CRNA KUĆA: "Kuda.org" pokrenuo tužbu protiv CK13 radi iseljenja pod pretnjom prinudnog izvršenja

CRNA KUĆA: "Kuda.org" pokrenuo tužbu protiv CK13 radi iseljenja pod pretnjom prinudnog izvršenja

Omladinski centar CK13 primio je rešenje o tužbi od strane Udruženja građana "Kuda.org". Po ovoj tužbi traži se iseljenje "Crne kuće" u roku od 15 dana od dana pravnosnažnosti presude, pod pretnjom prinudnog izvršenja.

– Nakon tužbe “Kuda.org” protiv SHL, fondacije koja je pomogla osnivanje centra, tužba protiv CK13 predstavlja vrhunac beskrupuloznog pokušaja privatizovanja u nevladinom sektoru. Ovakvo ponašanje "Kuda.org" svedoči tome da se "kolektiv posvećen umetnosti, aktivizmu i politici" (kako sami sebe opisuju) zapravo koncentriše u interes obesnog gazde koji koristi svoju poziciju moći za ometanje i uslovljavanje rada Crne kuće. S obzirom da je "Kuda.org" upoznata sa činjenicom da će hipoteka nad kućom biti aktivirana onog trenutka kada CK13 izađe iz nje, verujemo da su ova dešavanja upravo usmerena ka gašenju centra – kaže se u saopštenju Omladinskog centra CK13.

Kako se dodaje, ovakvo postupanje "Kuda.org" nedostojno je civilne i aktivističke scene i sračunato je da nanese štetu Omladinskom centru CK13. Takvo postupanje nanosi štetu i čitavoj zajednici okupljenoj oko centra i celokupnom civilnom društvu u Novom Sadu i šire, kažu u "Crnoj kući". 

– Konačno, "Kuda.org" poslednjim postupcima i javno razotkriva svoju pravu nasilničku prirodu, koja je nama dobro poznata iz mučnog procesa pregovora, koji su bili praćeni ultimatumima i pretnjama "da ćemo leteti iz kuće" ukoliko te ultimatume ne prihvatimo – navode iz Omladinskog centra CK13

NEGIRANJE HIPOTEKARNOG PRAVA: Kako podsećaju iz CK13, "Kuda.org" je u maju ove godine raskinuo ugovor o korišćenju prostora sa Omladinskim centrom CK13 i postavio ultimatume za njegovo obnavljanje, o čemu je javnost obaveštena u saopštenju od 10. juna. Takođe, dodaje se, "Kuda.org" je početkom septembra iz Crne kuće oduzeo tehničku opremu koja je služila za programske aktivnosti centra, o čemu je javnost takođe izveštena. Inače, napominje se u saopštenju, osim tužbe protiv Omladinskog centra CK13, "Kuda.org" je podigao tužbu i protiv nemačke fondacije SHL, koja je finansirala kupovinu kuće, a sada,14 godina nakon kupovine, "Kuda.org" negira hipotekarno pravo kojim SHL raspolaže kao garancijom da kuća neće biti prodata, odnosno prenamenovana, kažu u CK13.

Oceni vest:
2
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan