COMMUNIQUÉ: STANiGRADSKA BITKA

COMMUNIQUÉ: STANiGRADSKA BITKA

Epska bitka za stan, u gradu se odigrala u proleće 2018. Novi Zakon o stanovanju mogao bi da rezultira nečim ovakvim...

Istorija pamti mnoge velike bitke. Onakve da se snimanje filmova o njima mora prepustiti ljudima sa mnogo talenta i još više love.
Kada je, te jeseni, pao naprednjački režim koji je godinama mrcvario Srbiju, istina o jednoj o najveličanstvenijih pobeda u zabavnooslobodilačkom ratu, dospela je i u udžbenike.

Do Stanigradske bitke moralo je doći. Stanari nisu više mogli trpeti zulum režima koji je te godine totalno poludeo i počeo da u svakoj zgradi nameće ono što i na državnom nivou. Ideja da će, pored vrhovnog srpskog džibera, opštinskog džibera i džibera u mesnoj zajednici, svaka pojedinačna zgrada dobiti svog džibera koji će imati neverovatna ovlašćenja, konačno je prelila čašu besa punjenu godinama. Džiberčine su uhlebljavane na odgovorne pozicije za koje nisu imali ni škole ni veštine. Izmenom Zakona o stanovanju i poslednja džiberčina je dobila moći i alat da maltretira one pod sobom. Funkcija predsednika kućnog saveta uzdignuta je na nivo zgradnog firera, sa svim pripadajućim mehanizmima za ubijanje privatnosti i običaja stanovanja.

Noć je bila neobično tamna. Kao da mesec više nije pratilac Zemlje. Čika Radenko je tupavo zaspao u svojoj fotelji iako to uopšte nije planirao. Došao je samo da Sanji i Darku popravi vodokotlić. Stanovali su u njegovom stanu već 5 godina. Zavoleo ih je kao svoju decu jer su njegova odavno u Kanadi. Kiriju im spustio koliko je mogao a oni su se trudili da plaćaju na vreme. Začuo se prvo bat koraka visokih čizama kakav Sanja nije čula još od poslednje reprize Otpisanih na RTSu. Dakle, jedno 8 dana. Usledilo je lupanje na vrata i: Otvaraj! Znamo da kriješ podstanare! Otvaraj!

Došli su i po ove moje – pomisli Radenko. Video je to kod drugih, otkako su počele racije. Pogledao je kroz špijunku. Prvo je video jezivi SS amblem na kragnama džibera. Skupština Stanara. U pratnji zgradnog džiberfirera bila su dvojica koji su pre Naprednjaštva bili večiti luzeri u lokalnoj kladionici. Ovaj levi imao je malo novinske slave jer je prvi koji je pronašao svoju suprugu nakon sklanjanja u Sigurnu kuću pa ju je i tamo pretukao. Desni je naprednjačku slavu stekao kao pronalazač metode za ukidanje nepoželjnih kanala sa digitalne kablovske. Sanja i Darko su izbačeni.

Zgradni režim u njihovoj petospratnici bio je jedan od najrigoroznijih u gradu. Za prvih 6 meseci novog Zakona o stanovanju, ulaz je postao Studentrein, očišćen od studenata iz unutrašnjosti, koji su tu živeli kao podstanari. Zgradni džiberfirer ponosno je raportirao mesnom odboru stranke. Rado je pokazivao svoju fotku sa Gašićem i Vulinom, napravljenu na stranačkom skupu u Boljevcu. Svi iz Novog Sada koji su išli na taj miting 2017. od stranke su odlikovani Džiberskim krstom jer je autobus crko u sred ničega i bili su na ivici kanibalizma kad ih je pronašao AMSNS i doturio im rakije.

Istorija nas uči i primerima ljudskosti. Mirko Šilić, pekar, držao je jedan od lokala u prizemlju zgrade. U SNS se učlanio jer su ga svi zajebavali da je Hrvat pa mu dokurčilo. Imao je ugledan položaj u stranci jer je njegova pekara pravila one kifle za botovske sendviče. Uspeo je da spase preko 20 podstanara, nekima čak dajući i posao u noćnoj smeni u pekari. Snimljen je 2034. o tome i flim "Šiletova lista".

Kad su jedinice S(kupštine) S(tanara) pokušale da sprovedu u delo naum da novogodišnja rasveta ima da svetli tokom svakog dana u godini a da račun za to plaćaju stanari kroz Zajedničku struju, ustanak kao da je sam od sebe buknuo. Tereza Nemet, veteranka Stanskog građanskog rata (sukob stanara i JKP Stan, smatra se prologom Stanigradske bitke), popela se na stolicu pomoću koje je inače menjala sijalicu u hodniku, jer SS to nije radila, i prkosno uzviknula: NO PASARAN – SI PODSTANAR!

Malo je trebalo stanarima i onom malom broju preostalih podstanara koji su se krili iza veš mašina da kao bujica nagrnu na vođu SS i njegovu džiberijansku gardu i izbace ih kroz prozor biciklane. Verovatno bi bili linčovani da ih nije odvela hitna pomoć jer su se, bežeći, posekli na rđave armature jednog od 78 započetih pa ostavljenih gradilišta koje je gradonačelnik svečano pootvarao za svog mandata.

Oceni vest:
34
111

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Mahmut Abas

  pre 2563 dana i 16 sati

  Autor je čista kombinacija Ljube Živkova i Svetislava Basare, tj. ekstremno usamljen i nesrećan čovek.

  Oceni komentar:
  16
  44
 • velja

  pre 2561 dan i 1 sat

  @Mahmut Abas: ... i luzer.

  Oceni komentar:
  5
  8