"CIKLONIZACIJA": Virus Zapadnog Nila otkriven u Novom Sadu

"CIKLONIZACIJA": Virus Zapadnog Nila otkriven u Novom Sadu

Stigli rezultati analize na prisustvo virusa Zapadnog Nila u populaciji komaraca u Novom Sadu i okolini.

U uzorcima komaraca sakupljenim na 45 lokacija u Novom Sadu, prigradskim naseljima i selima, tokom druge polovine juna, virus Zapadnog Nila detektovan je u dva uzorka – komarcima u Vidovdanskom naselju i naselju Sajlovo.

Kako navode iz "Ciklonizacije", proteklih godina virus je uglavnom detektovan tek u julu, ali zbog veoma visokih temperatura koje pogoduju brzom razvoju virusa, bilo je i očekivano da ove godine virus u komarcima bude detekotovan ranije.

Praćenje situacije je kontinuirano, a analize na prisustvo virusa biće nastavljeni do kraja sezone.

Kako se dalj navodi, na osnovu monitoringa i analiza "Ciklonizacija" primenjuje najsavremenije mere suzbijanja komaraca, kao jedine mere u prevenciji širenja, kako bi smanjila verovatnoću prenošenja virusa na ljudsku populaciju. Ovogodišnja sistematska akcija zaštite zdravlja građana Novog Sada od komaraca počela je u prvoj polovini maja i trajeće do jeseni, sve dok to budu zahtevali vremski uslovi. Akcija se sprovodi po najsavremenijim metodama i modernom opremom, po ugledu na najrazvijenije zemlje Zapadne Evrope. Čine je monitoring i biološki i hemijski tretmani protiv larvi i odraslih komaraca sa zemlje, vode i iz vazduha.

- Serija kombinovanih zemaljskih i helikoptersko-avionskih tretmana izvedena je u prvim danima jula. Prema rezultatima kontrole, zahvaljujući svakodnevnom praćenju stanja na terenu, dobroj saradnji sa gradskom upravom i savremenom sistemu zaštite zdravlja građana od komaraca koji primenjujemo već pet godina, i ovaj krug tretmana izveden je na vreme. U samoj akciji kombinovanih tretmana iz helikoptera, aviona, sa amfibija i čamaca, i sa zemlje ULV generatorima, učestovalo je preko 30 ekipa "Ciklonizacije" – kaže Dario Aćimović, menadžer za odnose sa javnošću ovog preduzeća.

Kontinuirano se sprovodi monitoring, a prema njegovima rezultatima i u narednom periodu se planiraju adekvatni tretmani, poručuju iz "Ciklonizacije".

RAZMNOŽAVAJU SE I U ČAŠI VODE: Virus Zapadnog Nila je na području Srbije prvi put zvanično registrovan 2012. godine, mada se pretpostavlja da je prisutan i duže. Jedini efikasan način borbe protiv širenja na ljude su preventivni tretmani protiv komaraca i držanje njihove brojnosti ispod kritične. Rezervoar virusa su ptice, a sa ptica ga na ljude prenosi komrac culex pipiens - komarac koga kod nas zovemo kućni, a čija su staništa kanali, bare, manje vodene površine, dvorišta, zapušeni oluci, septičke jame, bačene gume, burad za zalivanje, kišnjilare i podrumi u kojim se zadržava voda.  Kako je za produkciju ovih komaraca dovoljna i čaša vode koja stoji sedam dana u dvorištu, veliki doprinos u zaštiti humane populacije mogu dati i sami građani tako što neće stvarati mikroizvorišta ovih komaraca u svojim dvorištima. Zato je potrebno da redovno prazne sudove u kojima čuvaju vodu, da kanale i oluke drže prohodnim i da provere zaptivanje septičkih jama.

Oceni vest:
1
2

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

Isključenje struje vlada srbije elektrovojvodina dnevni horoskop novosadsko porodilište bez vode sahrane novi sad horoskop isključenja struje jkp lisje betanija servisne informacije novi sad novorođenčad JKP Vodovod i kanalizacija bebe uhapšen diler zdravlje gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević izmena trase autobusa korona virus zodijak raspored sahrana novi sad JGSP "Novi Sad" obeležavanje novosadske racije bez struje Elektrodistribucija Novi Sad klinika za ginekologiju i akušerstvo isključenje vode astrologija raspored sahrana i ispraćaja