CINS: Građani Temerina traže izmeštanje farme svinja zbog nesnosnog smrada

CINS: Građani Temerina traže izmeštanje farme svinja zbog nesnosnog smrada

Prema aktuelnoj regulativi Opštine Temerin farme ne bi smele da se grade u građevinskom rejonu.

Ipak, već pola veka upravo na takvoj lokaciji, nedaleko od naseljenog mesta, nalazi se farma svinja koja je trenutno u zakupu firme "Temerin agrar". Žitelji se žale na nesnosni smrad zbog kog su pokrenuli i postupak protiv ove farme, međutim do danas okončanja sudskog spora nema, ali rukovodioci obećavaju da će se preseliti, piše Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS).

Farma za uzgoj svinja "Temerin agrar" posluje u opštini Temerin od 2018. godine. Godinama unazad su na ovom mestu, nedaleko od porodičnih kuća, razne firme "držale" farmu svinja zbog čega su se meštani bunili, ali njihova borba za čistiji vazduh intenzivnije kreće od 2014. kada je smrad, kako kažu, postao nepodnošljiv.

– Problem je što se sa farme tokom čitave godine, a posebno na proleće i u letnjem periodu širi nepodnošljiv smrad koji izaziva gađenje. Zbog tako neprijatnog mirisa ne može se boraviti napolju i ne mogu se provetravati kuće. Takođe, ako sušimo opran veš napolju, on se oseti na svinje. Oni organizovano nipodaštavaju institucije koje ne smeju i neće da rade svoj posao – priča Milenko Karlica iz Temerina za CINS.

On kaže da su se građani više puta obraćali opštinskoj upravi u vezi sa radom farme, da su predali peticiju koju je potpisalo više desetina građana Temerina i da su više puta protestovali, međutim, ništa nije preduzeto u cilju smanjenja neprijatnih mirisa poput isparavanja amonijaka.

Šta je još problem?

Poljoprivedna inspekcija je utvrdila da se posebni prostori u koje se odlaže stajski otpad iz "Temerin agrara", takozvane lagune, nalaze na državnom zemljištu, koji je, kako su u opštinskoj upravi rekli u avgustu prošle godine, farma koristila bez ugovora o zakupu. Upravu je inspekcija o ovome obavestila 7. februara 2020. godine.

Takođe, po zakonu, sva postrojenja koja mogu imati negativan uticaj na zdravlje ljudi i životnu sredinu moraju imati posebnu, takozvanu integrisanu dozvolu. Kao farma čiji je kapacitet 10.000 svinja, "Temerin agrar" bi morao da ima takvu dozvolu, ali je nema.

Šta kaže sud?

Pedesetak Temerinaca je tužilo ovu firmu još kad je počela sa radom. Međutim, sudskog epiloga još nema. Naime, Osnovni sud u Novom Sadu je prvo doneo presudu u njihovu korist i naložio farmi da spreči širenje neprijatnih mirisa. Međutim, novosadski Apelacioni sud je ukinuo presudu i vratio postupak na ponovno odlučivanje jer Osnovni sud nije u potpunosti utvrdio činjenično stanje.

U obrazloženju se navodi da sud nije utvrdio namenu objekata u kojima tužioci imaju prebivalište, u kom svojstvu koriste te objekte i da li imaju potrebne dozvole. Apelacioni sud traži i da nadležni organi utvrde postojanje emisije neprijatnih mirisa jer je presuda donesena samo na osnovu svedočenja tužilaca. Neophodno je utvrditi i da li postoje uređaji koji bi mogli delimično ili potpuno neutralisati te mirise, odnosno šta "Temerin agrar" treba da preduzme kako bi smanjio štetne emisije sa farme.

Direktor firme: Papiri su na našoj strani

Direktor ove firme, Vladica Mladenović, kaže za CINS da su papiri na njihovoj strani. Ipak, on kaže da razume nezadovoljstvo građana i da rade sve u cilju da se nađe neko kompromisno rešenje što pre.

– Koliko sam ja upoznat ta farma je predviđena i tu su date blagovremeno, svojevremeno sve dozvole. Sad je problem što se tu u međuvremenu proširilo gradsko naselje. Sad ko je tu izdavao dozvole, kako je izdavao pa su zgrade naknadno došle do same farme – podvlači Mladenović i tvrdi za CINS da će "Temerin agrar" biti iseljen sa sporne farme, ali traži strpljenje jer taj proces može potrajati.

Tekst u celosti pročitajte na sajtu CINS-a.

Izvor: Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS)

Oceni vest:
2
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Anonim

  pre 695 dana i 1 sat

  Nije to jedina takva farma na teritoriji vojvodine. Postoji veliki broj farmi koje vec 20 godina zagađuju, i ne preduzimaju nista da bi sprečile širenje smrada, smrad nije jedini problem, stajsko djubrivo moze isparavati gasove loše po zdravlje ljudi. Ipak cini se da je sa malo novca svako bahaćenje u Srbiji dozvoljeno.

  Oceni komentar:
  8
  11
 • Paor

  pre 693 dana i 23 sata

  Od vajkada su se po selima Vojvodine drzale krave I svinje,ako necete da vam smrdi preselite se u grad.

  Oceni komentar:
  6
  5