CK13 vas poziva: Donesite elektronski otpad na "Žur buvljak"

CK13 vas poziva: Donesite elektronski otpad na "Žur buvljak"

"Žur buvljak" vraća posle više od dva meseca pauze, ovog puta u saradnji sa Udruženjem građana “Komšija” iz Petrovaradina. Ukoliko želite da doprineste zaštiti i očuvanju životne sredine, pozivamo vas da donesete svoj EE otpad u četvrtak, 11. februara između 17 i 21 čas u prostorije Omladinskog centra CK13. Sve što donesete biće reciklirano i skladišteno na ekološki prihvatljiv način.

Novo izdanje "Žur buvljaka" počeće od 19 časova, a u saopštenju CK13 naglašava se: "Možete doneti sve što vam padne na pamet i odneti sve što vam se svidi, ili samo doneti, ili samo odneti… Ovde je novac bezvredan!"

Šta je EE otpad?

Električni i elektronski uređaji i oprema predstavljaju sve proizvode koji su za svoj pravilni rad u potpunosti zavisni od električne energije ili elektromagnetnih polja. Kada iz bilo kog razloga ova EE oprema postane neupotrebljiva, pretvara se u EE otpad o kome se treba pobrinuti. Električni i elektronski otpad ima karakter opasnog otpada i ne može se mešati sa drugim vrstama otpada.

EE otpad su: veliki kućni uređaji (frižideri i zamrzivači, šporeti, mikrotalasne pećnice, mašine za pranje i sušenje veša, električni radijatori i ventilatori, klima uređaji), mali kućni aparati (usisivači, pegle, tosteri, fenovi), kompjuteri i kompjuterska oprema (miš, monitor i tastatura), električne i elektronske pisaće mašine, telefoni, faks-uređaji, radio i TV aparati, videokamere, videorekorderi, Hi-fi-uređaji, audiopojačala, muzički instrumenti, rasvetna oprema, električni i elektronski alati (bušilice, šivaće mašine, kosilice), igračke, oprema za zabavu i sportska oprema s električnim ili elektronskim komponentama, medicinski uređaji, automati…

Otpadni električni i elektronski uređaji i oprema sadrže plastiku, metale i slične materijale koji se nakon recikliranja mogu ponovo koristiti kao sekundarna sirovina za neki novi proizvod.

Reciklaža je svaki postupak ponovne obrade otpada koji omogućava izdvajanje sekundarnih sirovina ili upotrebu otpada u energetske svrhe. Oni delovi otpada koji se ne mogu ponovno koristiti moraju se zbrinuti na ekološki prihvatljiv način.

Recikliranjem osiguravamo: očuvanje prirode i smanjenje potražnje za prirodnim sirovinama, smanjenje zagađenja vazduha, vode i tla, očuvanje ljudskog zdravlja, uštedu energije i smanjenje deponijskog prostora.

Oceni vest:
2
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan