COMMUNIQUÉ: BAŠ IMA TAKO SVAŠTA PO GRADU

COMMUNIQUÉ: BAŠ IMA TAKO SVAŠTA PO GRADU

Samo zlonameran čovek koji mrzi reforme bi imao šta da zameri...

Volim da smišljam što jednostavnije nazive ili simbole nečega i da pokušam da što više podvedem pod što manje reči a da svakom bude jasno šta sam hteo da kažem. Užasno sam ponosan na sebe kad neki moj takav pokušaj uspe da zaživi.

Kad sam čuo da u Beogradu grade nešto što se zove "Muzička fontana", odmah sam odlučio da mi taj izraz nadalje bude simbol za kulturu, arhitekturu i uopšte stil naprednjačke ere. Dubai ima muzičku fontanu ispred kompleksa Burdž Kalifa i ima li šta normalnije i hitnije od toga da i Beograd, zbog kompleksa onih koji njime upravljaju, bude budž-kalifat? Zna se gde se, po šta, ide: kod Arapa po estetiku, kod Amera po sistem brige o radniku, kod Putina i Erdogana po ljudska prava i lične slobode...

Već sam se ovde, ranije izosvrt'o na to kako kod nas izgledaju realizacije grandioznih projekata i tu će se malo šta promeniti. Kad se klepa i zahvata iz zajedničkog, javnog, džepa, postoji jedna lepa, s kolena na koleno vlasti prenošena procedura koja makismizira lični profit a minimizira sposobnost nas da utičemo.

Novi Sad je samo stotinak kilometara udaljen od nacionalnog epicentra muljaže i banditizma u javnim finansijama ali mu ne manjka klepačkih kapaciteta, izvođača radova i genijalnih ideja koje služe kao scena na kojoj se pljačka odvija.

Novi Sad ima veoma razvijenu lokalnu industriju ničega koja odlično ispunjava zahteve ovdašnjih sisača javnih fondova i konvertora društvene u privatnu svojinu. Izuzetno dobro treniran kadar koji bi Zadovoljavanje forme mogao da predaje na bilo kom svetskom univerzitetu nitkovluka. Da Donald Trump nije morao da zatvori onaj svoj zbog stotina miliona dolara u tužbama, tu bi takve studije legle ko budali šamar. Braća Karić još drže butigu, ako se ne varam...


O čemu se radi? O veštini da se najavi neka, recimo, manifestacija i da se onda postigne i iznova uvek obori svetski rekord u razlici između uloženog i postignutog. Razlika spektakularno iščezava a ostaju prejadni "festivali“ ovoga i onoga, prazni parkovi iz doba tuge i ledene bajke za ionako smrznute ljude koji veruju u njih. Meni je tu fascinantno ono što se ipak, kao, realizuje. Skoro sve je, po pravilu, isprana i sedam svetlosnih godina udaljena kopija nekog čuvenijeg svetskog hepeninga. Prakse i tradicije mesta i ljudi koji žive daleko odavde. Tu uleće ušemljeni menadžer koji ima veze u Gradskoj kući a burazer mu drži neku tako firmu za ovo i ono.

Zašto Novi Sad ne bi imao svoj Oktobarski festival gađanja paradajzom dok nas ulicama jure bikovi a mi bežimo po zaleđenim parkovima i krijemo se iza skarabudženih brvnara na gradskom trgu u kojima onaj tvoj stric može da valja četničke kokarde i kolače ko u Pešti? Da!! Zašto da ne! Zvaćemo ga Majske Vudstok Lav Parejd Igre Oktoberfesta i održavaće se svakog decembra. Može i opet, u junu. Biće to spoj staaarog, autrougarskog šmeka finog Novog Sada i moje sklonosti ka šoranju u trubu i sviranju frule nosom. Znam lika koji valja neka istarska vina pa možemo i to da turimo. Istra, brate, nije skroz Hrvatska. Daj neke Rusine u narodnim nošnjama da i od tog njihovog nacionalnog saveta ćapimo koju kintu. Zovi one džidžabidžare što kupuju od tvog kuma. Pričo sam sa ovima što rade sva ta ozvučenja velika i oni imaju i ko će nam svirati i sve... Uleteće ovi neki mobilni operateri da budu generalni sponzor, sto posto! Ja sam na moju ženu već osnovo endžio i baš smo registrovali se to za kao kulturu i te pizdarije. Zove se Inicijativa asocijacije udruženja mladih u kulturnoj kulturi i tradiciji. Reći ću ti PIB posle. Preko toga će nam ići ovo što uplate iz Grada, Pokrajine a biće i iz EU uskoro... I brate, podseti me da ne zaboravimo neku duhovnost da ubacimo samo.

Eto, recimo, ja bih sve ovo nazvao "Omladinska prestonica kulture van EU za dveiljadedvajsprvu".

Oceni vest:
79
104

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • nema deda mraza

  pre 2072 dana i 17 sati

  botovi jos nisu dobili direktivu.
  al evo sa' ce. cim im ovo neko prevede

  Oceni komentar:
  56
  39
 • Gavra

  pre 2072 dana i 13 sati

  Svaka ti je na mestu brate , kao da si pravi novosadjanin :)

  Oceni komentar:
  57
  17
 • Mitar

  pre 2072 dana i 6 sati

  Kako ogorčen jadov, ništa mu ne valja, beda.

  Oceni komentar:
  39
  61
 • Данко Б. Марин

  pre 2071 dan i 21 sat

  Реформа се састоји у прослави Нове године која креће у новембру, клијентелизму у који улазе само СНСмдичићи... Биће реформе, тек долази реформа да мења те форме!!!

  Oceni komentar:
  9
  5
 • Kalifat

  pre 2071 dan i 10 sati

  Ispravka:
  Ja bi rekao brige srba za svoje radnike.
  Ameri se jos i brinu za svoje radnike, sindikati rade svoje a u srbiji masa nosi pelene i radi za 200 evra.
  Bojim se nekom ce biti lakse ako misli da u americi ne brinu o radnicima pa reko da to sasecem:)
  Kod nas je najgore

  Oceni komentar:
  11
  5
 • nema deda mraza

  pre 2071 dan i 2 sata

  preveo im je neko tekst.
  cekajte dok se proseta dunavskim parkom. tek ce mu se tu slositi

  Oceni komentar:
  11
  5
 • milanče

  pre 2070 dana i 21 sat

  @Mitar
  "Ogorčeni jadov" - sve rečeno o autorovom stvaralaštvu sa dve reči. Bravo!

  Oceni komentar:
  7
  16
 • fcv punx

  pre 2070 dana i 16 sati

  "Zna se gde se, po šta, ide: kod Arapa po estetiku, kod Amera po sistem brige o radniku, kod Putina i Erdogana po ljudska prava i lične slobode..."

  Svaka ti dala Daško za ovu složenicu!
  U sridu, što bi rekli na Sinjskoj alci...

  Zaboravio si još da pomeneš i strane banke koje vrte kintu kroz dečje manifestacije, pritom vrlo perfidno tu istu decu, kroz svoje akcije tokom tih manifestacija i preko tzv. animatora, uče da je lova najbitnija stvar na svetu. Ali nije to još gotovo...

  Oceni komentar:
  8
  10