COMMUNIQUÉ: NAJGORE IZ NAŠEG SOKAKA

COMMUNIQUÉ: NAJGORE IZ NAŠEG SOKAKA

Šta je novosadski? Nemam pojma i zabole me.

Pre nekoliko nedelja, a to se baš brzo menja, bile su popularne one internet forwarduše koje se sastoje iz nekoliko ilustracija, pa je na jednoj slika kako neko vidi nekog, kako taj vidi sebe, kako taj zaista izgleda i šta zaista radi. I onda se svi nasmejemo i kažemo: jao, stvarno je tako. Evo jedna takva fora sa Novim Sadom...

U Novom Sadu živim ceo svoj život i mislim da mogu da iznesem nekoliko zapažanja. Biće tu svega ali ono što ću prvo reći će biti najstrašnije. Ionako mi je dosadilo da me svi uglavnom tapšu po ramenu kad nešto napišem ovde. Vreme je da se pojača ono: Mani se ti ozbiljnih tema, kaži nešto smešno!

Moram vam ovo reći. Spremni? Evo: Novi Sad nije specijalan. Nije mnogo važan u svetskim, pa čak ni evropskim okvirima.

A dobra vest na ovo strašno saznanje glasi: To uopšte nije važno i ne umanjuje ono što Novi Sad znači nama koji živimo ovde ili onima koji u njega rado dolaze. Štaviše, bilo bi odlično kada bismo zauvek prestali da od svog grada pravimo svetsku prestonicu ovoga-ili-onoga i regionalni centar posebnosti, i okrenuli se malo redovnijoj ljubavi i brizi o njemu. 

Lokal-patriotizam je ipak samo još jedan patriotizam i treba ga uzimati u veoma malim dozama, jer toliko lako postane otrov da prosto ni ne primetiš to, a onda skidanje bude dugo i mučno. Na kraju krajeva, svaki takav rezon svodi se na potpuno iracionalnu ideju da je nešto najbolje na svetu samo zato što si ti rođen u tome ili živiš tamo. Mogli bismo da uvedemo nepisano pravilo da hvaljenje Novog Sada može da se obavlja tek u svakom trećem razgovoru o njemu. Dve grdnje i konstruktivne kritike pa jedna oda.  Tako ćemo uvek biti trezveni i budni. Postepeno, ovim putem, stići ćemo do dve ode i jedne grdnje a onda, jednog dana...

Prvo da ustanovimo pogubni uticaj dosadnog insistiranja na autentičnom novosadstvu. Dosta više, aman! Ko je stariji Novosađanin? Ko je imao kabinu na Štrandu leto pre nego što je Marija Terezija otvorila poslastičarnicu Liman 3 u centru Beča 1389. pre nove ere? To obavezno prethodi kuknjavi kako ništa nije kao što je bilo kad nas je ovde bilo 12 i svi smo se poznavali, ostavljali otključane stanove i išli da spavamo sa Isom i Bisom u parku, a ujutro bi nam sugrađani donosili princes-krofne i kafu. Interesantno je da će ovakve priče krenuti u nekom društvu koje sebe smatra jako progresivnim, građanskim, a kad im skreneš pažnju da im je žvaka desničarska i konzervativna do bola, jako se začude. Kako to kad su desničari i tradicionalisti oni što su tek posle došli? Jesu. I oni kad se razgaće krenu o neprevaziđenim divotama Rodnoga Kraja i moraš da se zapitaš što toliko pate ovde ako znaju gde je raj na zemlji. A te navodne divote se uglavnom sastoje od stvari koje trezan ne bi poželeo nikome u 21. veku.

I onda tako, svako u svom ćošku, hranite jedni drugima predrasude i produbljujete bunar pogrešnih shvatanja. Na svu sreću, tu su naši sugrađani Romi pa se lepo jedni i drugi ujedinite u mišljenju da ste zajedno bolji od njih.

Da li ovo znači da je Novi Sad rasistički grad? Ne. Da li znači da u Novom Sadu ima rasizma raznih vrsta? Da.

Rasizam donosi... jadnost. U nedostatku naučnijeg i elegantnijeg izraza. To insistiranje na razlikama koje se ne mogu prevazići jer su nastale rođenjem prvo stvori kaljugu na koju se nahvata žabokrečina a onda se stara da se nikad ne zatalasa.

Mogao bih, da me ne mrzi i da ne moram da pazim na gulaš koji se krčka dok ovo pišem, da vam izvedem kompletnu vezu između funkcionera, zemare iz zavičaja i rupa na kolovozu glavne ulice. Ili da prikažem kako je lovarni staaari Novosađanin, uz silnu brigu da dođoši ne preuzmu sve, pokrao boga oca i omogućio samo i jedino njemu da uživa u svom kraju.

Vežbe za dalje: Kad vidiš budalu kako pravi gluposti, probaj da se ne baviš budalinim poreklom i da glupost koju pravi posmatraš kao jedinstvenu stvar. Ako ne možeš odmah tako, završi svoj naučeni misaoni proces ali se onda seti budale tebi dragog porekla koja radi isto to. A ima ih, ih...

A reeeeci naaaaam, ipak, šta je po tebi novosadski?  

Novosadski je da odeš na novogodišnji koncert Đorđa Balaševića... Ali je novosadski i da za to vreme tvoja supruga uživa u strasnom zagrljaju komšije Bosanca.

Ja slikovitije ne umem!

Oceni vest:
64
106

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Garruk

  pre 2349 dana i 9 sati

  Mislim da Dasko pogresno kvalifikuje rasizam, jel jelte, isti smo narod (Rasizam vazi samo u slucaju Roma). U pitanju je narcisizam malih razlika, koga ima po celoj drzavi, pa cak i u Beogradu mozes cesto cuti kako su seljaci upropastili Beograd, ali je mnogo veci grad, pa se ne primeti bas toliko cesto. Drugar i ja smo ziveli u BGu nekoliko godina tokom studija, a on je i radio na trafici. Vise puta su ga napadli sto krade "Beogradske poslove" jer sunce mu jebem radi nocnu na trafici. To je neko tuzno opste stanje nasih drustava na Balkanu i tesko se iskorenjuje.

  Oceni komentar:
  8
  18
 • Max

  pre 2349 dana i 2 sata

  Prilično tanko, bez ozbiljne analize ozbiljne teme kojoj je pristupio. Jedino ako je nekome bitan njegov zabole me pristup. Baš tanko.

  Oceni komentar:
  14
  27
 • bezdno

  pre 2349 dana i 25 minuta

  Ne znam odakle ta potreba i drskost kod nas, da se svi bave svačim i svi sve znaju. Pa tako imamo pogrebnike kao hirurge, šoferi nam obavljaju vodoinstalatrske radove, učitelji veštački oplođuju simentalske krave, svaki gost kafane sa tri piva u misli da je postao vrhunski DJ a kolumne ne može da piše samo onaj ko je u "večnim lovištima". Ajmo već jednom da svako radi ono u čemu je dobar, pa ćemo svi napredovati kao društvo.

  Oceni komentar:
  11
  21
 • Sica

  pre 2348 dana i 15 sati

  "Ja slikovitije ne umem!"
  Brate ne umeš ti nikako.

  Oceni komentar:
  17
  26
 • Ceca

  pre 2348 dana i 11 sati

  Gde samo iskopate ovakve tipove.

  Oceni komentar:
  8
  17
 • Milivoje

  pre 2348 dana i 7 sati

  Kad se jave ovakvi komentatori, znas da si fino ubo gde boli :D duvajte ga sabani, odlican je tekst!

  Oceni komentar:
  30
  25
 • @Milivoje

  pre 2348 dana i 6 sati

  Izgleda da si ti duvao, duvao, dok nisi naduvao.

  Oceni komentar:
  9
  19
 • Rubin

  pre 2348 dana i 4 sata

  Odlično opisan malograđansko-palanački duh "staaaarih novasađana" ....

  Oceni komentar:
  25
  17
 • Mile

  pre 2348 dana i 3 sata

  Odličan tekst koji oslikava kako polupismena, neobrazovana i neurbanizovana individua vidi grad u koji je "pala" i kom ne pripada.

  Oceni komentar:
  7
  13
 • Crveni

  pre 2329 dana i 23 sata

  Uglavnom ne volim Daškova trabunjanja ali ovaj revolt je očigledan svakome ko je bio primoran da provede duže od godinu dana u "srpskoj atini". Time očigledniji pojavom kritika i komentara nativnih domorodaca koji su se osetili prozvanim. Novi Sad je poput "Bandi Njujorka", s tim što je tamo bilo bar samo dva tabora, dok ih ovde ima koliko i (malo)narodnosti koje u njemu žive... sa posebnim međupodelama i međusobnom ljubavi kod Srba (Novosadisti, Srbi iz BGa, Srbi iz Subotice, Srbijanci, Bosanci...), koji se emancipovano i ljubazno svi međusobno pozdravljaju pominjući mater u sebi dotičnom prolazniku. Možda samo zato što nije s npr. Salajke. Samo zato što "a neko je došo i pre" što bi Bane Krstić rekao. Novi Sad je najegocentričniji grad koji poznajem. Ondak se npr. pojavi i kantnotar Zvonko i zapraši "op đih momci sada jooooj" na hungarskom pa ga pljuju obe strane. Slično i Đole šaran malo ode do Hrvatske i tako veli da je "srpski samo loša kopija hrvatskog", a onda od jedared umiri svoju varoš sa Volem i JA vas.
  Što bi rekao čika Arči Čujte Srbi čuvajte se sebe.

  Oceni komentar:
  2
  5