"ČISTOĆA": Angažovanje čuvara kontejnera već ima pozitivne efekte

"ČISTOĆA": Angažovanje čuvara kontejnera već ima pozitivne efekte

Čuvari kontejnera u Novom Sadu, za mesec dana koliko patroliraju ulicama, uspeli su da smanje oštećenja na kontejnerima i rasipanje smeća iz istih, tvrde u JKP "Čistoća", dok sakupljači sekundarnih sirovina traže sastanak sa gradonačelnikom.

Preduzeća "Ipon Security" i "G4S Secure Solutions" nedavno su odabrane za čuvanje imovine "Čistoće" – kontejnera, a na tenderu koji spornim vide kako građani, privatne firme i nevladine organizacije, tako i poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić.

JKP "Čistoća" izdvaja oko šest miliona dinara da bi sprečila uništavanje kontejnera, a za koje najviše krive sakupljače sekundarnih sirovina. Gradom istovremeno, između 16 i osam časova, prolaze dve patrole sa po dvojicom pripadnika obezbeđenja i paze da se kontejneri ne oštete. Preduzeće tvrdi da pozitivnih efekata u patroliranju već ima, ali da je još rano doneti prave zaključke.

- Ovo je, za sada, jasan pokazatelj da je odluka o angažovanju radnika koji patroliraju i obilaze kontejnerska mesta utemeljena na racionalnim osnovama i da već daje rezultate. Takođe, iskoristivost otpada odvezenog sa mesta koja se čuvaju je blago povećana u odnosu na protekli period. Prave efekte očekujemo u narednom periodu, kada ćemo moći da damo i preciznije podatke – rekli su za portal 021 u "Čistoći".

Iako je, kako navode u "Čistoći", iskoristivost odvezenog otpada povećana u proteklom periodu, organizacije tvrde da Novi Sad nema dovoljno kapaciteta da sanira sav prikupljeni otpad, u čemu upravo vide priliku za sakupljače sekundarnih sirovina.

Udruženje romskih studenata je organizacija koja je medijator u razgovorima između sakupljača sirovina i Grada. Pre više od mesec dana poslali su zahtev u Gradsku kuću za sastanak sa gradonačelnikom Milošem Vučevićem, a kako kažu, čekaju samo da im jave termin.

- Poznato je da su sakupljači sekundarnih sirovina ti koji daju najveće rezultate kada je u pitanju sklanjanje otpada sa ulica, jer Grad Novi Sad nema tolike kapacitete da prikupi i sanira sav otpad. Sakupljači ne žele da diraju podzemne kontejnere, nego bi otpad uzimali iz nadzemnih. Ideja je da sakupljači sekundarnih sirovina mogu svojim poslom da prehrane porodice, a Grad će i dalje moći da bude čist. Čekamo sastanak sa gradonačelnikom pa ćemo videti šta Grad predlaže – dodaje za 021.rs Jasmina Drmaku iz Udruženja romskih studenata.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan