COMMUNIQUÉ: PROŠLOST JE NAŠA BUDUĆNOST

COMMUNIQUÉ: PROŠLOST JE NAŠA BUDUĆNOST

Dole moderni svet! Budite poslušni, inače šaljemo Bute Dobri...

Često se mogu čuti priče o savremenoj besmislenosti podele na političku levicu i desnicu. To, kažu više ne važi i sad je sve to isto i politika se sagledava i sistematizuje drugačije. Onda malo pogledaš i vidiš da to da Nema više levice i desnice sugerišu isključivo desničari. Kao što bi da se Nacionalno pomire isključivo četnici. Zašto? Zato što bi samo njihova strana od toga imala dobit. Onaj ko je klao i ubijao za račun okupatora samo može biti opran u takvom ishodu stvari. Isto tako, onaj ko nudi nazadne ideje krvi, tla, nacije, vere i rase može samo da se lepo zamaskira i potura to svoje đubre u nekakvom paprikašu ideologija koji će u suštini ipak imati jak ukus njihovih sastojaka. Drpiće od levice pokoju idejicu da još bolje prikriju svoje iskonske namere – Autoritarno društvo večne prošlost i život posvećen tradiciji i podaništvu.

Big Tent (Veliki šator) je modeni naziv za političke stranke i pokrete koji skoro otvoreno nemaju ideologiju nego im je sticanje i opstanak na vlasti jedina svrha. To su ulovi-sve partije. SNS je bukvalno rečnički primer Big tenta. Ali opet, kad se sve to sagleda, velikošatordžije su u principu desničarski populisti i tu svoju ne-ideologiju zapravo koriste za stare desničarske vrednosti. Čak i da to ne žele, tako uvek ispadne. A ovi naši itekako žele.

Novi Sad je već godinama parcela na kojoj je postavljen taj Veliki Šator. Baza i stubovi su mu SNS a prilazi i ostali mobilijar su manje partije koje čak i imaju neku ideologiju ali su pristale da budu u šatoru jer se u njemu gomilaju novac i moć. I kako to biva, politika, čak i takva, obavezno vremenom stvara i svoje simbole.Vizuelni simbol te i takve poltike u našem gradu, osvanuo je pre neki dan na čuvenom zidu prekoputa Vladičanskog dvora, kod Trga republike. Čuvenom po tome što je na njemu poražen i uništen jedan drugi simbol. Simbol slobode, kritike i kreativnosti. Zamenio ga je novi, u slavu tradicije, prošlosti, klanjanja autoritetu i malograđanštini. Krik protiv modernosti i slobode duha i tela.

Preko velike fasade imamo zaista lepo, majstorski oslikanu scenu sa kraja 19. i početka 20. veka. Period u kojem se, po mišljenju autora i naručilaca dela, srpsko društvo nalazilo u idealnom momentu i koji bi trebalo konzervirati i tako živeti zauvek. Bog na nebu, kralj na zemlji, domaćin u kući. Popa se pita za sve, svi su fini, žene su u kujni a na ulicu izlaze u pratnji majke. Voze se fijakeri. Gospodstvo jedno! To nam dočaravaju naši velikani tog doba.

Pa ti mrziš Jovu Zmaja i Đuru Jakšića i Kostu Trifkovića! – tako će ići glavni spin onih koji stoje iza ovoga. Naravno da ne mrzim. Oni su svi moji a ne vaši. Oni su moji a ne vaši istomišljenici iz onog doba. Oni su bili progresivci koji su, u skladu sa savremenim tendencijama svog vremena društvo pokušali da emancipuju i gurnu napred. Tada su ih nazivali ludim i opijenim belosvetskim trendovima. Da su živi danas, bili bi protiv konzervativne kulture i života u prošlosti. Oni su tad Vojvodinu hteli da izbave iz tamnice naroda kakva je bila crkavajuća Austrougarska imperija jer je to tad bilo progresivno i ispravno a vi ste se uhvatili samo za to, pripisujući im varvarski i vulgarni nacionalizam kakvim ste se vi zarazili od Miloševića, Crkve i SANU-a krajem osamdesetih godina 20. veka. Ekipa sa vašeg murala je bila nešto drugo. Njima biste tad slali Levijatane i Bute Dobre da ih prevaspitaju i vrate na pravi put.

