COMMUNIQUÉ: AKO TESLA DA A PUTIN POMOGNE

COMMUNIQUÉ: AKO TESLA DA A PUTIN POMOGNE

Naravno da sam i ove godine bio na Tesla festu...

Boktemazo! Pa moja bogata kolumnistička karijera na ovom uglednom portalu je tolika da već moram da zavirujem u vlastitu arhivu tekstova ne bih li bio siguran da ne ponavljam teme ili, ako moram da ih ponovim iz objektivnih razloga, to ne radim baš kopi/pejst metodom. I uzmem ja da zavirim malopre da vidim da li sam vam već pripovedao o meni jako dragoj stvari, ubeđen da jesam i da nije fer dvaput za kratko vreme kad – gle čuda božijeg – nisam! Nikada vam nisam pričao o Tesla festu! Bar ne vama, ovde. Oni koji me poznaju znaju da ja ovu temu rado potežem i uvek sa jednakim entuzijazmom. Zašto da i vi malo ne uživate?

Tesla fest je višedecenijska, godišnja smotra nadrinauke i pseudopronalazaštva koja se održava svake jeseni, u trajanju od par dana u Novom Sadu. Ja je religiozno pratim poslednjih petnaestak godina i smatram sebe nezvaničnim i nepozvanim medijskim sponzorom i popularizatorom, što ću sad potvrditi. Tesla fest je postojao i dobrano pre nego što je meni upao u polje pažnje i moguće da je na svojim počecima bio kudikamo naučniji i ozbiljniji ali ja ga takvog ne znam. Znam samo ovakav kakav je danas a to je nešto urnebesno!


Svake godine zapadni hol SPENSa postaje stecište neshvaćenih, samoproglašenih inovatora koji tamo izlažu svoje projekte. Sve vrvi od nesputane kreativnosti. Nesputane zakonima fizike i logike, često. Svako od nas ima rođaka ili poznanika koji u svojoj garaži, letnjoj kujni, biciklani ili drugoj zgradnoj nusprostoriji vredno radi na izumu koji će popraviti ljudima život ili izmeniti svet. Tesla fest je njihov godišnji Diznilend. Tamo nisu usamljeni. Tamo su sa svojima iz cele Srbije i prijateljskog inostranstva i cvetaju kao devetsto trideset sedmi od hiljadu cvetova. Smotra je imala svoje uspone i padove i ja pamtim i bolje dane. Svakako da izostanak jednog od kraljeva manifestacije, Save Bojovića seksologa i renesansne ličnosti, znači manjak glamura i naravno da Slavoljub Stanojević Maskul iz Niša itekako fali ali Tesla fest živi. I dalje je to praznik dominacije želje nad mogućnostima i pokušaj nauke vođene emocijama a ne činjenicama.

Ove godine,  kao i svake druge, svi "pronalasci“ prikazani na Tesla festu dele se u tri kategorije: 1. Ne može se napraviti 2. Već postoji 3. Nije potrebno.

I nakon nekoliko godina pojačane neshvaćenosti i, usuđujem se reći, skrajnutosti, nova, narocka vlast vratila je ugled smotri. Naprednjaština ispravno prepoznaje vrednosti Tesla festa jer oni su jedno. SNS pogled na svet jeste Tesla fest i zato ne treba da čudi podatak da je ove godine manifestaciju otvorio Igor Mirović, inovator u domenu poezije, tehnologije vlasti i teški Tesla fest od čoveka.

Sve, tradicionalno, ima jak ukus Rusije, mistike, pravoslavlja i malo koji izum nije uperen u zla modernog sveta koji neće da čuje istinu o srpskom narodu i duši slovenskoj. Putin isijava gotovo iz svake naprave koju su deke i mlade deke donele da prikažu. Putin i vera u legitimno izabrano rukovodstvo učiniće da ograničenja prirode prestanu da sputavaju ove naprave od realizacije. Skoro svaki od izlagača diskretno ali s ponosom ističe ne samo da je spreman da svoj razgoropađeni kreativni potencijal stavi u službu borbe protivu Novog svetskog poretka, nego da (pssst! psst!) je iz pouzdanih izvora čuo da se Vladimir Vladimirovič već interesuje za njegov rad.

Postoji i tiha manjina koja nema tako globalne ambicije, čije skromnije pronalaske prati bogata prezentaciona dokumentacija koja uvek uključuje i pokušaje štampanja Youtube linkova na papir. To je nešto što me možda i najviše fascinira na Tesla festu poslednjih godina. Želja starih inovatora da prodru i na taj inter net ali pod svojim uslovima i sa svojim identitetom!

Za kraj ovog javljanja, izdvojio bih top 3 eksponata ove godine:


1. Komoru za lečenje apsolutno svega koja radi na principu... nečega. Dosta ambiciozan dizajn i objašnjenje koje obara sa nogu svakog ko je redovno bežao sa časova fizike i nije čuo za medicinu.


2. Munjo-termo elekrana. Nedosanjani san Nikole Tesle lično. Nešto što će valjda ložiti munje i dati svim slobodoljubivim narodima džabe struju.


3. Vetroturbina za montiranje na krov automobila. Rad doajena Tesla festa, Slobodana Marinkovića iz Kosovog polja. Osećam krivicu i dug prema njemu jer sam jedne godine slomio mu srce na pet mesta rekavši da njegov barutni motor za srpske svemirske brodove, koji je smislio nakon susreta sa vanzemaljcima, ne može da se realizuje nikako.

Tada sam naučio važnu lekciju: Ne pametuje se na Tesla festu. Tesla fest se voli onakav kakav jeste i uživa se u njemu.

Dogodine na SPENSu!

Autor teksta: Daško Milinović

Oceni vest:
26
150

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Marijana

  pre 1957 dana i 7 sati

  AHAHAHAHA HAHHAH Pa ovo je presmešno!!

  Oceni komentar:
  1
  9
 • cvetko

  pre 1955 dana i 18 sati

  Kako mlad, a tako pametan. Sreća što tolika pamet ne boli inače bi ceo dan jaukao

  Oceni komentar:
  7
  3
 • Igi

  pre 1873 dana i 18 sati

  Ahahahhahahahaa, sneh do suza

  Oceni komentar:
  1
  0