"CICANS ART": U Danijelinim kutijama se čuvaju prve bebine stvarčice

"CICANS ART": U Danijelinim kutijama se čuvaju prve bebine stvarčice

Naša sugrađanka je akademska umetnica, kreativka i humanitarka, koja je prva na naše tržište plasirala kutije za čuvanje uspomena koje ručno oslikava. Ni nakon životnih udaraca, kao što su dijagnoza raka dojke i prerana smrt supruga, nije posustala ni prestala da stvara, a njenom rukom su oslikani i najlepši personalizovani novogodišnji ukrasi.

Danijela Strbački Glavić rođena je 1979. godine u Novom Sadu. Završila je srednju školu za dizajn "Bogdan Šuput", smer likovni tehničar, a potom i Akademiju umetnosti, smer grafike. Imala je nekoliko grupnih i samostalnih izložbi, ali je uvek želela da se bavi primenjenom umetnošću, odnosno da dizajnira upotrebne predmete, pa je isprva oslikavala torbe i pravila nakit, ali je pravi bum napravila kada je počela ručno da oslikava kutije za čuvanje prvih bebinih stvarčica, tzv. "baby boxes". Majka je tri sina.


Prve kutije sam napravila svojoj deci, blizancima Nikoli i Filipu, 2014. godine, jer mi je palo na pamet da bi jednog dana voleli da imaju sve uspomene na jednom mestu: cucle, prvo odelce, slike iz vrtića... Mislim da sam prva u Srbiji koja je to počela da radi. Kad sam to uslikala i stavila na Internet, krenule su prve porudžbine, najpre iz blizanačke Fejsbuk grupe, a posle i šire – priseća se Danijela za portal Moj Novi Sad.


Personalizovane kutije
joj najčešće naručuju roditelji za svoju decu, ali i ostali, kao idealan poklon za babine, krštenje, prvi rođendan... Mogu da biraju ilustraciju koju god žele, a najčešće traženi motivi su Miki Maus i ostali Diznijevi junaci.

Donji deo kutije je dekupaž, a za tu svrhu imam bar 200 komada različitih salveta, koje mogu da biraju. Na poklopcu ručno slikam ilustraciju, a može da se napiše i neka poruka. Na prednjoj strani kutije je ime deteta – objašnjava novosadska umetnica.


Radi oko osam sati dnevno, jer kutije od medijapana najpre farba valjkom, a potom ih ukrašava. Za sebe kaže da je radoholičar, a posao joj otežava i usporava jedino bol u desnoj ruci, nastao nakon operacije karcinoma.

U međuvremenu je na naše tržište prva plasirala i zvezde sa imenom, jer je razmišljala o tome šta još može biti personalizovano, za decu, a da je u vezi sa Novom godinom, jer jako voli celu tu čaroliju i u njoj uživa.

 


Pravim i novogodišnji program, koji godinama već izlažem na manifestaciji na Trgu slobode. Pored zvezdica i srca sa imenima, u to spadaju i božićni venčići i novogodišnji ukrasi sa natpisima. Za Uskrs pravim drvene šargarepice i zeke sa imenima – nabraja ona, dok se u kadrove koje pravimo ubacuje i njen najmlađi sin, petogodišnji Aleksandar.


Danijela je poznata i kao humanitarka, koja je učestvovala na velikom broju humanitarnih bazara, nesebično donirajući svoje proizvode.

Pre tri godine njen se život iz korena promenio, kada je u istoj godini, od samo nekoliko meseci razlike, njenom suprugu Draganu ustanovljen rak testisa, a njoj rak dojke. U avgustu prošle godine Dragan je preminuo, kada je naš portal apelovao na pomoć ovoj porodici.

BORBA JEDNE NOVOSAĐANKE: Danijela je majka troje dece obolela od karcinoma, a sada je ostala bez supruga


Danijelino stanje sada je u mirovanju, ali se nikad ne zna kad bolest može da se aktivira, te je neophodno da neprestano i intenzivno podiže svoj imunitet, a za suplemente koje pije potrebno je oko 20.000 dinara mesečno.

Pola godine sam bila na hemoterapijama, pre dve godine sam i operisana, jer mi je bolest zahvatila i limfe (tzv. mikrometastaze). Na hormonskoj sam terapiji narednih pet godina, a nuspojave leka koji pijem i injekcija koje primam na svakih 28 dana su osteoporoza i rak materice i jajnika. Kosti su već počele da me bole – opisuje naša hrabra sugrađanka.


Dečiji dodatak i suprugova penzija svakako nisu dovoljni za život porodice, pa je nastavila da radi vrlo brzo nakon operacije. Iako se brzo umara, njeno "gorivo" su njena tri sina, zbog kojih ne posustaje u svojoj borbi, a s obzirom na to da je uvek vrlo pozitivna, kreativnih ideja uvek ima napretek.

Danijelina umetnička dela možete pogledati i naručiti putem njene Fejsbuk stranice Baby boxes by Cicans art ili preko Instagram profila.

Oceni vest:
32
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • m

  pre 157 dana i 7 sati

  Bravo! Kakva hrabrost... I divne kutije.

  Oceni komentar:
  0
  24