Crkvena restitucija, građanska muka: Kada vam Katastar upravlja životom

Crkvena restitucija, građanska muka: Kada vam Katastar upravlja životom

Novosađani Natali Beljanski Popović i njen suprug Vukašin Popović ne mogu da prodaju stan koji je u njihovom vlasništvu, jer se on nalazi u zgradi koja je predmet crkvene restitucije. Iako zakon kaže da je stan njihov, uknjižen je na njih, legalno stečen i imaju dokumenta kojima mogu da dokažu da su vlasnici, praksa je pokazala da, zahvaljujući inertnosti katastra, Zakon u ovom slučaju ne važi i oni svojom imovinom praktično ne mogu da raspolažu.

Stan bračnog para Popović nalazi se u Miletićevoj ulici i oni redovno plaćaju porez na njega. Kada su hteli da prodaju stan, otišli su u Katastar i tražili izvod iz liste nepokretnosti i tada videli da na njihovom stanu postoji zahtev za zabranu otuđenja i opterećenja.

- Advokatska kancelarija iz Beograda koja zastupa Epariju bačku u postupku vraćanja oduzete imovine podnela je u septembru prošle godine zahtev za zabranu otuđenja i opterećenja, a nas niko o tome nije obavestio.  Realno, nama nije zabranjeno da prodamo stan, jer Katastar nije doneo odluku po zahtevu advokata, ali niko neće da kupi stan koji mu može biti oduzet – objašnjava Vukašin Popović za portal mojnovisad.com.

Kada su Popovići tražili od Katastra da reši predmet, kako bi se izbrisao zahtev o zabrani raspolaganja imovinom, rečeno im je da imaju zahteve koji čekaju duže od njihovog, te da oni predmete moraju da rešavaju redom. Vukašin Popović kaže kako je video da postoje zahtevi od pre deset godina, te ne zna koliko dugo će oni čekati da se reši njihov problem.

- Reč je o inertnosti katastra, koji ništa nije preduzeo povodom zahteva advokata. Nepodnošenjem zahteva crkvi se ništa ne bi promenilo u postupku restitucije, ali nama ovaj zahteva drastično menja život – navodi Popović.

Na pitanje portala mojnovisad.com, iz Jedinice za konfesionalnu restituciju Agencije za restituciju, objašnjavaju da je odredbom člana 8. stav 1. Zakona o vraćanju (restituciji) imovine crkvama i verskim zajednicama („Sl. glasnik RS“ br. 46/2006) propisano da fizička lica, koja su u međuvremenu zakonitim (teretnim ili besteretnim) pravnim poslom stekla pravo svojine na imovini koja je bila oduzeta crkvama i verskim zajednicama, nisu obveznici njenog vraćanja ili isplate novčane naknade.

- Dakle, ukoliko su fizička lica imaoci prava svojine na imovini na kojoj vraćanje ovog prava traže crkve i verske zajednice, ista mogu da budu spokojna, jer pravo svojine na ovoj imovini neće biti vraćeno crkvama i verskim zajednicama, već crkve i verske zajednice imaju pravo na naknadu (bilo u vidu druge odgovarajuće imovine, bilo novčane naknade), čiji je obveznik Republika Srbija. Samo u situacijama da je imovina iz državne ili društvene svojine prešla u privatnu na osnovu nezakonitih, odnosno fiktivnih pravnih akata i poslova obveznik može biti i fizičko lice. Teret dokazivanja ove nezakonitosti je na podnosiocima zahteva (Affirmantis est probare), odnosno crkvama i verskim zajednicama i to u sudskom postupku. Takvih situacija, do danas, u postupcima restiticije prava svojine crkvama i verskim zajednicama nije bilo – navode u odgovoru.

Odredbom člana 36. stav 1. navedenog zakona propisano je da od 1. maja 2006. godine nije dozvoljeno bilo kakvo raspolaganje imovinom koja je po odredbama ovog zakona predmet vraćanja, niti zasnivanje hipoteke ili zakupa na toj imovini, a odredbom stava 2. istog člana, da su ništavi pravni poslovi i pravni akti u suprotnosti sa zabranom iz stava 1. ovog člana.

- Međutim, kad je imovina u svojini fizičkog lica ista, po pravilu, ne može biti vraćena in natura, pa se ova zakonska zabrana ni ne odnosi na ove situacije - napominju u odgovoru.

U Agenciji navode da ako je stan otkupljen do kraja aprila 2006. godine, imalac prava svojine može slobodno da raspolaže svojim pravom. Ista je situacija i ako je pravo svojine na stanu kupljeno, zamenjeno, dobijeno na poklon od drugog fizičkog ili pravnog lica. Ako je pak stan koji je predmet restitucije otkupljen od 1. maja 2006. godine pa nadalje, ugovor o otkupu je ništav po samom zakonu i tada bi crkvama i verskim zajednicama bilo vraćeno pravo svojine.

- Ali priznaćemo, velika većina stanova je otkupljena početkom devedesetih godina XX veka, a situacije da su stanovi otkupljeni nakon 1. maja 2006. godine su retkost. Ako je pravo svojine na stanu stečeno kupovinom od fizičkog lica nakon 1. maja 2006. godine, obveznik naknade je Republika Srbija i fizička lica vlasnici stanova nemaju nikavih obaveza prema bivšim vlasnicima. Ista se ni ne uključuju u postupak restitucije – zaključuju u odgovoru.

Bračni par Popović se takođe obratio Agenciji za restituciju, a i oni su dobili isti odgovor kao i portal mojnovisad.com, odnosno da su oni vlasnici svog stana i da njime mogu da raspolažu.

- Očigledno je da se ovde radi o inertnosti države i to je ključno. Uvid u vlasničku strukturu ide na štetu vlasnika stanova u našoj zgradi. Ima desetak stambenih jedinica, četiri stana su uvedena u katastru. Jedan stan je bio državni, pripadao je „Poslovnom prostoru“ i vraćen je crkvi. Svima su ovim zahtevom „blokirani“ stanovi, jer je navodno cela zgrada bila u vlasništvu crkve. Katastar je mogao da donese odluku na osnovu zahteva advokata, ali to nisu učinili. Oni ne rešavaju predmete, tako da smo sada mi u nezavidnoj situciji, kao da smo bespravno u svom stanu. To nema smisla – smatra Vukašin Popović i napominje da njegova supruga, koja je vlasnik stana, ima kompletan istorijat vlasništva.

 

CRKVAMA VRAĆENE KAPITALNE NEPOKRETNOSTI: U Agenciji za restituciju kažu da je na području Grada Novog Sada crkvama i verskim zajednicama vraćeno pravo svojine na brojnim nepokretnostima, od kojih pominjemo samo zgradu u Zmaj Jovinoj 4, poslovne prostore i nekoliko stanova u zgradi u Njegoševoj 2, poslovni prostor u Katoličkoj porti 1, poslovne prostore u Laze Telečkog  9, Mite Ružića br. 2-6. Kapitalne nepokretnosti su vraćene i na području Sremskih Karlovaca, Kovilja, Siriga, na Fruškoj gori itd.Oceni vest:
3
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Nenad

  pre 1825 dana i 16 sati

  I eto, tu se vidi ključna razlika između crkve i religije (religija ne zahteva zgrade i novac, al crkva i tekako).

  Oceni komentar:
  0
  6