Ćirilica, na strani nastranoj

Ćirilica, na strani nastranoj

Na jednoj srećnoj televiziji sa nacionalno osvešćenom frekvencijom, u ponedeljak je naživo i bez anestezije prikazana emisija nacionalnog imena "Ćirilica", a u kojoj je, na opštu nacionalnu radost, govorio nacionalni premijer lično, glavom, bradom i tantrički umirujućim pogledom i gestikulacijom.

Domaćin emisije bio je izvesni čovečuljak bajagično-simpatične frizurice, koji se za ovu priliku maskirao u voditelja i, u skladu sa aktuelnim navijačkim transparentom da "novinari ne kleče", svom sagovorniku hrabro i beskompromisno postavljao nezgodna pitanja iz kojih je krajnje suptilno provejavala čovečuljkova revolucionarna i subverzivna želja da širokom auditorijumu gladnom istine i popare objasni kako je trenutna vlast u Srbiji najispeglanija, najokupanija, najpametnija, najsrpskija, najštrumfastičnija i najnajnajnija otkako je u paleolitskim danima skovan srpski termin "vlast" i otkako je prase rep iskrivilo. Osim čovečuljka i premijera, hepičnost i radost u narečenoj emisiji uveličale su i dve nacionalne gošće: jedna pevaljka, koja u emisiju nije došla da skida gaće i penje se na astal, već da, kao "nagrađivani kolumnista", u ime naroda demonstrira svoje i narodne paramoždano-opozicione aktivnosti, te jedna pregalnica Hitne pomoći, poznata po slojevitom oblačenju i razmišljanju, a koja za sebe veli da je "narodni lekar", zadužen za brigu o nacionalnom zdravlju i sličnim težim oboljenjima karakterističnim za podneblje u kom promaja tradicionalno ubija, a SMS leči. Bitan faktor stabilnosti u studiju, dakako, predstavljao je i oveći razred organizama u publici, koje ni u jednom trenutku nije bilo sramota da zdušno-spontano aplaudiraju, kad god bi za to od dresera iz režije dobili naređenje na dobrovoljnoj bazi.

Dakle, sve što za sriću triba: čovečuljak u ulozi voditelja, premijer u ulozi premijera, pevaljka u runu od pameti, lekarka za vanredne situacije u roli nacionalnog vrača i šarolika publika sačinjena od tridesetak istovetnih kopija savršenog konzumenta sendviča sa uspešno implementiranim srpskim genetskim kôdom.

Elem, za razliku od emisija sličnog karaktera, u kojima gotovo nikada nije moguće čuti mišljenje suprotno od većinskog i vladajućeg, u pomenutoj ćiriličnoj verziji Nacionalnog dnevnika gledaoci su imali priliku da prisustvuju istinskom karambolu čvrsto utemeljenih stavova, dramatičnom lančanom sudaru mozgova, pameti, dobrih namera i pojedinačno nezavisnih zabrinutosti za sudbinu onih koji su u ponedeljak uveče svoju zaposlenost na crno oplemenili lucidnim blejanjem u prolećno-šareni spektar televizorskih mogućnosti i nadanja. Predtelevizorska populacija je tako, po principu "za svakog ponešto" imala opciju da se opredeli između mišljenja dveju radikalno suprotstavljenih strana, od kojih je jedna koliko do juče vaistinu bila radikalna, iako to u emisiji nije spominjano, jerbo lepi maniri ne dopuštaju da se odraslim, zrelim i patriotski nastrojenim stvorovima prebacuju eventualna mladalačka poremećenost, devijacije u ponašanju i iz konteksta izvučene pretnje masovnim klanjem. Elem, jednu stranu, onu kvalitativno i kvantitativno brojniju, predstavljao je premijer, koji je prvobitnu atmosferu napetosti majčinski razmekšao i opustio dirljivom pričom o Aleksandru iz Vranja i njegovoj sreći zbog činjenice da mu je firma poklonila nove cipele. Na istoj strani nalazila se i pomenuta narodna vračara, koja je, iako eksplicitno optužena da je premijerov šarplaninac, izjavila da je stranu odabrala krajnje dobrovoljno i svesno, te da premijera voli svim srcem, svom dušom, svim žmarcima, svim pundravcima i svim procentima otkinutim od plata njenih kolega lekara. Na drugoj, pak, strani, onoj jeretičkoj i krivovernoj, usamljeno je sedela nesrećna pevaljka, kojoj za sat i kusur intelektualnog naprezanja niko čak ni sto evra nije zadenuo za dekolte. Ta činjenica više no slikovito ilustruje koliko je danas teško biti umetnik i intelektualac u Srbiji, ali, ono što je mnogo važnije, nedvosmisleno svedoči da u istoj toj Srbiji, uprkos zlim jezicima dežurnih kritičara, opozicija i te kako postoji. Između dve radikalno ili ex-radikalno zavađene opcije, žonglerski je patrolirao i balansirao narečeni čovečuljak u ulozi voditelja, koji je, uprkos povremenom nesebičnom nalivanju vode na premijerovu arapsku vodenicu u izgradnji, prilično vešto, nepristrasno i nadasve profesionalno u delo sproveo ono što se u zahtevnim pozama iz XXX filmova vezuje uz termin „dabl penetrejšn”. Za kraj, da ovaj intelektualni okršaj prođe bez većih incidenata na terenu i tribinama, dakle u fer i sportskoj atmosferi, pobrinuli su se sami njegovi učesnici, konstatovavši da su, bez obzira na zavađene strane, SVI NA STRANI SRBIJE, te najavivši da će još dugo, dugo, dugo izvoditi svoj ritualni ples po damarima unesrećene predtelevizorske čeljadi, u preddržavnoj tvorevini na brdovitom Balkanu. I sve to na ćirilici, bludno zastraniloj u nastrano. Kraj. Iako se kraj, na nesreću, ne nazire.

P. S. Osim čovečuljka, premijera, bio-nerazgradive pevaljke, narodne isceliteljke i svatova na tribinama, među prisutnima u studiju bila je i gošća iz Sigurne ženske kuće. No, o njoj ovom prilikom nećemo govoriti, budući da je krajnje neumesno sprdati se sa sudbinom žene koja je tragičnu ulogu žrtve nasilja u porodici dobrovoljno-mazohistički zamenila daleko tragičnjom ulogom čirlidersice sistema koji isto to nasilje prećutno i između redova aminuje.

Autor teksta: Duško Domanović

 

 

 

Oceni vest:
13
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Ivana

  pre 1700 dana i 10 sati

  Sjajan tekst!

  Oceni komentar:
  0
  10
 • milan miskovic

  pre 1694 dana i 10 sati

  Prevazisao si samog sebe,svaka cast!!!

  Oceni komentar:
  0
  1