Čišćenje: Akcija uklanjanja havarisanih i napuštetnih automobila

Čišćenje: Akcija uklanjanja havarisanih i napuštetnih automobila

Ovakvi automobili se smatraju opasnim otpadom, a akcija  „čišćenja“ parkinga je započeta na Bulevaru oslobođenja.

Povodom Svetskog dana zaštite životne sredine JKP  „Parking servis“ je u saradnji sa saobraćajnom inspekcijom započelo akciju uklanjanja havarisanih i napuštenih vozila.

Kako navode iz ovog preduzeća, na parkinzima u gradu registrovan je određen broj automobila u veoma lošem stanju koji ne samo što zauzimaju parking prostor koji je na raspolaganju građanima već i daju ružnu sliku o našem gradu.

Ovakvi automobili se smatraju opasnim otpadom, a akcija  „čišćenja“ parkinga je započeta na Bulevaru oslobođenja.

- Ovu akciju realizujemo na Svetski dan zaštite životne sredine kako bismo skrenuli pažnju na problem  „ostavljenih“ vozila, jer je primećeno mnogo napuštenih i zaboravljenih automobila na parkinzima, naročito unutar blokovskih saobraćajnica. Takva vozila ne samo što zauzimaju prostor koji bi građani koristili za parkiranje vozila koja su u voznom stanju, već predstavljaju i ekološku opasnost usled isparenja kiseline iz akumulatora, ispuštajući ulje i zagađujući okolinu, izjavio je direktor JKP „Parking servis“ Stevan Lugonja koji je prosustvovao početku akcije.

Iz ovog preduzeća takođe pozivaju građane da prijave vozila koja su bez registarskih oznaka, napuštena, havarisana i ostavljena na gradskim parkinzima, zelenim površinama, javnim površinama druge namene, prolazima i ostalim mestima koja ne služe parkiranju i ostavljanju vozila.

- Apelujemo na “zaboravne” vlasnike da svoja vozila na vreme uklone kako bi se poštedeli nepotrebnih sankcija i materijalnih troškova, kažu iz „Parking servisa“.

Glavni saobraćajni inspektor Siniša Vujinović je objasnio zakonsku proceduru uklanjanja ovakvih vozila i naglasio da je inspektor za kontrolu javnih parkirališta u redovnoj zakonskoj proceduri izdao nalog za uklanjanje, u prošloj godini 176 vozila, a u prvih pet meseci ove godine 80 vozila.

- Odlukom o javnim parkiralištima zabranjeno je ostavljanje i parkiranje havarisaninih i napušenih vozila, a da bi se jedno ovakvo vozilo uklonilo neophodno je nakon zapisnika o utvrđenom činjeničnom stanju doneti rešenje o uklanjanju. Ukoliko ga vlasnik ne ukloni, donosi se Zaključak o prinudnom izvršenju na osnovu kojeg se vozilo uklanja.  U slučaju da lice ne preuzme vozilo u određenom vremenskom periodu, ono se prodaje na licitaciji, a sredstva se uplaćuju u budžet Grada Novog Sada. Za navedeno nepropisno parkiranje predviđene su novčane kazne i to za pravno lice u rasponu od 100.000 dinara do 1. 000.000 dinara. Za preduzetnika novčana kazna iznosi 16. 000 dinara, a u slučaju plaćanja kazne u roku od osam dana, plaća se samo pola iznosa. Predviđena novčana kazna za fizičko lice je 8.000 dinara koja se takođe umanjuje za pola iznosa ukoliko se plati u roku od osam dana - rekao je glavni inspektor za saobraćaj i puteve Gradske uprave za inspekcijske poslove Siniša Vujinović i dodao da je sa javnih parkirališta na području Novog Sada u prethodne dve i po godine uklonjeno ukupno 427 ovakvih vozila.

Građani koji uoče havarisana i napuštena vozila bez registarskih oznaka mogu dostaviti prijave dispečerskoj službi Gradske inspekcije telefonom na brojeve 4872 - 402 i 4872 - 403.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Dacha

  pre 2576 dana i 15 sati

  A šta da radimo mi kod kojih se u dvorištu zgrade pojavio ovakav auto, stoji već oko 3 godine tu, locirali smo vlasnika, jedan je od stanara zgrade ali kako kaže "ne pada mi na pamet da ga sklanjam, to je moje dvorište kao i vaše". Pa ukoliko je to opasan otpad , zna li neko šta dalje i kako da ga nateramo da ukloni auto?

  Oceni komentar:
  0
  0