COMMUNIQUÉ: ОДБРАНИМО И САЧУВАЈМО ЋИРИЛИЦУ

COMMUNIQUÉ: ОДБРАНИМО И САЧУВАЈМО ЋИРИЛИЦУ

Нешто морамо да урадимо јер ситуација је језива и тужна

Волим ћирилицу. Мислим да ова реченица и нема нешто много тежине а ни смисла ако се из једначине избаци податак да сам по струци графички дизајнер. Ако (сад) то знате, онда лепо могу да вам појасним да волим како ћирилична слова изгледају. Типографија лепо служи ћирилицу и, ако већ није исплатива за штампање књига, онда бар остаје то да је лепа. Да, вероватно о томе нисте никад размишљали али ћирилична слова су у просеку доста шира од латиничних а веома учестало слово и заузима доста више места од i па текст зна да заузме и до 30% више места тј. хартије. Дакле, ћирилица испадне скупља за штампу. Можда мени и лепша од латинице. Ако могу још мало дизајнерски да закерам и појасним, прецизирао бих да ми ужасно лоше изгледају сва графемска решења која на српско-хрватску латиницу стављају проклете квачице! Како ме те квачице живцирају јер праве пакао у слогу при било каквом типографском решењу. Још, доврага, у сопственом имену имам слово са квачицом!

Нећу сад у детаље у добро познато, опште место о богатству и лепоти коју могућност да се писмено изразиш на свом језику на два алфабета доноси, само ћу се сложити са тим и додати да обожавам то. Уз све ово што сам вам рекао, сад треба да вам кажем да ја ћирилицу јако ретко користим да њоме заиста и пишем. Много се мучим док куцам ово. Грешим, гледам у тастатуру па се после сваког реда враћам да исправим све што сам зајебао а има тога...Потписујем се латиницом иако мислим да лепше изгледа ћирилицом. Последњи пут сам неки текст руком исписао ћирилицом кад сам попуњавао меницу у банци а има томе деценија већ. Па, зашто је то тако?

Имао сам око 10 година кад се око мене почео рушити свет који сам знао и волео. Из септичких јама историје покуљали су најгори говнари да скроје нашу земљу по својој мери. Кројили су углавном ножевима. Преко ноћи су увели нова правила и мало је места и мира било за оне којима се нова правила нису свидела и који их нису хтели поштовати. Национално је постало најважније. Све се према томе мерило. Јако је важно постало бити најсрпскији могући Србин и то увек и свуда доказивати. А, како то показати? Може ли некако визуелно? Тако се ипак најбоље региструје. Одабрали су писмо за то. Азбуку. Ко пише ћирилицом тај је добар Србин. Ако и није Србин, може тако да покаже да је одан и можда га оставимо на миру. Док се не напијемо. У мени се врло брзо створио инат и отпор. Хтео сам да не изгледам као они. Хтео сам да нико никако ни за трен не помисли да сам са том екипом а екипа је тад била готово цео народ којем припадам. Панкерски, тинејџерски бунт доносио ми је макар ту малу задовољштину. Погрешио сам! Није требало тако. Нешто што волиш не препушташ душманима! Можда је сад и касно за то али ја бих ипак покушао. Покушао бих да одбраним и заштитим ћирилицу. Од националистичког олоша који ју је претворио у своје знамење а вечито кукумавчи о њеној угрожености. Као и о сопственој, иначе. То им је манир. Национализма нема без кукања о светској завери против нације.


Постоје неки симболи који нису своју каријеру почели као симболи зла. Неки нису имали ама баш никакве везе са злом. Старији су много од погане идеје која их је присвојила. Кукасти крст је ваљда најпознатији пример  заувек изгубљеног угледа симбола. Нико више кукастим крстовима не жели другима срећу и здравље, како су то радили у древној Индији.

Нећу да се то догоди српској, Вуковој и, на крају крајева, мојој ћирилици. Хоћу да се решим стечене нелагоде пред читање сваког ћириличног текста на нету услед слутње да ћу видети гомиле глупости о српској моћи и туђој злоћи, расизам, лудачке теорије завере или религиозну догму.

Бити против полуделе већине је морални императив. Лепо је видети најталентованије хрватске писце и списатељице како пишу ћирилицом у знак протеста против усташлука и као знак солидарности са Србима у Хрватској који су изложени нападима због избора писма. Е, иако то делује бизарно, изгледа да и ми у Србији треба да више пишемо ћирилицом и то текстове од које ће ови профи ћириличари добити инфаркте и шлогове.

Страх од нестанка ћирилице је ирационалан. Једино где је она већ нестала је под планину глупости и лажи оних који је наводно чувају.

Oceni vest:
72
4

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Miks

  pre 1228 dana i 18 sati

  Sve se slažem. Bravo Daško!

  Oceni komentar:
  4
  23
 • Зоран

  pre 1228 dana i 17 sati

  Непоправљив тип. Ко о чему , он оптерећен антисрпством па макар и овако увијено.

  Oceni komentar:
  39
  8
 • FC

  pre 1228 dana i 16 sati

  Odlican tekst.
  Mislim da je prilicno zapustena kao pismo medju mladima. Ali je pravi paradoks da nam je Google u velikoj meri sacuvao cirilicu kol`ko tolko.

  Oceni komentar:
  2
  8
 • Маријана

  pre 1228 dana i 16 sati

  Ја само ћирилицу и то писану бато.

  Oceni komentar:
  1
  6
 • Petronije

  pre 1228 dana i 13 sati

  Srpska Pravoslavna Crkva je bila najveći neprijatelj ove ćirilice. Doduše, ona je danas i neprijatelj istospolnih odnosa, a sad brani volfovu ćirilicu. Cenim da će za 100 godina SPC biti najveći zaštitnik LGBT prava, onda kada niko neće hteti da bude LGBT jer će to biti passe.

  Oceni komentar:
  7
  3
 • Хомер

  pre 1228 dana i 11 sati

  Пази овако,ћирилица није угрожена а не знаш да је напишеш без мучења? Ћирилица не постоји као једнина,то је породица писама,ово је српска азбука коју смисли Саво Мркаљ а по угледу на Јохана Аделунга, творца Пиши као што говориш... (Да,да није Вук то смислио). Овај сајт је на хрватској латиници по међународним стандардима ИСО 639/2 (Фејсбук инстаграм Твитер зато не постоје на латиници. Е још нешто,обавестите Кинезе да је јефтиније да пишу на енглеском него оним њиховим словима. П. С. Ако нико на свету нема два писма онда ни мени не треба такво "богатство"

  Oceni komentar:
  13
  9
 • Зоранy

  pre 1228 dana i 4 sata

  Хомере, свака част. Само да додам, хрвати нас за све туже, само не за присвајање њиховог писма. Због чега, то би и највећим будалама требало да буде јасно. Што кажу , то и комарачка памет схвата.

  Oceni komentar:
  4
  5
 • Срки

  pre 1227 dana i 21 sat

  Свака част легендо! Буквално си описао оно што ја радим већ годинама! Борим се против примитиваца који мисле да си националиста, србенда или четник ако пишеш ћирилицом. Хвала!

  Oceni komentar:
  0
  5
 • Kaćanka

  pre 1227 dana i 18 sati

  Браво за текст. Ево намучих се са телефоном, треба свoje волети и показати то ал и поштовати друге! Браво Дашко!№

  Oceni komentar:
  4
  2
 • Душан

  pre 1221 dan i 15 sati

  Због немара ћемо изгубити ћирилицу, као што смо и Косово. Кога ћемо тада кривити? Албанце? Хрвате? Амере? На употребу српског језика и ћирилице нас упућује српска традиција, култура, национални идентитет, али и члан 10 Устава Републике Србије који гласи: „У Републици Србији у службеној употреби су српски језик и ћирилично писмо”. У чему је проблем? Нема изговора! На нама свима је да свој језик волимо, учимо, негујемо и чувамо. Као што то чине озбиљни, напредни народи, који држе до свог идентитета и интегритета. Језичка култура сваког појединца је огледало његове опште културе. Брига о језику треба да буде брига свих, како појединаца, тако и народа, а нарочито државе. Ако не сачувамо свој језик и писмо, нећемо сачувати ни себе!

  Oceni komentar:
  0
  2
 • Зоран

  pre 1218 dana i 1 sat

  Браво Душане, лепо и јасно написано , али кога брига. Нема ко да прочита - судећи по броју ocena коментара.

  Oceni komentar:
  0
  1