"CIKLONIZACIJA": Tretmani protiv komaraca od 11. do 28. juna

"CIKLONIZACIJA": Tretmani protiv komaraca od 11. do 28. juna

Tretmani protiv komaraca sa zemlje i iz vazduha na području Grada Novog Sada biće izvedeni u periodu od 11. do 28. juna, saopštila je novosadska "Ciklonizacija".

Zbog izuzetno povoljnih meteoroloških uslova za razvoj komaraca, svega nekoliko dana nakon prošlog kombinovanog tretmana, novosadska “Ciklonizacija” će večeras i sutra ujutro izvesti još jedan kombinovani tretman protiv komaraca iz vazduha, sa vode i sa zemlje.

Kako navode iz ovog preduzeća, tretmanom iz aviona, helikoptera i sa čamaca večaras će biti ohuhvaćen kompletan zaštitini pojas uz obe obale Dunava na potezu od Begeče do Subića i od Ledinaca do Sremskih Karlovaca. Istovremeno tretmanima sa zemlje večeras će biti obuhvaćeni Begeč, Futog, deo Veternika, Telep, Adice, Limani, Salajka, Klisa, Petrovaradin, Sremska Kamnica i Novi i Stari Ledinci. Sutra ujutro tretmani će biti izvedeni u Starom gradu, centru, Podbari I Rotkvariji.

- Kao posledica neobično blage zime, proleća sa mnogo padavina, naglog povećanja temperature i oscilacija vodostaja velikih reka došlo je do pojave ogromne brojnosti komaraca. Ova produkcija komaraca najbolje se ilustruje činjenicom da je monitoringom zabeležena brojnost odraslih komaraca u klopkama daleko iznad kritičnih vrednostina na svim lokalitetima. U pitanju su tzv. ruralne vrste komaraca, ili rečni komarci, za koje je karakteristično da migriraju na udaljenosti od više desetina kilometara, što kod ovako velike brojnosti ima za posledicu najezdu komaraca na velikom prostoru. Ova migracija odvija se kontinuirano od izleganja odraslih jedinki na izvorištima ka naseljima, zbog čega se njihov broj svakodnevno povećava, objašnjava Dario Aćimović, menadžer za odnose sa javnošću “Ciklonizacije”.

Kako kaže, prvi značajan porast vodostaja Dunava i Tise je zabeležen krajem marta i aprila meseca, a sledeći veliki porast praktično svih rečnih tokova u Vojvodini je počeo u drugoj polovini maja i dostigao nivo redovne odbrane od poplava, što je prouzrokovalo pojavu ogromnih površine izvorišta komaraca i njihovu produkciju u dužem periodu. Pri povoljnim temperaturama došlo do pojave ekstremno brojne generacije odraslih komaraca, čija produkcija još nije završena u potpunosti.

Aćimović podseća da sistematska akcija zaštite zdravlja građana od komaraca traje već duže od dva meseca i da se i dosada koristio svaki momenat povoljnih vremenskih slova za larvicidne i tretmane protiv odraslih komaraca na teritoriji grada i svih prigradskih naselja.

 

Oceni vest:
3
2

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Zooo

  pre 429 dana i 19 sati

  A Bukovac?

  Oceni komentar:
  0
  2
 • Ime

  pre 423 dana i 17 sati

  A kada cemo ponovo imati tu privilegiju da nas manje ujedaju komarci ?
  Sad kada se vodostaj dunava povlaci, to treba prskati svakih par dana, a ne jednom mesecno

  Oceni komentar:
  0
  4