COMMUNIQUÉ: ZIMSKA RAZGLEDNICA IZ NAŠEG MALOG MISTA

COMMUNIQUÉ: ZIMSKA RAZGLEDNICA IZ NAŠEG MALOG MISTA

Ko će podneti ovoliku idilu?

 

Svako godišnje doba je imalo svoj pismeni sastav u vreme kada sam ja išao u osnovnu školu. Zima je bila kudikamo bolja za spisateljske radove od dosadne Jeseni koja je redovno Stizala U Naš Kraj pa odmah u naše sveske. Odavno sam forumulisao dosta pouzdano pravilo o utvrđivanju odraslosti u Balkanaca. Odrastao si od onog trenutka kad počneš da zazireš od zime i da je prezireš. Kad ti postane jasno da ona nije sankanje i grudvanje nego šteta, nedaća i ubica ličnog i kućnog budžeta. Osim ako nisu morbidno (nepristojno, da citiram pokojnog Borisa Tadića – politički pokojnog! Molim vas...) bogati, normalni pripadnici nekog od nebeskih naroda ovdašnjih, mrze zimu i plaše je se. I to nije nikakvo sujeverje i ludilo nego sasvim racionalna reakcija na muku i jad koju zima gotovo izvesno donosi. Znate one lepe, idilične fotke kojima prosečni i naporni likovi na svojim Fejsbucima i Instagramima gnjave već krajem novembra a pojačaju oko praznika? Zajedničko im je da su sve napravljene daleko odavde. Ovde zima nije fotogenična. Možda eventualno u najvećoj divljini. Tamo gde su ljudske naseobine i infrastruktura, zima u našim krajevima realni je pokazatelj našeg stanja. A stanje je bedno, za primer u rečniku.

 

 

Lako je i zaista lepo uživati u norveškoj zimi jer ona je malo drugačijeg sastava nego naša. Iako dosta hladnija i duža, zima u toj Norveškoj pripitomljena je tehnikom koja se naziva Funkcionisanje ljudskog društva i njegovih institucija. Mi to ovde nemamo pa nas naša zima ispička, ispljuje u lice i šamara nas dokle god je zamislila. Jezikom PornHuba: Rough, massive winter bitchslaps and destroys all holes of a tiny, nasty country.

Ovo vam pišem iz kuće u ulici koja se vazdušnom linijom nalazi 980m od Trga slobode, bez prelaženja Dunava. Sneg je pao u petak a tu jebenu ulicu nijedna nadležna služba za čišćenje snega nije ni pipnula a, evo, sad je četvrtak. Mora biti svojevrsni rekord ali ko će da meri to...

Slavlje koje smo poželeli povodom povratka vode u naše domove nakon 4 dana njenog odsustva, nismo mogli da obavimo jer smo postali odsečeni od saobraćaja ne baš ni toliko šireg centra grada. Taman dođe voda, ode nam put. Ne može oba! Ne sad kad...

 

 

... Kad je situacija na Kosovu! Kako možeš da tražiš da ti služba koju uredno i prilično dobro plaćaš ceo život čisti sneg dok Privrednici sa severa Kosmeta trpe takse od 100% na uvoz Plazme i Bohora? Zar u ovom odsudnom času hoćete gradski saobraćaj, a Miletu Dodiku ne daju da unese zastavu entiteta Republika Srpska u njegovu kancelariju u Sarajevu? Ne mogu vozovi da saobraćaju dok opozicija preti linčem, silovanjem i nasiljem reporterkama koje samo rade svoj posao profesionalno i tačno. Ne krnji nam nacionalno jedinstvo svojim sebičnim zahtevima!

Mi smo ljudi zdušom pa znamo kako da bedno pretvorimo u jako duhovno. To nam je super moć kojom se tešimo. Eto, tako se ja lepo natruntam u toplu odeću pa se odam zdravlju. To je ono kad hodam po poledici, na teškom minusu. Dobro je za sve hronične bolesti koje nakupiš živeći ovde. I jeste mi vala drago da sam prohodao zimski! Video sam Čobanovo selo na Trgu i to baš u onih 5 dana kad izgleda OK i smisleno. Ostalih 360 ostaju problem. Pa je tu i Ledena Šuma – šta ćeš više! Još da Priština ukine takse, mi proglasimo pobedu pa ću onda lagano da vidim kolika mi je šteta na kolima jer sam pokušao da ih pomeram u Srbiji, zimi.

Srećna Nova godina, da smo mi nama živi i ne jako bolesni...

Oceni vest:
36
3

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Marijana

  pre 601 dan i 8 sati

  ,, Čobanovo selo'' ahahahaha baš vala

  Oceni komentar:
  0
  7