Ciklonizacija: Mere suzbijanja komaraca kako bi se smanjilo prenošenje virusa Zapadnog Nila

Ciklonizacija: Mere suzbijanja komaraca kako bi se smanjilo prenošenje virusa Zapadnog Nila

U okviru sistematske akcije zaštite zdravlja građana Novog Sada od komaraca, novosadska "Ciklonizacija", u saradnji sa gradskom upravom i Institutom za javno zdravlje Vojvodine, prati situaciju sa distribucijom virusa Zapadnog Nila u populaciji komaraca i primenjuje mere suzbijanja komaraca, kako bi smanjila verovatnoću prenošenja virusa na ljudsku populaciju.

- Monitoring na virus se sprovodi tokom jula i avgusta, kada se i očekuje pojava virusa u populaciji komaraca. U 28 uzoraka komaraca koje je "Ciklonizacija" sakupila tokom jula na teritoriji grada Novog Sada i prigradskih naselja, u Institutu za javno zdravlje Vojvodine nije detektovano prisustvo virusa Zapadnog Nila. Nešto kasnije, virus je detektovan u dva uzorka komaraca iz Petrovaradina u istraživanju koje sprovodi Zavod za biocide iz Beograda i institut "Batut", a u 12 uzoraka koje je "Ciklonizacija"  skupila u prvim danima avgusta, Centar za virusologiju Instituta za javno zdravlje Vojvodine, virus je detektovao u komarcima iz Veternika – objašnjava za portal mojnovisad.com Dario Aćimović, menadžer za odnose sa javnošću "Ciklonizacije".

Na osnovu ovih istraživanja, "Ciklonizacija" je proteklih dana izvela niz kombinovanih tretmana protiv komaraca upravo na području Petrovaradina i Veternika, kao i okolnih naselja, posebno Avijatičarkog naselja i Novog naselja.

- Praćenje situacije je kontinuirano, te su na analizu upućeni i novi uzorci komaraca, a rezultati se očekuju krajem ove nedelje – kaže Aćimović.

Ovogodišnja sistematska akcija zaštite zdravlja građana Novog Sada od komaraca počela je u martu i trajaće sve dok to budu zahtevali vremski uslovi. Akcija se sprovodi po najsavremenijim metodama i modernom opremom, po ugledu na najrazvijenije zemlje Zapadne Evrope. Čine je monitoring i tretmani protiv larvi i odraslih komaraca sa zemlje, vode i iz vazduha.

- Činjenica je da već nekoliko godina vremski uslovi značajno odskaču od onih u prosečnim godinama, a da su ove godine sezonu borbe sa komarcima obeležili praktično tropski uslovi, odnosno uslovi idealni za hiperprodukciju komaraca i veoma teški za njihovo suzbijanje. Ilustracije radi, "Ciklonizacija" se u ovom momentu bori sa sedmom generacijom rečnih komaraca na Dunavu, dok u prosečnoj sezoni izađu svega dve generacije. Takođe, grad Novi Sad graniči sa opštinama čiji su budžeti za borbu protiv komaraca veoma ograničeni, što dovodi i do migracija komaraca na teritoriju grada. Ako se tome doda i specifičan položaj Novog Sada, grada koji leži na reci, na sistemu otvorenih kanala koje je potrebno stalno održavati, i u blizini zaštićenog Nacionalnog parka Fruška gora, Begečke jame i zaštićenog Koviljskog rita, koji su ogromna izvorišta komaraca, onda je jasna kompleksnost i značaj savremenog sistema odbrane od komaraca i izuzetni rezultati koji su, uprkos svemu tome, građanima tokom ovakve sezone omogućili nesmetano funkcionisanje – objašnjava Aćimović.

KUĆNI KOMARAC PRENOSI VIRUS: Na području Srbije, virus Zapadnog Nila je prvi put zvanično registrovan 2012. godine, mada se pretpostavlja da je prisutan i duže. Jedini efikasan način borbe protiv širenja na ljude su preventivni tretmani protiv komaraca i držanje njihove brojnosti ispod kritične. Rezervoar virusa su ptice, a sa ptica ga na ljude prenosi komarac culex pipiens - komarac koga kod nas zovemo kućni, a čija su staništa kanali, bare, manje vodene površine, dvorišta, zapušeni oluci, septičke jame, bačene gume, burad za zalivanje, podrumi u kojim se zadržava voda.

- Za produkciju ovih komaraca dovoljna je i čaša vode koja stoji sedam dana u dvorištu, zato veliki doprinos u zaštiti humane populacije mogu dati i sami građani tako što neće stvarati mikroizvorišta ovih komaraca u svojim dvorištima. Potrebno je da redovno prazne sudove u kojima čuvaju vodu, da kanale i oluke drže prohodnim i da provere zaptivanje septičkih jama – naglašava Aćimović.

Za borbu sa ovim komarcima "Ciklonizacija" je, u saradnji sa gradskom upravom, obezbedila BTI tablete. Reč je o biološkom preparatu koji uništava larve komaraca, a svi građani koji imaju ova potencijalna izvorišta komaraca mogu ga preuzeti u svojim mesnim zajednicama.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan