COMMUNIQUÉ: BOGOODJAVLJIVANJE

COMMUNIQUÉ: BOGOODJAVLJIVANJE

Ovde je bog rekao doviđenja, laku noć i odjavio se, baš onda kad se odjednom pojavio...

Sećam se dana, slobodarskih i progresivnih devedesetih godina 20. veka kada je, kudikamo organizovanije i sa više plana i skrotuma, opozicija takođe pokušavala da skine sa trona totalno poludeli režim. Tada je bilo užasno moderno da se svako opoziciono okupljanje ili akcija ilustruje nečim iz crkvenog kalendara. Tako sam i zapamtio većinu svetaca i njihove zapovedne dane. Te Rušimo tiranina o Svetom Haralampiju, te Vidimo se braćo o Petrovdanu... Na kraju, ludak pade na neki običan datum i niko ni ne pomenu Svetog Foku Baštovana a ni ostalu mučenu ekipu koju SPC slavi tog dana.

Kada su 1991. Srbi primili hrišćanstvo, imao sam oko 11 godina i bilo je veoma zanimljivo posmatrati ceo proces uživo i izbliza. Jedanaestogodišnjak baš ima mesta u loži, što se toga tiče jer je uterivanje vere počelo i najviše se osetilo u školama. Danas Sava Kovačević, sutra Sveti Sava. Prvom Savi porasla brada, dohvatila ga nekakva alopecija i izrastao mu tanjir oko glave. I onu čojanu partizansku uniformu zamenio je nekakvom pelerinom na krstove. Uredno poslagane kao keramičke pločice.

Svi smo u najkraćem mogućem roku naučili da ga crtamo a ja to doveo do mehaničkog savršenstva i time se čak i materijalno okoristio, radeći deci ratnih profitera (danas gospodarima novosadskog urbanizma i građevinarstva) radove za likovno, srpski, istoriju, tehničko... Mislim da u matematiku ipak nisu uspeli da uguraju Svetog Savu. A i da jesu, tu od mene nije bilo vajde.

Pored tih vizuelnih promena, stvari su se izmenile i socijalno. Što je religija dublje ulazila u društvo, iz njega su izlazila ovozemaljska zadovoljstva kao što su čokolada, nova obuća, benzin u rezervoaru automobila, pa i sam automobil. Nama su ga drpili o Mitrovdanu 1993. Nastupile su veoma posne godine...

A običaji, bokte mazo! Koliko novih, zabavnih pravila. Koliko novih prilika za slavu, rituale i obrede. I stalno je neko dodavao nešto novo i izbacivao nešto što mu se nije dopadalo. Koliko slava, krštenja, ukopa i venčanja, toliko novih magijskih sesija. Ovaj ide unatraške preko praga na Badnje veče. Onaj se nije kupao od Svetog Ilije do Svete Petke. Deca bacaju orahe preko trafo-stanice uoči Uskrsa. Fenomenalno!

Neko se tu setio da počne (ili vaskrsne) tradiciju plivanja u ledeno hladnoj vodi reka, jezera ili čega god na Bogojavljanje. Ovoga su se odmah latili isti oni koju su imali više od keca samo iz fizičkog a od ostalih znanja i veština imali su poznavanje obijanja trafike i odazivanje na svaki mogući poziv u svaki mogući rat koji je Milošević organizovao.

Evo, hrišćanski priznajem greh. Umro sam malo od smeha kad sam malopre pročitao da se ove godine nekoliko plivača za časni krst javilo danas u svoje dispanzere sa teškim upalama pluća. Baš o Svetom Jovanu. Ne valja se!

Ovogodišnje Bogojavljanje u Novom Sadu obeleženo je i tradicionalnom distribucijom bogojavljenske vodice. Vozio sam pored Uspenske crkve juče baš dok je ritual trajao. Svešteno lice je bacalo magiju, stojeći na plavo-beloj cisterni gradskog vodovoda a nekih pedesetak vernika je ispred nje padalo u trans i guralo se da prvi popiju sveže namunjenu vodu iz donje pipe. Naravno da sam odmah parkirao i prišao da vidim izbliza ovo. Uglavnom starije, zabrađene gospođe su prednjačile. Oko njih su bili oni matorci u braon-sivim tonovima, karakterističnim za ovakva okupljanja bilo gde u istočnoj Evropi. Nazad je bilo nekih 7-8 mlađih žena u poodmakloj trudnoći. Svi su na laganom minusu čekali da zraci koje pop baca iz ruku i očiju od vode sa najviše kamenca u ovom delu sveta naprave čarobni napitak.

Ali, ogromna većina vernika nije takva, uvek neko kaže. Većina su umereni.

Šta to tačno znači? Ne veruju baš da je žena nastala od rebra muškarca i da zmija govori i nudi jabuke ali poštuju tradiciju i rade kako većina oko njih radi. Hoćeš da kažeš da uglavnom znaju da je to sve smešno i pomalo tužno ali da se ne bune i teraju po ustaljenom, ne želeći da nešto promene i donesu stvarni napredak u svakom smislu jer veruju da su usamljeni a da većini nema pomoći?

Čekaj bre! Je l' i dalje pričamo o religiji ili o politici u Srbiji?

Oceni vest:
102
407

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Vunduk

  pre 2145 dana i 10 sati

  E ovde si me ubo, svaka čast...

  Oceni komentar:
  92
  36
 • Ivana

  pre 2145 dana i 10 sati

  Odličan tekst a još bolji zaključak, Bravo!

  Oceni komentar:
  94
  41
 • co'ek

  pre 2145 dana i 7 sati

  Ovo ti je za sad najbolji tekst!

  Oceni komentar:
  54
  11
 • Peras

  pre 2145 dana i 7 sati

  Sta se desava, tako malo negativnih ocena i komentara, imamo botove ateiste...

