"CIKLONIZACIJA": Dunavski komarci uništeni iz helikoptera

"CIKLONIZACIJA": Dunavski komarci uništeni iz helikoptera

Timovi novosadske "Ciklonizacije" izveli su u prethodna dva dana seriju tretmana iz helikoptera protiv larvi komaraca na Dunavu.

- Biološki tretmani ledenim granulama iz vazduha izvedeni su na osnovu monitoringa, a obuhvaćeni su izlivi na celom toku Dunava kroz teritoriju gradskog područja, od Begeča do Kovilja, objašnjava Dario Aćimović, menadžer za odnose sa javnošću "Ciklonizacije".

Kako kaže, tretmani protiv komaraca u okviru ovogodišnje sistematske akacije zaštite zdravlja građana od komaraca počeli su u prvoj povini maja. Stanje na terenu se prati već od marta, i prvi tretmani su izvedeni čim je monitoring pokazao potrebu za njima.

- Taj prvi krug tretmana početkom meseca obuhvatio je izlive i na Dunavu i na kanalima i barama. Stručnjaci “Ciklonizacije” su na terenu od prvih dana kada temperature i meteorološki uslovi nagoveste da bi komarci uskoro mogli da postanu aktivni. Od tog momenta rade se monitorinzi svih potencijalnih izvorišta komaraca, i na Dunavu i na kanalima, barama i drugim potencijalnim izvorištima komaraca, kako bi predupredili izletanje odraslih komaraca – navodi Aćimović.

Kako kaže, i tokom ovogodišnje akcije težište će biti na preventivnom delovanju, odnosno na larvicidnim tretmanima.  To znači da će se stručnjaci "Ciklonizacije" truditi da se populacija komaraca redukuje i pre izletanja u odrasle forme. Sistematska akcija će trajati neprekidno do jeseni, odnosno dok god to budu zahtevali vremenski uslovi.  

- Preventivnim delovanjem i uništavajnem komaraca biološkim preparatima u fazi larvi čuvamo životno okruženje, a pre svega štitimo zdravlje svih građana jer ne dozvoljavamo stvaranje kritične brojnosti odraslih komaraca za širenje zaraznih bolesti, kaže Aćimović.

On podseća da je ovaj pristup u "Ciklonizaciji" razvijan godinama, da ne zaostaje za sistemom koji se koristi u Nemačkoj i drugim razvijenim zemljama i da se u celosti primenjuje od pre četiri sezone kada je i pokazao svoju neophodnost i efikasnost. Ovaj sistem podrazumeva napredan Geografski informacioni sistem (GIS), redovno osvežavanje mapa svih izvorišta i savremenu opremu.

Inače, sistematska akcija zaštite zdravlja građana od komaraca obuhvata monitoring, larvicidne tretmana biološkim i hemijskim preparatima, tretmane protiv odraslih komaraca sa zemlje i iz vazduha, kao i kontrolu uspešnosti tretmana. Uz GIS koji omogućava pravovremenu reakciju, kako bi sve tretmane izvele precizno i efikasno "Ciklonizacija" je jedina u regionu koja koristi najmoderniju tehiku – savremene ULV generatore, čamce, amfibijska vozila, helikoptere i avione.

Oceni vest:
3
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan