Čomić: Kroz nove zakonske propise da život manjina bude bolji

Čomić: Kroz nove zakonske propise da život manjina bude bolji

U toku je priprema Akcionog plana za ostvarivanje prava nacionalnih manjina, koji bi trebalo da poboljša prethodno usvojeni iz 2016. godine, a ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Gordana Čomić kaže da je cilj da kroz nove zakonske propise svakodnevni život manjina bude bolji.

Ništa o manjinama bez manjina za stolom. Ne može neko pokroviteljski da odluči šta je dobro za manjine do samih manjina – rekla je Čomić novinarima u Palati "Srbija" pred početak sastanka Posebne radne grupe za pripremu Predloga novog akcionog plana.

Ona je istakla da je Akcioni plan koji Srbija hoće da donese, posvećenost Vlade Srbije zaštiti i unapređenju manjinskih prava, te da se želi dobiti dokument koji će vrlo jasno ukazati šta će se sprovoditi u naredne dve godine.

Ministarka je rekla da, pre svega, od članova Radne grupe zavisi primena tog dokumenta i dodala da je želja da plan bude spreman u najkraćem roku za sednicu Vlade Srbije.

– Može da bude i danas završen, ali ne želimo da kažemo da je to završen tekst, dok svi učesnici ne kažu da može. U novoj vladi sam tekst neće biti podložan promenama, osim mišljenja ministarstava za koje smo obavezni u postupku da ih imamo pre usvajanja – rekla je Čomić.

Ona je izrazila nadu da će se danas u toku dana razjasniti sve primedbe koje su pristigle i pronaći kompromisno rešenje.

Bilo je ukupno osam primedbi nacionalnih saveta, i Hrvata, Bošnjaka i Mađara i svi oni su imali volju da poboljšaju tekst dokumenta. Najvažnije primedbe su o obrazovanju i kulturi – navela je Čomić.

Ranije je i predsednica Vlade Ana Brnabić rekla da će novi Akcioni plan za ostvarivanje prava nacionalnih manjina, pozicionirati Srbiju kao zemlju koja u potpunosti poštuje prava svih nacionalnih manjina.

Ona je tada poručila da će unapređenje ljudskih i manjinskih prava i nulta tolerancija prema diskriminaciji bilo koje vrste, ostati glavni ciljevi Srbije.

Ceo tekst pročitajte na sajtu RTV-a.

Oceni vest:
1
3

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan