COMMUNIQUÉ: ŠENI GLOBALNO, SATIRI LOKALNO

COMMUNIQUÉ: ŠENI GLOBALNO, SATIRI LOKALNO

Još jedno surovo podsećanje na to da je sve politika i da nema onog "mene politika ne zanima"...

Srećan sam što ovo pišem nakon što sam čuo da je Vukašin Obradović prekinuo štrajk glađu. Štrajkovi glađu su svakako jedan od najbesmislenijih vidova borbe i samo služe da ilustruju očaj potlačenog. Ovo je borbeni tekst i kazna za defetizam je streljanje, drugarice i drugovi...

Znamo da naprednjački režim ima dva lica. Eksterno, snishodljivo i ponizno za upotrebu pred njihovim stranim vlasnicima i interno, koje se dalje deli na dva pod-lica, za njihove glasače i one koji to odbijaju da budu. Dva pod-lica su:

Milostivo i mesijansko – ono koje će ti naći posao, povećati ti penziju i platu koju su prethodno maltene prepolovili. Ono koje razume sirotinju i vaskoliku nepravdu nad srpskim narodom, nevinim i vazda bez razloga čačkanim.

Nemilosrdno i razbojničko – ono sa fudbalskih tribina, iz SČP-a, ono koje premlaćuje, teroriše i reketira sve one koji nisu u njihovom potpunom vlasništvu. Niko nije dovoljno mali da ne bi bio dovođen u red.

Koje lice vide lokalni mediji? Oni koji nisu pristali da pišu po diktatu partije i lokalnih kabadahija (nemoj mi to razdvajati!), vide ovo drugo. Vide ga mnogo i često. Rezultat je taj da lokalnih medija gotovo više i nema a ako ih i ima, to su neki marketinški pamfleti koji se bave glupostima. Ima i onih koji odbijaju da budu lokalni pa svoj prostor ustupaju svetskoj politici koja samo što se nije okrenula u našu korist. Čitaoci Braničevskog glasnika neće ostati uskraćeni za svoj mesečni poster Vladimira Putina na kojem peca go do pojasa ili autoritativno gleda u Srbe i čuva ih. Kome treba raspored lokalnih autobusa ili vesti o planiranim radovima na infrastrukturi kad može da se bavi kosmosom!


Lokalni mediji su bili glasnici zaista važnih vesti. Ne preterujem. Bili su specijalizovani za životna pitanja određene sredine. Komunalne stvari. Ništa za Pulicera ali veoma važno. Pa, ko bi to ubijao? Onaj ko ubija sve i ne dopušta ništa gde neće ispasti fenomenalan. Propale banana države trule su do poslednje ćelije i sav jad naše domovine se najbolje vidi na tzv. lokalu. Tu dobro znaš koji i kakav secikesa, lopov, pijandura i siledžija je zaseo u fotelju i drpa sve što nije dobro zavareno. Ne može te zaobići politika jer je utkana u sve. Zašto se kamioni zapucavaju u kuću na lakat krivini? Zašto nema kanala za navodnjavanje? Zašto u Domu kulture nema kulture a ni krova? To nisu tehnička pitanja. Bila bi da smo rođeni juče i da ne znamo da je odgovor na sve ovo – jer je lokalni džiber, u dogovoru sa istim takvima u Velikoj vlasti pomažnjavao lovu namenjenu za gore navedeno. Onaj ko to vidi i ukazuje na to, istražuje i traži pravdu tako postaje neprijatelj, a neprijatelja želiš da nema. Ako se sve dešava jako daleko od Velikog Grada, onda ga prebiješ, zapališ mu kola, rokneš kašikaru u avliju, a ako je ipak maaalo bliže onda ga finansijski iznuruješ i u javnosti od njega praviš ludaka, narkomana, izdajnika, perverznjaka...

Uopšte, dakle, ne moraš da budeš revolucionar i disident, intelektualac. Dovoljno je da, recimo, glasno upitaš: Zašto gradite ova suluda sranja koja nikome ne trebaju a nikada ni ne mislite da ih završite? Obezbedio si sebi dodatne finansijske inspekcije, ruke u rektumu i fotke svoje dece u rukama nekog ministra. Dobio si metu na čelo.

Šta možemo da uradimo? Možemo da pomažemo poštene i nezavisne lokalne medije. Kupi te lokalne novine, doniraj lokalnom portalu, radiju.  Obezbedi im minumum i, još važnije, pokaži im da nisu sami i da će neko ustati kad dođu po njih. Moramo sami da finansiramo svoje oslobođenje. Svoje porobljavanje smo već preplatili.

Oceni vest:
41
110

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • nema deda praza

  pre 1965 dana i 13 sati

  12:42
  botovima kasni senvic

  Oceni komentar:
  65
  33
 • nema deda praza

  pre 1965 dana i 4 sata

  21:12
  jos uvek nisu podelili sen'vice

  Oceni komentar:
  18
  11
 • Cele

  pre 1964 dana i 14 sati

  Nisu stigli botovi do sendviča od Daška.

  Oceni komentar:
  4
  13
 • franjo

  pre 1963 dana i 15 sati

  pa šta je ovo, gde su negativni komentari o autoru? nemojte da odustajete, istrajte braćo sendvičari.

  Oceni komentar:
  7
  4
 • Laza

  pre 1963 dana i 14 sati

  @franjo: Sam tekst je negativni komentari o autoru.

  Oceni komentar:
  5
  10
 • Lela

  pre 1963 dana i 11 sati

  Daško da li znaš da je bolje ćutati i pustiti ljude da misle da si glup, nego progovoriti i otkloniti svaku sumnju.
  (važi i za @nema deda praza)

  Oceni komentar:
  6
  6
 • Kiza

  pre 1963 dana i 10 sati

  @nema deda praza
  Dobro je da znaš da nema deda praza, ali nije dobro što ne znaš da ima opšteg obrazovanja.
  To na šta ti aludiraš ne zove se SENVIC nego SENDVIČ koji je hrana načinjena od jedne ili dve kriške hleba sa jednim ili više slojeva namirnica.

  Oceni komentar:
  2
  8
 • nema deda praza

  pre 1962 dana i 17 sati

  @Kiza
  obzirom da si skoro preleteo u sns stranku: za vas je 'senvic sa matijevicevom salamom.
  ipak je kasnio dva dana kao plate u jp koje ce sve vise kasniti.
  pitaj roditelje sta je dalje sledilo u 90 im

  Oceni komentar:
  10
  5
 • Snezana

  pre 1962 dana i 10 sati

  Pre nekog vremena naletim na ovu Daškovu kolumnu, i naravno oduševim se... kad vidim ispod neki loši komentari, pomislim garant Daško sam piše kao deo sprdnje, troluje...
  Da li je moguće da botine stvarno dolaze i na ovaj sajt i na ovu kolumnu da komentarišu??? Pa budite bez brige, ko od vaših sabirača još čita intelektualne tekstove?? Verujem da bi odustali već kod teške stranjske reči "communiqué":)

  Oceni komentar:
  6
  5