"CIKLONIZACIJA": Dunavski komarci uništeni iz helikoptera

"CIKLONIZACIJA": Dunavski komarci uništeni iz helikoptera

Timovi novosadske "Ciklonizacije" izveli su u prethodna dva dana seriju tretmana iz helikoptera protiv larvi komaraca na Dunavu.

- Biološki tretmani ledenim granulama iz vazduha izvedeni su na osnovu monitoringa, a obuhvaćeni su izlivi na celom toku Dunava kroz teritoriju gradskog područja, od Begeča do Kovilja, objašnjava Dario Aćimović, menadžer za odnose sa javnošću "Ciklonizacije".

Kako kaže, tretmani protiv komaraca u okviru ovogodišnje sistematske akacije zaštite zdravlja građana od komaraca počeli su u prvoj povini maja. Stanje na terenu se prati već od marta, i prvi tretmani su izvedeni čim je monitoring pokazao potrebu za njima.

- Taj prvi krug tretmana početkom meseca obuhvatio je izlive i na Dunavu i na kanalima i barama. Stručnjaci “Ciklonizacije” su na terenu od prvih dana kada temperature i meteorološki uslovi nagoveste da bi komarci uskoro mogli da postanu aktivni. Od tog momenta rade se monitorinzi svih potencijalnih izvorišta komaraca, i na Dunavu i na kanalima, barama i drugim potencijalnim izvorištima komaraca, kako bi predupredili izletanje odraslih komaraca – navodi Aćimović.

Kako kaže, i tokom ovogodišnje akcije težište će biti na preventivnom delovanju, odnosno na larvicidnim tretmanima.  To znači da će se stručnjaci "Ciklonizacije" truditi da se populacija komaraca redukuje i pre izletanja u odrasle forme. Sistematska akcija će trajati neprekidno do jeseni, odnosno dok god to budu zahtevali vremenski uslovi.  

- Preventivnim delovanjem i uništavajnem komaraca biološkim preparatima u fazi larvi čuvamo životno okruženje, a pre svega štitimo zdravlje svih građana jer ne dozvoljavamo stvaranje kritične brojnosti odraslih komaraca za širenje zaraznih bolesti, kaže Aćimović.

On podseća da je ovaj pristup u "Ciklonizaciji" razvijan godinama, da ne zaostaje za sistemom koji se koristi u Nemačkoj i drugim razvijenim zemljama i da se u celosti primenjuje od pre četiri sezone kada je i pokazao svoju neophodnost i efikasnost. Ovaj sistem podrazumeva napredan Geografski informacioni sistem (GIS), redovno osvežavanje mapa svih izvorišta i savremenu opremu.

Inače, sistematska akcija zaštite zdravlja građana od komaraca obuhvata monitoring, larvicidne tretmana biološkim i hemijskim preparatima, tretmane protiv odraslih komaraca sa zemlje i iz vazduha, kao i kontrolu uspešnosti tretmana. Uz GIS koji omogućava pravovremenu reakciju, kako bi sve tretmane izvele precizno i efikasno "Ciklonizacija" je jedina u regionu koja koristi najmoderniju tehiku – savremene ULV generatore, čamce, amfibijska vozila, helikoptere i avione.

Oceni vest:
3
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

servisne informacije javno komunalno preduzeće vodovod i kanalizacija novosadska policija vremenska prognoza novi sad Aleksandar Vučić klinika za ginekologiju i akušerstvo raspored sahrana i ispraćaja Isključenje struje raspored sahrana novi sad KCV jkp lisje jkp novosadska toplana betanija bebe izmena režima saobraćaja 27. novosadski maraton servisne informacije novi sad bez struje Elektrodistribucija Novi Sad novosađani isključenje vode novosadsko porodilište JKP Vodovod i kanalizacija isključenja struje novorođenčad bez vode RHMZ sahrane novi sad elektrovojvodina matičar novi sad