"CIKLONIZACIJA": Počela borba protiv krpelja u gradu i prigradskim naseljima (FOTO)

"CIKLONIZACIJA": Počela borba protiv krpelja u gradu i prigradskim naseljima (FOTO)

Krenule i pripreme za ovogodišnjuu sistematsku akciju zaštite zdravlja građana od komaraca.

Sa prvim naznakama lepšeg vremena počela je i ovogodišnja sistematska akcija zaštite zdravlja građana od krpelja.U saradnji sa gradskom upravom, ekipe "Ciklonizacije" prethodnih dana počele su monitoring zelenih površina, a sledeće nedelje očekuju se i prvi tretmani.

– Ova akcija se sprovodi na teritoriji grada i svih prigradskih naselja,a monitoring i tretmani će trajati u kontinuitetu do kraja sezone – pred zimu. Ekipe su već tokom ove nedelje uradile monitoring na Limanima, Detelinari, Novom naselju, Ribarskom ostrvu, Adicama. Narednih dana na redu su Telep, Sajmište, Adamovićevo naselje, Sajlovo, a onda i Sremska strana grada i sva prigradska naselja – objašnjava Dario Aćimović, menadžer za odnose sa javnošću "Ciklonizacije".


Prema njegovim rečima, monitoring je pokazao prisustvo krpelja, pa je počela i priprema tretmana. "Ciklonizacija" će biti spremna za tretmane početkom naredne nedelje, a kada će biti izvedeni zavisi od vremenskih uslova. Inače, sistematska akcija obuhvata zelene javne površine, a kao i ranijih godina akcenat će biti stavljen na prostore na kojima se okupljaju deca i prostore određene za istrčavanje kućnih ljubimaca. 

Osim ove sistematske akcije, ekipe "Ciklonizacije" izlaze na teren i po pozivima građana koji primete krpelje u dvorištima. Aćimović upozorava građane da se tretiraju samo uređene zelene površine i da ukoliko oni ili njihovi kućni ljubimci zaleze i na neuređene površine, obavezno posle toga pregledaju da li na sebi ili svojim kućnim ljubimcima imaju krpelja. Ako primete krpelja, građani treba da se obrate lekaru, a ljubimce treba da odvedu kod veterinara.

REDOVNI POSLOVI I PRIPREME ZA KOMARCE: Prethodnih nedelja "Ciklonizacija" je privela kraju sistematsku akciju zaštite zdravlja građana od štetnih glodara, a kada je reč o redovnim poslovima, Aćimović kaže da njihove ekipe intervenišu dnevno u oko 50 stanova u kojima postoje problemi sa insektima ili mravima. Kako objašnjava, reč je o broju koji je u proseku za ovaj deo godine.

"Ciklonizacija" se već priprema i za ovogodišnjuu sistematsku akciju zaštite zdravlja građana od komaraca. Ovaj deo godine, bez vegetacije, koristi se za kontrolna mapiranja potencijalnih izvorišta komaraca iz dronova i helikoptera, kako bi se proverilo stanje na terenu i eventualne promene u odnosu na prthodnu godinu. Aćimović podseća da je Novi Sad jedan od retkih gradova koji se protiv komaraca bori najsavremenijim sistemima. Kako kaže, detaljne mape izvorišta daju priliku da tretmani protiv komaraca budu izvedeni u pravo vreme i na ograničenim prostorima, kako bi uticaj na životnu sredinu bio što manji, a efekti tretmana maksimalni.

Oceni vest:
1
1

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan