CINS: Odnos vakcinisanih i nevakcinisanih među hospitalizovanim i preminulim u Srbiji

CINS: Odnos vakcinisanih i nevakcinisanih među hospitalizovanim i preminulim u Srbiji

Uprkos tome što su vakcine protiv korone u Srbiji građanima dostupne od početka godine, oko polovine stanovnika još nije imunizovano.

Među vakcinisanima je najmanje mladih, a kako bi se vakcinacija podstakla uvođene su novčane nadoknade, vaučeri za kupovinu, a od skoro i kovid propusnice.

U protekla dva meseca novinari Centra za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) poslali su 79 zahteva za pristup informacijama od javnog značaja – Ministarstvu zdravlja, Institutu za javno zdravlje Dr Milan Jovanović Batut, institutima, bolnicama i zavodima za javno zdravlje u Srbiji. Pitali su ih da li su hospitalizovani i umrli kovid pacijenti bili vakcinisani i ako da, kojom vakcinom. Reč je, između ostalog, o bolnicama koje su na spisku Batuta jer poseduju respiratore za lečenje najugroženijih.

Informacije je dostavila 21 institucija, dok ostali nisu odgovorili na zahteve ili su istraživačke novinare upućivali na druge ustanove.

Podatke, između ostalog, CINS nije dobio od većih zdravstvenih centara u zemlji u kojima se leče i pacijenti oboleli od korone, poput KBC Bežanijska kosa, KBC Zvezdara, Klinički centar Vojvodina i KC Niš. Ministarstvo zdravlja im je, kako navode, u dva navrata reklo da ove informacije ne poseduje iako su od pojedinih bolnica dobili informaciju da njima prosleđuju podatke. Ministarstvo ih je zatim, kažu, uputilo na Batut, iz kog su im odgovorili da nemaju tražene podatke.

Podaci koje su dobili ipak pokazuju da je u Srbiji značajno veći broj hospitalizovanih i umrlih kovid pacijenata bio nevakcinisan.

Među onima koji su, uprkos vakcinaciji, bili na bolničkom lečenju ili su umrli zbog korone, najviše je onih koji su primili vakcinu kineskog proizvođača Sinofarm (Sinopharm). Kako je CINS ranije pisao, među dostupnim vakcinama je do 21. jula najviše iskorišćena upravo kineska i to 3,4 miliona doza.

Beograd, Klinika za infektivne i tropske bolesti

Klinika za infektivne i tropske bolesti Kliničkog centra Srbije od 9. septembra beleži da li su hospitalizovani kovid pacijenti vakcinisani ili ne. Na taj dan su, na zahtev Ministarstva zdravlja, uradili presek stanja. Tako je tog dana u Klinici bilo hospitalizovano 89 pacijenata od kojih je većina bila nevakcinisana. Od 9. do 15. septembra primljeno je još oko 50 kovid pacijenata, od kojih je više od polovine bilo vakcinisano, uglavnom Sinofarmom.


Pančevo

Od početka godine do sredine septembra u Opštoj bolnici Pančevo na bolničkom lečenju bilo je nešto preko 1.400 ljudi obolelih od kovida. Međutim, podatke o vakcinaciji ovih pacijenata vode tek od marta. Tako je od tada do avgusta među hospitalizovanim 90% bilo nevakcinisano, dok je u septembru u toj bolnici zabeležen skok hospitalizacije vakcinisanih osoba – oko 30%.

Kod većine pacijenata je prošlo više od šest meseci od druge doze imunizacije – objašnjavaju iz pančevačke bolnice, a prenosi CINS.

Prema podacima iz ove bolnice, od ukupnog broja preminulih oko 2,5% bile su osobe vakcinisane kineskim Sinofarmom i pretežno se radilo o starijim osobama sa komorbiditetima odnosno pridruženim bolestima.

Sombor

Opšta bolnica Dr Radivoj Simonović u Somboru od početka godine prati da li su njihovi kovid pacijenti vakcinisani ili ne. Tako su do sredine septembra zbog korone hospitalizovali nešto više od 800 pacijenata. Usled virusa u toj bolnici je preminulo 207 osoba. Među hospitalizovanima, bilo je 786 nevakcinisanih, a 23 vakcinisana (22 "Sinofarmovom" i jedna osoba "Fajzerovom" vakcinom) dok je od 207 preminulih, njih šestoro bilo vakcinisano, od toga petoro kineskom vakcinom.

Sremska Kamenica, Institut za plućne bolesti Vojvodine

Institut za plućne bolesti Vojvodine podatke o vakcinalnom statusu obolelih od korone sistematski prikuplja od 10. marta. U odgovoru CINS-u navode da zaključno sa sredinom septembra informacije imaju za skoro 400 pacijenata. Kao i u drugim zdravstvenim ustanovama, uglavnom je reč o nevakcinisanim osobama.

U ovu ustanovu su, objašnjavaju iz Instituta, u principu upućivani najteži pacijenti. Umrlo je 96 ljudi, od čega 80 nije primilo vakcinu. Ipak, iako su svi lečeni zbog posledica Kovida-19, osnovni uzrok smrti nije kod svih virus, stoji u odgovoru Instituta. Pacijenti su potencijalno imali ozbiljne komorbiditete i pre infekcije virusom korona, poput dijabetesa, gojaznosti, hroničnih bolesti pluća i kardiovaskularnih bolesti.

Kod šest (od 80) nevakcinisanih pacijenata, koji su lečeni od kovida, osnovni uzrok smrti nije bila ova infekcija – piše u odgovoru.

Podatke o odnosu vakcinisanih i nevakcinisanih u drugim institucijama pročitajte na sajtu CINS-a.

Izvor: Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS)

Oceni vest:
2
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan