Četrnaestogodišnja Novosađanka preporučuje HPV vakcinu, jer joj je baka preminula od raka grlića materice

Četrnaestogodišnja Novosađanka preporučuje HPV vakcinu, jer joj je baka preminula od raka grlića materice

"Zajedno protiv raka grlića materice - HPV NE" naziv je akcije koja se održava u svim većim gradovima, a Novi Sad je jedina je lokalna samouprava u Srbiji gde, već treću godinu za redom, deca uzrasta od 12 do 18 godina imaju mogućnost da se besplatno vakcinišu protiv HPV infekcija.

Novosađanka Staša K. među prvima je odlučila da svoju ćerku Enu (14) vakciniše protiv HPV infekcije i smatra da bi to svi koji mogu trebalo da urade, piše Blic.rs.

Moja majka je preminula od raka grlića materice. Puno sam čitala o tome i informisala se od sestre koja živi u Nemačkoj i koja ima dve ćerke. Ona mi je rekla da je kod njih vakcinacija HPV vakcinama sasvim normalna stvar. Razmislila sam, razgovarala sa suprugom i ćerkom i odlučili smo se na vakcinaciju dok je još vreme. Mi smo je vaspitali da veruje u nauku i medicinu i kada smo joj sve potanko objasnili ona se odmah složila. Žao mi je samo što smo informacije morali da tražimo sami, jer nam pedijatar nikada nije pomenuo tu mogućnost ili nam dao preporuku da bi to trebalo da uradimo – priča Staša.

Njena ćerka Ena poručuje da bi svi trebalo što ranije da se vakcinišu i kaže da je to preporučila svim svojim drugaricama i objasnila im da to može da ih zaštiti i da spreči nastanak teške bolesti.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje Republike Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" u razvijenim zemljama sveta i EU karcinom grlića materice, koji je u najvećem broju slučajeva uzrokovan infekcijom humanim papiloma virusima (HPV), je praktično iskorenjen i predstavlja bolest koja pripada istoriji medicine. U Srbiji je situacija drugačija, jer kod nas svakog dana četiri žene obole, a jedna umre zbog raka grlića materice, a godišnje ih umre između 300 i čak 900, navodi Blic.rs.

Oceni vest:
6
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Bubamaras

  pre 617 dana i 17 sati

  I moja cerka se vakcinisala. Ja imam HPV, ali ona je sama sa 16 godina odlucila da hoce. Videla je moje muke i ocigledno da nije zelala iste. Naravno da sam je podrzala

  Oceni komentar:
  0
  2
 • Staša Keneški

  pre 617 dana i 17 sati

  Tekst star više od godinu dana. Dete mi uskoro puni 15 a vakcinisana je sa 13.Ali, hajde...

  Oceni komentar:
  0
  1