COMMUNIQUÉ: ZOVU NAS UUUULIIICEEEE!

COMMUNIQUÉ: ZOVU NAS UUUULIIICEEEE!

E, kakvu sam lepu, komunalnu temu imao i ovi baš sad našli da se bune kad je ovaj pokrao izbore...

Aleksandar Vučić je ubedljivo, u prvom krugu pobedio na izborima za predsednika republike Srbije. Tako bi ta vest bila, a verovatno i jeste, preneta u večernjim vestima ovde a pogotovo po dalekom svetu. Jer, baš daleki svet briga da ulazi u finese i specifičnosti nas, ovde. Odavno je tako. Ako hoćeš naslov i tekst ili prilog koji nije ništa više nego taj isti naslov tri puta prepričan drugim rečima i redosledom, tu su ti "mejnstrim mediji", dinosaurusi informisanja. Ako hoćeš zaista da razumeš šta vest znači i kontekst u kojem stiže, ima dobro da oznojiš dlanove i zamastiš ekran svog telefona. Moraš da uđeš duboko u džunglu. A stvarno je džungla! Jako gusto rastinje informacija, prepuno zveri laži. Zverskih laži.

Vest bi morala da glasi: Aleksandar Vučić, brutalno zloupotrebivši državne institucije koje je prethodno uzurpirao, dobio je izbore nameštanjem i ukidanjem demokratskog procesa putem kupovine glasova, ucenom birača i gušenjem slobode medija.

Nakon nepunih mesec dana kampanje koja se odvijala u septičkoj jami koju je SNS izlivao po svima nama, sa smirenošću čoveka koji zna da je sve namešteno u njegovu korist, on nam se cinično cerio i relaksirano saopštio da je dobio utakmicu.

A utakmica? Recimo samo da je dogovor bio da se igra fudbal pa su svi ostali takmaci došli u opremi za fudbal, spremni da igraju po pravilima fudbala. AV je došao sa bejzbol palicom oko koje je bila obmotana bodljikava žica, na skuteru sa šiljcima sa strane, jedini je mogao da nosi loptu rukama. Njegov gol je bio širok 1m a opozicijin je povećan na 25m. Sudije iz Berlina, Brisela i Moskve su mu dale da popije litar dopinga a zatim sebi stavile poveze na oči. Treba li reći da je mali Alek totalno razbio protivnike? Legenda! Šmeker!

Mi, koji nismo bili u timu malog knjigokradice, ipak smo se nadali i izašli smo na taj prokleti teren. Trčali smo i trčali, "dali smo jedan svoj maksimum" što bi rekli fudbaleri posle izgubljenje tekme. Proglasio je veličanstvenu pobedu a mi smo narednih 15ak sati grizli jastuke i lizali rane. Onda smo popizdeli. Spontano ali i ne.

Danas je sreda i Novi Sad, zajedno sa svim gradovima Srbije ulazi u treći dan protesta. Nije ih povela ova izborna opozicija. Poveli su ih samoorganizovani mladi ljudi. To je čak i ove mnooogo razočarane u politiku i stranke izmamilo na ulice. Naravno, mudrijaši (moju omiljenu reč mrsomudi zauvek je kidnapovao i zaklao Lazar Ristovski na ulazu u vođin rektum) su odmah počeli da teoretišu o "stvarnim, skrivenim motivima i organizatorima" svega. Tu je i onaj deo (internet) javnosti kojoj ništa nije dovoljno dobro, ideološki čisto i vredno njihovog cimanja. OK, i bez njih jako veliki broj ljudi napunio je ulice. Spontanost bi sad mogla da ustupi mesto konkretnim zahtevima. Nadalje bi morali da znamo šta, kog vraga, hoćemo? Jedna od zamerki tih prepametnih je bila i "nedostatak konkretnih zahteva" mada, meni je sam naziv protesta Protiv Diktature bio dovoljan razlog da izađem na ulicu. Sa ponosom ističem da su novosadski studenti prvi verbalizovali dnevni red. Jasno je da bez slobodnih medija demokratije jednostavno nema. Zato su zahtevi usmereni primarno na pročišćenje medijske scene i kuća koje mi, građani, finansiramo. Malo nam je muka da nas truju lažima a da im još za to mi dajemo lovu. Smena rukovodstava javnih servisa koji su bili megafon kampanje AV u meri koju nismo videli još od 1991-99. Što se tiče privatnih, komercijalnih televizija, čini se kao da nemamo pravo da išta zahtevamo ali... Naravno da imamo! Lažovske medije u privatnom vlasništvu kontroverznih biznismena i Miloševićevih (a sada Vučićevih) izraslina takođe plaćamo mi. Kroz opraštanja poreza i sulude finansijske injekcije koje im država redovno daje.

Ovo jeste jedini prvi korak koji možemo trenutno da preduzmemo. Primorajmo cara da odbaci makar to jedno iz arsenala strogo zabranjenih oružja. Ostaju mu ucene i kupovina a tu se onda uzdamo u kičmu i moral ljudi. Zvuči naivno ali ne možemo odustati od bližnjih svojih.

Čuvajmo se od infiltracije režimskih pasa čuvara oličenih u para-pandurskim, desničarskim huliganima i budimo uporni, drugarice i drugovi, dame i gospodo, braćo i sestre od tetke.

Vidimo se na korzou!

Oceni vest:
69
267

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
  • samo na ovu temu

    pre 2549 dana i 8 sati

    Autora ili kolumnistu u pokušaju ne podnosim, ali kako sam osvedočeni "sosoševac", "ološ", "strani plaćenik i domaći izdajnik", nato plaćenik", u ovom članku se svrstavam bezpogovorno na D(r)aškovu stranu.

    Oceni komentar:
    23
    9
  • Bojan

    pre 2548 dana i 6 sati

    Nije važno šta piše, nego ko piše, a to vrlo dobro znamo. Da je tekst štampan u novinama znali bi šta činiti sa njim, a pošto je na portalu nema čak ni tu upotrebnu vrednost.

    Oceni komentar:
    8
    13
  • Cvetko

    pre 2547 dana i 21 sat

    Prema rečima autora teksta njegova omiljena reč je "MRSOMUD" za sve one koji ne dele njegovo mišljenje. Interesantno koliko sličnosti sa omiljenom rečju našeg pisca Svetozara Basare "MUDROSER" (istina samo fonetskih) kojom uvaženi pisac označava sve ovakve testopišače koji "mrče" papir svojim ispraznim tekstovima samo zbog "mrčenja".

    Oceni komentar:
    7
    12
  • Marijana

    pre 2545 dana i 6 sati

    Ja ne ne znam u čemu je ovde problem, ali meni je Daško car, kralj prvog skoka u dalj.

    Oceni komentar:
    4
    3