COMMUNIQUÉ: POEMA JAMA... SEPTIČKA

COMMUNIQUÉ: POEMA JAMA... SEPTIČKA

Hrabro ispisujemo nove stranice u istoriji beščašća...

Kako osoba gubi svojstvo osobe i postaje nešto mnogo niže? Pada na taksonomskoj lestvici biologije i gubi ono što je evolucija mukotrpno gradila milionima godina. Kako iščezava kičma?

S druge strane, nameće se pitanje: Koliko je to život kao sama pojava lep kad su ljudi spremni da mu poskidaju sve što u njemu vredi, ne bi li ga samo održali? Kao auto sa kojeg vremenom otpadaju delovi ali ostaje u kakvom takvom voznom stanju. Do kog momenta je to auto? Šta mora da ima da bi se smatrao autom? Čitao sam o ljudima u nezamislivo užasnim situacijama, kao što su logori smrti i pojedine ratne strahote. Neki toliko žele da sačuvaju život da ih nije briga šta će uraditi samo da to ostvare. Ne zanima ih da li će sa sobom, zbog onog što su uradili da bi preživeli, kasnije uopšte moći da žive?

U našoj zemlji je loše. Verovatno najgore od svih zemalja na našem kontinentu. Ali da li je toliko loše da se jako veliki broj nas ponaša kao da je u nekoj od situacija gore navedenih? Da li je prihvatljivo, simbolično rečeno, menjati dušu za radno mesto? Ne trampi se duša uvek u zamenu za goli život. Istorija i književnost pune su primera davanja duše za naizgled jako veliku nagradu. Faustovski dogovori sa silama zla nisu tako retki.

 


A šta je ovo što mi imamo? Pa, ko i sve ostalo... i ovo nam je mediokritetski i jadno. Nit se dajemo da sačuvamo goli život, nit se dajemo za ćupove zlata i večni život. Menjamo dušu za... Hleb, cigare, pivo i malo TV zabave na nivou cirkusa nakaza iz 19. veka. To je ono što ti poslovi kojima nas režim potkupljuje mogu omogućiti. Ništa što čini život vrednim življenja, realno.

Osamsto radnika "Namenske" je došlo, na poziv direktora, da istog pozdravi pred sudom u kojem mu se sudi za teško delo ugrožavanja bezbednosti koje je rezultiralo pogibijom dvojice radnika. Ova jutkarska pozorišta nisu ništa novo u Naprednoj Srbiji ali ovaj performans jeste pomerio granice nitkovluka i beskičmenjaštva. Dosad se od sakupljenih Ljudskih Fekalija tražilo da kliču gazdi koji se našao u frci i da eventualno malo bace po koju o Sveckoj zaveri protivu domaćina na lokalu a sad su ulozi podignuti. Zbog specifične situacije u kojoj ovaj put ima ljudskih žrtava u celoj stvari, Fekalije moraju da zlostavljaju i omalovažavaju porodice koje na sudu traže pravdu.

Vođe su uvek volele da im masa kliče. Nema neke velike razlike u ideologiji vođe ali ima se svašta reći o kakvoći mase i konkretnim povodima. Realno je da se narod sakupi i kliče vođi pokreta koji ih je oslobodio u ratu ili im doneo radikalni raskid sa prethodnim sistemom. Vremenom se to iskvari a vođa se navadi pa hoće tu euforiju svako malo opet da oseti. Entuzijazam splasne pa kreću razne metode potkupljivanja i manipulisanja ne bi li se masa ponavljala. Onda dođe novi vođa kojem treba legitimitet mase da napravi Veliko Sranje. Masa mora sama da zahteva da ih ovaj odvede u propast i to u milionskom broju. Onda i taj završi svoje. Bude neki kraći period u kom nema velikih masa nego se produkcija malo ograniči. To ne traje dugo i najnoviji vođa vraća Masu u prvi plan ali ne odustaje ni od manjih produkcija. Recept je: Stalno međ narod a povremeno pred baš velik narod. Ako je tu narod, mogu da radim šta hoću. Mene Narod hoće, one druge Narod neće. Narod je vlastan da odluči šta je ispravno a šta nije i važe li zakoni fizike ili smo i to na izborima preglasali. Nema zakona, nema institucija. Ima naroda.


To vide lokalne kabadahije, koje ionako žive u milosti velikog, glavnog i lepo samo ponove na manjoj bini. Ako je već i dopao suda, može svet bre lepo da vidi koliko ga Narod voli i 'oće. Kurveštije one što njemu nisu dale a svima ostalima jesu pa i ova gologuzija što tu cmizdri sad i njače za svojima, neće bre da mu pokvari njegovu imperiju koju je omeđio do granica okruga a unutar njih podredio sve sebi. Glavnom u Beograd uredno šalje desetak i šta ga sad čačkaju bre? A kako je uspeo da bude glavni u toj maloj bari? Tako što je onom iznad sebe besomučno klicao i čekao svoj trenutak. E, to svako ovo Govno koje sad kliče njemu zna i došli su da kupe svoj tiket za priliku da ih sudbina izvuče i stavi u poziciju da i oni konačno imaju nekog ispod sebe.

Oceni vest:
47
3

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Testislav Bazdara

  pre 1737 dana i 16 sati

  Pošto se sam ne bi nikada žrtvovao za nekoga (osim za sebe i svoje prkno), logično je da osuđuješ, kao moralna gromada (debeo čovek), sve one koji su na to spremni. Samo ti ručkaj.

  Oceni komentar:
  8
  3