COMMUNIQUÉ: PROŠLOST JE NAŠA BUDUĆNOST

COMMUNIQUÉ: PROŠLOST JE NAŠA BUDUĆNOST

Dole moderni svet! Budite poslušni, inače šaljemo Bute Dobri...

Često se mogu čuti priče o savremenoj besmislenosti podele na političku levicu i desnicu. To, kažu više ne važi i sad je sve to isto i politika se sagledava i sistematizuje drugačije. Onda malo pogledaš i vidiš da to da Nema više levice i desnice sugerišu isključivo desničari. Kao što bi da se Nacionalno pomire isključivo četnici. Zašto? Zato što bi samo njihova strana od toga imala dobit. Onaj ko je klao i ubijao za račun okupatora samo može biti opran u takvom ishodu stvari. Isto tako, onaj ko nudi nazadne ideje krvi, tla, nacije, vere i rase može samo da se lepo zamaskira i potura to svoje đubre u nekakvom paprikašu ideologija koji će u suštini ipak imati jak ukus njihovih sastojaka. Drpiće od levice pokoju idejicu da još bolje prikriju svoje iskonske namere – Autoritarno društvo večne prošlost i život posvećen tradiciji i podaništvu.

Big Tent (Veliki šator) je modeni naziv za političke stranke i pokrete koji skoro otvoreno nemaju ideologiju nego im je sticanje i opstanak na vlasti jedina svrha. To su ulovi-sve partije. SNS je bukvalno rečnički primer Big tenta. Ali opet, kad se sve to sagleda, velikošatordžije su u principu desničarski populisti i tu svoju ne-ideologiju zapravo koriste za stare desničarske vrednosti. Čak i da to ne žele, tako uvek ispadne. A ovi naši itekako žele.

Novi Sad je već godinama parcela na kojoj je postavljen taj Veliki Šator. Baza i stubovi su mu SNS a prilazi i ostali mobilijar su manje partije koje čak i imaju neku ideologiju ali su pristale da budu u šatoru jer se u njemu gomilaju novac i moć. I kako to biva, politika, čak i takva, obavezno vremenom stvara i svoje simbole.Vizuelni simbol te i takve poltike u našem gradu, osvanuo je pre neki dan na čuvenom zidu prekoputa Vladičanskog dvora, kod Trga republike. Čuvenom po tome što je na njemu poražen i uništen jedan drugi simbol. Simbol slobode, kritike i kreativnosti. Zamenio ga je novi, u slavu tradicije, prošlosti, klanjanja autoritetu i malograđanštini. Krik protiv modernosti i slobode duha i tela.

Preko velike fasade imamo zaista lepo, majstorski oslikanu scenu sa kraja 19. i početka 20. veka. Period u kojem se, po mišljenju autora i naručilaca dela, srpsko društvo nalazilo u idealnom momentu i koji bi trebalo konzervirati i tako živeti zauvek. Bog na nebu, kralj na zemlji, domaćin u kući. Popa se pita za sve, svi su fini, žene su u kujni a na ulicu izlaze u pratnji majke. Voze se fijakeri. Gospodstvo jedno! To nam dočaravaju naši velikani tog doba.

Pa ti mrziš Jovu Zmaja i Đuru Jakšića i Kostu Trifkovića! – tako će ići glavni spin onih koji stoje iza ovoga. Naravno da ne mrzim. Oni su svi moji a ne vaši. Oni su moji a ne vaši istomišljenici iz onog doba. Oni su bili progresivci koji su, u skladu sa savremenim tendencijama svog vremena društvo pokušali da emancipuju i gurnu napred. Tada su ih nazivali ludim i opijenim belosvetskim trendovima. Da su živi danas, bili bi protiv konzervativne kulture i života u prošlosti. Oni su tad Vojvodinu hteli da izbave iz tamnice naroda kakva je bila crkavajuća Austrougarska imperija jer je to tad bilo progresivno i ispravno a vi ste se uhvatili samo za to, pripisujući im varvarski i vulgarni nacionalizam kakvim ste se vi zarazili od Miloševića, Crkve i SANU-a krajem osamdesetih godina 20. veka. Ekipa sa vašeg murala je bila nešto drugo. Njima biste tad slali Levijatane i Bute Dobre da ih prevaspitaju i vrate na pravi put.

Izvođači radova su gore pomenuti GONGO (vladina "nevladina" organizacija) Bute Dobri. Momci iz kraja koji vole srpstvo, fudbal a ne vole pedere i to sve tako brate hrvacko-šiptarsko. I lepo su vaspitani i dobri prema tebi ako si beli pravoslavni Srbin koji navija za ispravan klub.

 


Mural je idealna fuzija SNS-LSV ideja o Novom Sadu. Našli su se opet. Za jedne to je staaaari Novi Sad bez dođoša a za druge pravoslavlje, težnja ka srpstvu i svet pre komunizma a sve na jednom zidu. Ih, koji je ovo put da se veliki ljudi i događaji vole iz (namerno) pogrešnh razloga.

Štancovanje besmislenih murala inače je okosnica ideje lokalnih vlasti o Prestonici kulture i odličan način da se EU fondovi namenjeni za to lako i brzo pretvore u profit pojedinaca i grupica. Eto još vezivnog tkiva za sve aktere novosadske političke kaljuge...

"SA DVE REČI BUDUĆNOST SE STVARA. TE SU REČI: NEMAM GOSPODARA!" 
Jovan  Jovanović  Zmaj

Oceni vest:
87
17

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Зоран

  pre 1178 dana i 7 sati

  Набаљезга свашта, да ли сам себе разумеш ?

  Oceni komentar:
  33
  14
 • Raša

  pre 1178 dana i 7 sati

  Mnogo se autor izlupetao u ovom prilogu. Ne razumem zašto se ne pojednostavi tema. Reci srpskim jezikom šta je problem ovog murala, a ne da nam zakukuljeno pišeš o levici, desnici, četnicima, NGO i dođošima. Oni stavili Đuru, Zmaja i ostale velikane a ti im govoriš da to nisu njihovi već tvoji progresivni idoli.
  Novi Sad je grad ljubavi i tolerancije pa nek svako sebi crta po neki zid. I ti ga brate ofarbaj sa istim ljudima ali na svoj način i rešili smo dilemu čiji su oni zapravo.
  Pozdrav!

  Oceni komentar:
  28
  13
 • Liman

  pre 1177 dana i 22 sata

  Dasko samo przi, pusti ove neobrazovane botine..

  Oceni komentar:
  12
  20
 • Njamčmr

  pre 1176 dana i 23 sata

  U centar. Bravo!

  Oceni komentar:
  10
  13
 • maki

  pre 1173 dana i 6 sati

  Jadan i napaćen lik.

  Oceni komentar:
  5
  7
 • Zoran iz Kucure

  pre 1173 dana i 5 sati

  Evo jedne teorije za besposlene antifašiste u liku Erika Kartmena: Siniša Pavić je namerno, po nalogu Slobodana Miloševića, snimao serije gde veliča bedu da bi potonji mogao da izvrši najveća zlodela u istoriji čovečanstva. Ako ne vidite vezu, pitajte autora, on će vam sve lepo objasniti.

  Oceni komentar:
  2
  3
 • Sabona

  pre 1163 dana i 11 sati

  Svaka rec u ovom tekstu je na mestu i sa merom! Bravo! A gorepomenuti Velikani su nepravedno i tendeciozno zapostavljeni u kulturi i skolstvu.

  Oceni komentar:
  4
  2