Izvođači radova su gore pomenuti GONGO (vladina "nevladina" organizacija) Bute Dobri. Momci iz kraja koji vole srpstvo, fudbal a ne vole pedere i to sve tako brate hrvacko-šiptarsko. I lepo su vaspitani i dobri prema tebi ako si beli pravoslavni Srbin koji navija za ispravan klub.

 


Mural je idealna fuzija SNS-LSV ideja o Novom Sadu. Našli su se opet. Za jedne to je staaaari Novi Sad bez dođoša a za druge pravoslavlje, težnja ka srpstvu i svet pre komunizma a sve na jednom zidu. Ih, koji je ovo put da se veliki ljudi i događaji vole iz (namerno) pogrešnh razloga.

Štancovanje besmislenih murala inače je okosnica ideje lokalnih vlasti o Prestonici kulture i odličan način da se EU fondovi namenjeni za to lako i brzo pretvore u profit pojedinaca i grupica. Eto još vezivnog tkiva za sve aktere novosadske političke kaljuge...

"SA DVE REČI BUDUĆNOST SE STVARA. TE SU REČI: NEMAM GOSPODARA!" 
Jovan  Jovanović  Zmaj

Oceni vest:
80
15

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Зоран

  pre 31 dan i 22 sata

  Набаљезга свашта, да ли сам себе разумеш ?

  Oceni komentar:
  30
  11
 • Raša

  pre 31 dan i 21 sat

  Mnogo se autor izlupetao u ovom prilogu. Ne razumem zašto se ne pojednostavi tema. Reci srpskim jezikom šta je problem ovog murala, a ne da nam zakukuljeno pišeš o levici, desnici, četnicima, NGO i dođošima. Oni stavili Đuru, Zmaja i ostale velikane a ti im govoriš da to nisu njihovi već tvoji progresivni idoli.
  Novi Sad je grad ljubavi i tolerancije pa nek svako sebi crta po neki zid. I ti ga brate ofarbaj sa istim ljudima ali na svoj način i rešili smo dilemu čiji su oni zapravo.
  Pozdrav!

  Oceni komentar:
  26
  10
 • Liman

  pre 31 dan i 13 sati

  Dasko samo przi, pusti ove neobrazovane botine..

  Oceni komentar:
  9
  18
 • Njamčmr

  pre 30 dana i 14 sati

  U centar. Bravo!

  Oceni komentar:
  7
  11
 • maki

  pre 26 dana i 21 sat

  Jadan i napaćen lik.

  Oceni komentar:
  3
  4
 • Zoran iz Kucure

  pre 26 dana i 19 sati

  Evo jedne teorije za besposlene antifašiste u liku Erika Kartmena: Siniša Pavić je namerno, po nalogu Slobodana Miloševića, snimao serije gde veliča bedu da bi potonji mogao da izvrši najveća zlodela u istoriji čovečanstva. Ako ne vidite vezu, pitajte autora, on će vam sve lepo objasniti.

  Oceni komentar:
  1
  1
 • Sabona

  pre 17 dana i 2 sata

  Svaka rec u ovom tekstu je na mestu i sa merom! Bravo! A gorepomenuti Velikani su nepravedno i tendeciozno zapostavljeni u kulturi i skolstvu.

  Oceni komentar:
  1
  0
Elektrodistribucija Novi Sad Ledena Šuma bez struje Isključenje struje JKP Vodovod i kanalizacija gradonačelnik Miloš Vučević raspored sahrana i ispraćaja horoskopski znaci isključenje vode Dom zdravlja Novi Sad novosadsko porodilište betanija vremenska prognoza dnevni horoskop horoskop jkp lisje isključenja struje štrajk poštara sahrane novi sad zodijak raspored sahrana novi sad klinika za ginekologiju i akušerstvo bebe servisne informacije novi sad gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević skupština grada novog sada novorođenčad pošte srbije elektrovojvodina bez vode