  Oceni komentar:
  52
  10
 • tranzicija

  pre 2145 dana i 6 sati

  Ali,i tamo krajem 40-ih i pocetkom 50-ih,neki mali Dasko se tada cudio kako mu Sv.Savu menjaju za Savu Kovacevica,Krcuna i sl. komunisticke ''heroje'',kako su hapsili sve sto je pre rata bilo napredno,kako su ubijali heroje iz Velikog rata. I tom tadasnjem Dasku je bila cudna ta crvena ''religija'',ali bukvalno obojena krvavo-crvenom bojom.
  Za autora ovog teksta,istorija nije postojola pre 45-e,istorija se ucila iz partizanskih filmova. Sebe smatra levicarom koji na posao dolazi taksijem,koji svakodnevno jede po restoranima...to je ta neka nova crvena burzoazija...

  Oceni komentar:
  19
  67
 • Goran

  pre 2144 dana i 21 sat

  Shvatio i Daško da je vrag odneo šalu i da "tuđa ruka svrab ne češe" pa brže bolje napisa samohvalne komentare. Šteta samo što ga rukopis odade, pa svi znamo da se iza nikova on krije.

  Oceni komentar:
  10
  58
 • @Vunduk

  pre 2144 dana i 20 sati

  Daško se trudi da svačijim prohtevima udovolji. Važno da je tebi bilo lepo. Ako treba on će te još jednom ubosti.

  Oceni komentar:
  10
  48
 • Jasmina

  pre 2144 dana i 17 sati

  Fantastičan prikaz konkretnog stanja. Jednostavno, a sveobuhvatno. Šteta što se iz godine u godinu drastično smanjuje broj onih koji su u stanju da razumeju tvoju poruku.

  Oceni komentar:
  51
  18
 • deki

  pre 2144 dana i 16 sati

  Tekstopišaču fali samo omot da bi bio kaseta (kinesta, za jednokratnu upotrebu).

  Oceni komentar:
  13
  47
 • Misa

  pre 2144 dana i 14 sati

  Postovani Milinovicu, prati Vas rad i trud ali posle ovog teksta jednostavno ne znam sta da kazem sem...
  I DALJE VERUJEM U TEBE - VAS.

  Oceni komentar:
  50
  12
 • Предраг

  pre 2144 dana i 14 sati

  И сада ми треба да помислимо да си ти случајна комбинација амино-киселина, како наука дефинише живот? Не. Теби је неко ово направио.

  Oceni komentar:
  10
  49
 • @Jasmina

  pre 2144 dana i 12 sati

  "Šteta što se iz godine u godinu drastično smanjuje broj onih koji su u stanju da razumeju tvoju poruku."
  U pravu ste. I ja sam pročitao da preti primatima izumiranje.

  Oceni komentar:
  6
  14
 • Dundo

  pre 2144 dana i 4 sata

  Bolje ništa ne napisati nego lupetati jer je došlo vreme da se nešto objavi. Ovaj je umislio da je nešto.

  Oceni komentar:
  14
  24
 • @co'ek

  pre 2144 dana i 19 minuta

  Ovo ti je za sad najbolji tekst!
  Kuku, kakav je onda najgori tekst?

  Oceni komentar:
  11
  21
 • Siniša

  pre 2143 dana i 20 sati

  Ne mogu da verujem, Daško dobi više dislajkova i od Zorana Kneževa - Neprikosnovenog.

  Oceni komentar:
  3
  18
 • Uncas

  pre 2143 dana i 14 sati

  E da li ovde glasaju "botovi"-to samo oni znaju...Nisam "bot" i ovi što su im "botovi " u glavama da me obiđu...Elem,pročitao tekst da procenim da li im je "ppisana reč" umnija od izgovorene...I nije...Dečko(pa i Mlađa)je odrastao na betonskim"atomcima"NS,jedini dodir sa realnošću su mu bili događaji iz '90-ih,generacija koja(naravno)nije čitala knjige i lektire,već naslove iz žute štampe...Njegova zabluda je u tome što misli da to kritički nastrojeno jednoumlje zvuči interesantno nekim širim masama!?!,ali njihov prosečni IQ nam ne donosi ništa bolje nego sam autor teksta....u svakom slučaju naporan (kao i u etru)...

  Oceni komentar:
  7
  17
 • Imre

  pre 2142 dana i 21 sat

  Daško da li si negde pročitao: "da je bolje ćutati i biti smatran budalom nego progovoriti i odstraniti svaku sumnju"? Ako nisi, pročitaj sada pa prst na čelo.

  Oceni komentar:
  10
  23
 • Vukašin

  pre 2142 dana i 14 sati

  Velju Imre svaka ti je ka u Vladike.

  Oceni komentar:
  1
  9
 • Advokatica

  pre 2141 dan i 21 sat

  Šteta, ipak se iz pretposlednjeg pasusa vidi da niste shvatili "umerene" vernike... Ali, ne zameram Vam, jer vidim da nam ni Vaša "vera" nije donela ništa lepo. Bilo bi lepo da nam objasnite u čega Vi to verujete i šta je ta vera donela Vama i nama? Do sada su, mislim, apsolutno svi mogli u politici da se dokažu, pa me zanima ko se isticao više? DS ili SNS? Mrtva trka...

  Oceni komentar:
  3
  7
 • mjau

  pre 2141 dan i 17 sati

  Daško, tebi neko gadno drma kavez. Ostani u njemu.

  Oceni komentar:
  4
  7
 • molim objašnjenje

  pre 2141 dan i 13 sati

  Da li neko ovoga plaća za ove nediokritetske textove ili on to volonterski otaljava da bi nekom napakostio ?!

  Oceni komentar:
  4
  5