno za održavanje čistoće, stručnjaci za oralnu higijenu kažu drugačije.

Usna duplja sadrže brojne vrste bakterija, ali četkica za zube je drugačije okruženje i može da podstakne rast loših bakterija ako se o njoj ne brinemo pravilno – upozorava Mark B. Derozi, član Američkog udruženja endodonata i docent na Stomatološkom fakultetu Univeriteta u Bostonu.

Vaša četkica za zube može da sadrži bakterije iz vaših usta, koje će se umnožiti ako se četkica ne dezinfikuje s vremena na vreme, prenosi Mind Body Green.

Čišćenje zubne četkice nije zahtevan proces, a dovoljno je svake dve do tri nedelje steći naviku uklanjanja tih loših bakterija.

Možete je očistiti ručno, počevši od njene baze prema gore, bez obzira kakvu četkicu imate.

Stručnjaci prvo preporučuju uklanjanje nataložene zubne paste sa ručke sapunom i toplom vodom. 

Potopite celu četkicu u čašu kućnog vodonik-peroksida (hidrogena) na najmanje 15 minuta.To će vam pomoći da uklonite ostatke paste za zube i bakterije sa dlačica.

Ako nemate kod kuće vodonik-peroksid, antibakterijska tečnost za ispiranje usta može da bude adekvatna zamena.

Nakon što natopite glavu četkice za zube, isperite je pod toplom vodom i palcem nežno trljajte dlačice kako biste uklonili preostale čestice paste za zube i vodonik-peroksid.

Ovaj korak je važan jer, iako je vodonik-peroksid za kučnu upotrebu najčešće tropostotni rasvor, i dalje ga nije dobro unositi u organizam.

Nakon dubokog čišćenja, pustite da se dlačice četkice potpuno osuše pre nego što ih ponovno upotrebite.

Nakon što četkica bude savršeno čista, posle dubinskog pranja, nastavite da je ispirate vodom nakon svake upotrebe. Zatim je uspravno odložite u otvorenu posudu da bi  mogla da se osuši na vazduhu.

Istraživanja pokazuju da topli, vlažni uslovi mogu prouzrokovati rast  mikroorganizama na četkicama, pa pa bi trebalo da ih držite na što hladnijem i suvom mestu.

Iako su navlake za četke dobre za putovanje, to znači da možda nisu najbolje za svakodnevnu kućnu upotrebu. Jer kada zatvorite mokru četkicu, vi ustvari omogućavate razvoj  bakterija, kojima vlažna sredina pogoduje.

Kada zameniti četkicu? 

Čak bi i najmarljiviji u čišćenju četkica za zube trebali bi da ih zamene svaka tri meseca ili kada dlačice počnu da se razdvajati i pucaju, savetuju stručnjaci, a prenosi N1.

Oceni vest:
5
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan